Cum funcţionează piaţa asigurărilor de sănătate din Germania?

octombrie, 2011
Românii stabiliţi în Germania se pot asigura în sistemul public sau în cel privat. În această ţară, conform legii, toţi cetăţenii au obligaţia de a plăti o asigurare de sănătate.

Spitalele din Germania nu par a fi din primul război mondial precum cele de acasă

Potrivit unor reglementări recente destinate pieţei serviciilor de sănătate din Germania, contribuţia de asigurări de sănătate publică este de 15,5 %  din salariul brut, până la limita de venit unică de 4.125 € lunar (49.500 € venit anual). Acest procent este împărţit între salariat şi angajator după cum urmează: angajaţii plătesc 7,3%, în timp ce angajatorii – 8,3%.

Deci cei care au un venit brut lunar de până la 4.125 € trebuie să contribuie (cu 7,3%) la sistemul asigurărilor publice de stat, aşa cum am arătat. Cei care încasează venituri peste acest plafon, se pot asigura privat. Există şi anumite categorii de contribuabili obligaţi să se asigure privat: deţinătorii de societăţi comerciale, anumite categorii de lucrători la stat (Beamte, angajaţii pe viaţă) etc.; membrii familiilor acestora vor fi, la rândul lor, asiguraţi privat.

Deşi teoretic cele două categorii de contribuabili – asiguraţii de stat şi cei din sistemul privat – trebuie tratate la fel în cabinetele medicale, practica demonstrează că toţi cei cu asigurări private se bucură de anumite beneficii.

Aceste aspecte au fost relatate în mod repetat de către mass-media germană, inclusiv prin materiale făcute incognito (cu camera ascunsă) în care un jurnalist se recomanda drept un client asigurat „la stat” iar alt jurnalist se recomanda drept asigurat „la privat”.

Diferenţele se vedeau imediat la unele cabinete medicale, persoana asigurată privat primind mai repede o programare şi fiind tratată mai bine.

Aceste lucruri nu se pot însă generaliza, ba chiar uneori există şi reversul medaliei: firma de asigurare privată nu recunoaşte toate costurile medicale. Uneori, aceasta poate accepta numai o sumă reprezentând 80% din cheltuieli, urmând ca restul să fie plătit de asigurat, din propriul buzunar.

Pe de altă parte, şi cei cu asigurare „de stat” sunt nevoiţi să acopere uneori o parte din costul intervenţiilor medicale. De exemplu, la dentist sunt recunoscute şi acoperite doar tratamentele şi lucrările strict necesare, şi nu lucrările „de lux”. În cazul în care asigurarea nu recunoaşte şi nu decontează decât o parte din costuri, vi se vor face lucrările dorite numai în cazul în care veţi semna că veţi acoperi diferenţele. Semnătura dumneavoastră are rolul unui angajament, ca parte a unui contract.

Mulţi spun că nu ar vrea să fie asiguraţi privat, pentru că apoi este greu să treci la asigurarea de stat. Părerile cu privire la avantajele şi dezavantajele celor două tipuri de asigurări sunt împărţite. În orice caz, pacienţii asiguraţi privat se pot duce la orice medic doresc. Ei îşi pot schimba medicul de familie de câte ori vor, pe când „asiguraţii de stat” trebuie să plătească 10 euro dacă îşi schimbă medicul de familie. Pentru cabinetul particular al unui psiholog, copiii asiguraţi la stat au nevoie de trimitere de la medicul pediatru, în timp ce copiii asiguraţi privat au nevoie doar de cardul de asigurare, şi astfel de exemple ar putea continua.

Sute de euro o banală boală, mii de euro spitalizarea

Dacă la pacienţii din sistemul asigurărilor de stat facturile ajung, de la cabinetele medicale sau spital, direct la asigurare -

iar pacienţii nu sunt interesaţi de costurile intervenţiilor -, pentru cei asiguraţi în sistem privat există un cu totul alt circuit al facturilor.

Spital german

Astfel, facturile asiguratului privat vin acasă şi trebuie achitate într-un termen de 30 de zile. Apoi, asiguratul trebuie să facă o cerere de rambursare, la firma privată de asigurare. Pentru aceasta, el completează un formular standard, în care trece numărul facturii/chitanţei etc. Acestui formular îi sunt anexate facturile şi reţetele ştampilate la farmacie (de regulă sunt trimise spre decont reţetele mai scumpe, deoarece cele cu valori sub 6-7 euro nu merită trimise, deoarece beneficiarul asigurării suportă o sumă de câţiva euro din valoarea fiecărei reţete – este similar sistemului de franşiză de la asigurări).

Documentele trebuie trimise cel mai târziu la sfârşitul anului în curs pentru anul precedent, în caz contrar, asiguratul pierde sumele plătite. De regulă, cei asiguraţi în sistem privat întocmesc această documentaţie o dată sau de două-trei ori pe an. Cert este că nici cabinetele medicale nu trimit pe loc facturile. De regulă, acestea ajung la pacient cam după o lună sau chiar după mai mult timp. Numai după intervenţia „salvării” (112) sau a serviciilor de urgenţă factura vine pe adresa asiguratului privat în câteva zile şi poate ajunge la 200-300 de euro. Dacă situaţia nu este atât de gravă şi sunaţi la serviciul non-stop care vă trimite acasă un medic într-o oră sau două, factura nu va fi atât de mare. Tariful doctorului respectiv, plus transportul (vine de regulă cu maşina sa) se plăteşte pe numărul de kilometri şi costă, în medie, 30-40 de euro.

Completarea cererilor de rambursare şi în general îndeplinirea birocraţiei legate de deconturi este consumatoare de timp. Însă, amânarea momentului de recuperare a banilor nu este recomandată. Aceasta este, de fapt, o creditare de către asigurat a firmei de asigurări. Cu alte cuvinte, reprezentaţi „banca ideală”: firma de asigurare vă dă banii mai târziu (când îi cereţi), deci se mai poate folosi între timp de ei, cu zero la sută dobândă. Pentru o familie de trei persoane ai cărei membri sunt asiguraţi privat (fără probleme majore de sănătate, numai controalele de rutină şi alte mici probleme) se pot aduna într-un an cîteva mii de euro care trebuie recuperaţi de la firmele de asigurare. Aceste costuri sunt destul de mari, în condiţiile în care pentru asigurările private se plătesc lunar 400-500 de euro.

Nivelul facturilor

Nivelul facturilor emise de unităţile medicale din Germania depinde de mulţi factori – specializarea medicului, complexitatea intervenţiilor etc. În unele cazuri, contează şi … bunul-simţ al doctorului (a se citi corectitudinea), şi vom explica mai jos în ce mod.

Pentru o consultaţie sumele variază între 30-40 de euro pentru un copil, dacă doctorul este foarte cumsecade (unii medici percep şi 80 de euro, pentru că văd copilul câteva minute) şi 40-50 de euro pentru un adult (există, de asemenea, medici care încasează peste 80 de euro).

Dacă medicul vă mai