„Frohe Weihnachten!”, Germania

decembrie, 2011
În Germania pregătirile pentru Crăciun au culoarea bucuriei pentru Naşterea Domnului. Oraşele devin vesele, parcă plutind pe acordurile muzicale din pieţele de Crăciun, şi strălucitoare de la milioanele de beculeţe care le îmbracă şi de la brazii împodobiţi. Ele sunt vii: forfota celor care cumpără cadouri şi a milioanelor de turişti este în toi.

Ca martor al paradelor de Crăciun, al defilărilor cu îngeraşi şi Moşi care-şi cară sacii plini în caleşti, te întorci la legendele copilăriei şi începi să crezi în Moş Crăciun, ca atunci când erai mic. În comunitatea fremătătoare de oameni chiar şi cei mai însinguraţi dintre semeni nu mai sunt singuri. Vibrezi de bucurie şi miracolul sarbătorilor se împlineşte.

2.500 de pieţe de Crăciun, milioane de turişti

Crăciun fericit în Köln

Cu o tradiţie de sute de ani, cele aproximativ 2.500 de pieţe de Crăciun din Germania (Weihnachtsmärkte), care îmbină obiceiurile vechi cu podoabele moderne, atrag în fiecare an milioane de turişti din întreaga lume.

Numai în Nürnberg se înregistrează peste două milioane de vizitatori, în fiecare an. Mulţi vizitatori susţin că regăsesc cu bucurie în piaţa acestui oraş (Christkindlesmarkt), an după an, savoarea deosebită a produselor tradiţionale bavareze pe care comercianţii le vând îmbrăcaţi în costume populare. Printre cele mai renumite pieţe de Crăciun germane sunt şi cele din oraşele Lübeck, Berlin, München, Dresda (aici este cea mai veche piaţă) şi Hamburg.

Hamburgul, oraş aflat pe malul Elbei, are pieţe tradiţionale, hanseatice, istorice şi oferă turiştilor posibilitatea de a se îmbarca pe renumitele vaporaşe cu personaje din basme, care circulă în acest sezon pe lacul Alster.

Pieţele de Crăciun pot fi gasite în Hamburg în aproape orice cartier, însa cele mai atrăgătoare se află în centru.

În total sunt cam opt pieţe centrale, dar care se dovedesc neîncăpătoare pentru localnicii şi turiştii dornici să se distreze împreună: seara abia daca ai unde arunca un ac. Cea mai mare dintre ele, din faţa Primăriei, are un atu în plus: fascinantele focuri de artificii.

De câţiva ani, pieţele de Crăciun din Hamburg ramân deschise până la Anul Nou, şi nu mai trag obloanele imediat după sărbătoarea Naşterii Domnului. În premieră pentru 2011, unele dintre pieţe şi-au deschis porţile pentru vizitatori chiar din prima săptămână a lunii noiembrie, cu o lună mai devreme decât în alţi ani.

Vanilie, scorţişoară, cârnaţi, gogoşi, castane coapte, parade ale îngeraşilor şi oamenilor de zăpadă

De fapt, oraşele germane încep să se scalde în lumină cu mai bine de o lună înainte de Crăciun. Sclipesc milioane de beculeţe colorate, la tot pasul găseşti brazi impodobiţi, iar Moş-Crăciunii şi alte figuri de basm se perindă peste tot.

Ai senzaţia că ai trecut într-un tărâm al poveştilor.

Atmosfera obişnuită pentru o mare sărbătoare este amplificată de „pieţele de Crăciun” (Weihnachtsmarkt), anterior evocate, amenajate în aer liber, în căsuţe de lemn sau în corturi, decorate cu ghirlande de brad.

Le găseşti cu uşurinţă dacă te laşi „furat” de acordurile muzicii sau adulmeci aromele vinului fiert, ale cârnaţilor la grătar şi ale prăjiturilor de sezon.

Când intri într-o astfel de piaţă te ameţesc parfumuri irezistibile. Mirosurile de vanilie (de la fructele caramelizate, gogoşi şi inimioare de turtă dulce) şi scorţisoară (de la chifle şi vin fiert) predomină printre celelalte, nedefinite, dar extrem de plăcute.

Vinul fiert (Glühwein) este specific sărbatorilor de iarnă şi se prepară după reţete diferite: cu mirodenii sau cu puţin alcool etc. Cârnaţii perpeliţi la grătar, castanele coapte sau clătitele te îmbie şi ele. După ce îţi astâmperi foamea, setea sau numai dorul de a simţi apropierea sărbătorilor, împreună cu prietenii sau cu familia, poţi să-ţi iei un suvenir.

Găseşti de cumpărat tot felul de obiecte, pentru orice vârstă: de la dulciuri, jucării şi alte mărunţişuri (podoabe de brad, miere, lumânărele parfumate, mănuşi şi fulare) până la obiecte din lemn, sculptate, pentru iubitorii de artă populară.

Odata încălzit de vinul fiert sau răcorit de bere, după preferinţe, poţi urmări în voie, oricât ar fi de mare gerul, paradele de Crăciun, adică „defilările” în cântec de fanfară ale ingeraşilor, Moş-Crăciunilor şi imenşilor oameni de zăpadă.

De toate acestea se bucură atât turiştii, cât şi localnicii ieşiti în oraş pentru a le cumpăra cadouri celor dragi. Vânzările nu se lasă prea mult aşteptate pentru că este şi perioada reducerilor! Marile magazine îşi atrag clienţii nu doar cu „găteli”, brazi ce-ţi iau ochii, câte un Moş Crăciun care te întâmpină la uşă sau vitrine închipuind câte o poveste de iarnă (alta, în fiecare an), ci şi cu preţuri reduse cu până la 50%!

La rîndul său, fiecare complex comercial îşi creează hainele de sărbătoare ca pe o nouă vrajă: perdele de beculeţe, ghirlande cu brad şi globuri uriaşe sau alte decoraţiuni neaşteptate îţi încântă privirea. Nici supermarketurile nu se lasă mai prejos: fiecare „plusează” cu podoabe de iarnă cât mai creative, cu oferte tentante şi produse de sezon: vin fiert, dulciuri tradiţionale (prăjituri cu marţipan şi scorţisoară sau vestitul chec cu marţipan, fructe confiate şi scortisoara, atât de greu, dar buun şi dulce ca mierea), Moş-Crăciuni de ciocolată şi alte bunătăţi. Multe dintre dulciuri provin din nordul Germaniei, de la Lübeck (oraşul renumitului marţipan – Niederegger), care este şi port la Marea Baltică.

Pomul de Crăciun, mândria fiecărui oraş

Cât mai impunător, îmbrăcat în luminiţe, aşa trebuie să fie bradul din centrul oraşului. Marele copac se ancorează de obicei în faţa primăriei (Rathaus) şi este impresionant. La Hamburg se fixează un pom de Crăciun chiar şi pe Lacul Alster, din centrul oraşului. Când lacul este îngheţat bine de tot, oamenii au voie să patineze şi să se dea pe gheaţă, însă rareori este atât de ger.

„O Tannenbaum, o Tannenbaum…Wie grün sind deine Blätter…”

Şi, dacă pentru desfătarea ochiului şi a papilelor gustative există atâtea răsfăţuri, nu putea lipsi ceva care încălzeşte şi inima: scena Naşterii Domnului, reprezentând esenţa aşteptatei sărbători. Aşezată timid într-un colţ al pieţelor, ieslea cu Maica Domnului, pruncul şi magii veniţi să i se închine atrage în special copiii. Sufletele curate.

Cei mari se pregătesc însă şi ei sufleteşte de Crăciun şi, potrivit unui vechi obicei german, aprind lumânări în fiecare dintre cele patru duminici care preced ziua de Crăciun (adică în perioada Adventului).

Aprinderea succesivă a lumânărilor (în prima duminică – una, în următoarea-două, apoi trei şi în ultima duminică înainte de Crăciun – patru) semnifică pregătirea sufletească. În seara de Ajun are loc slujba religioasă, apoi se organizează concerte de orgă din care nu lipseşte Oratoriul de Crăciun al lui Johann Sebastian Bach. De altfel, concertele de muzică clasică, de Craciun, sunt tradiţionale (nu doar la operă, ci şi în marile biserici). Acasă, în jurul bradului se cântă: „O Tannenbaum, o Tannenbaum…Wie grün sind deine Blätter…”

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

10 Comentarii la „Frohe Weihnachten!”, Germania

 1. Adrian Cirlan în decembrie, 2011 la 10:19 pm

  Misto stiu astia de distractie. Bravo lor!

 2. Adi în decembrie, 2011 la 4:54 pm

  „Frohe Weihnachten!”, Germania. Insa te rog frumos sa nu-mi mai violezi dreptul la corespondenta si sa nu-mi mai deschizi scrisorile din posta si daca o faci te rog frumos sa le pui chiar si asa la loc in posta. Si te mai rog, sa-ti ajuti batranii sa coboare din autobuze, sa nu mai fie nevoie ca un ”auslander” sa ia atitudine. Si te mai rog cand te duci la biserica, sa-ti aduci aminte de ce ”trebuie” sa te duci si mai citeste cate o carte, mai evolueaza spiritual, mai lasa deoparte aruncatul pietrei ca ar trebui sa-l fi avut tu spart demult. Frohe Weihnachten! Poate in perioada asta vei fi mai uman. Este lege: de sarbatori oamenii TREBUIE sa fie mai buni. Macar de sarbatori…

  • Bine zis! în decembrie, 2011 la 8:29 pm

   Bine zis! :) si as mai fi pus:

   PS Si nu uita sa-i tratezi pe toti egal. Ca tipi peste tot ca nu e discriminare, dar este cat cuprinde. Peste tot.
   Si invata-ti oamenii sa mai si gandeasca, nu sa se uite doar pe scheme si atat, sa aplice si gata.

   hehehe, mai poate continua….

 3. C.L. în decembrie, 2011 la 8:33 pm

  SA NU UITAM, CU OCHII LA BECULETE, CARE ESTE ADEVARATUL SENS AL SARBATORII. ESTE NASTEREA DOMNULUI NU ZIUA DE A NE UMPLE PANTECELE LA REFUZ!
  SA NE PREGATIM SI SUFLETESTE, NU DOAR CU CADOURI SI chestiuni organizatorice.
  C.L.

 4. Lidia în decembrie, 2011 la 10:30 pm

  La multi ani tuturor. Fericire si sanatate!Ganduri bune si cele mai bune bucate! Haidem sa facem sarmale!

  • Sarmale în decembrie, 2011 la 10:50 pm

   …cu carnea de la porcul ucis in chinuri la articolul celalalt?

   :)

   • Lidia în decembrie, 2011 la 11:02 pm

    Sa fim seriosi domnule ca nu sunt bolnava sau dusa cu capul. Insa imi pierd mintile cand vad ignoranta si mai ales cruzime. Am zis ca nu sunt vegetariana. Deci am cumparat carne de la Billa, din asta fac sarmale. Sa ne intelegem, eu sunt ecologista in limita bunului simt. Stiu ca exista unii mai rai ca mine: vor sa treaca pe punga de carne de pui sexul puiului (la ce-o conta nu stiu, poate unii vor sa manance numai gaini altii numai cocosi) sau pe punga cu curcan congelat sa puna poza curcanului cand era in viata. Deci nu sunt din astia.Am si eu un caine acasa bun si dragalas, dar atat. Dar pe problema cu porcul sunt pornita tare. Sunt niste curve de reporterite la televiziunile din tara care se fataie printre tarani si zic: “Miaou ce s-a taiat porcul, miaou obiceiul stramosesc, miaou cat sange si cata slana are!”Cum dracu sa nu te scoata din minti prostimea si cruzimea?

 5. C.L., Fericirea în decembrie, 2011 la 10:53 pm

  Si nemtii spun Craciun fericit! si la noi doresti cuiva Sarbatori fericite!
  si apoi Un an nou fericit!
  si la aniversari tot fericire.

  Toate lumea vrea fericire…., “se umplu” unii pe altii de fericire, dar exact asta lipseste.
  Oare de ce? :)

 6. Autumn Gerald în februarie, 2013 la 2:14 am

  La fel de extraordinar este şi peisajul pe care ni l oferă iarna acoperind totul

 7. TRISTETEA în decembrie, 2013 la 1:32 pm

  …e normala atunci cand sunteti la munca in strainatate si petreceti sarbatorile departe de familie. Cei singuri de Craciun pot citi un excelent articol- aici:

  http://ziarullumina.ro/societatea-perspectiva-crestina/sarbatorirea-dupa-reteta-obligatorie-poarta-nefericirea-la-sanul-ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

romaningermania.ro Web analytics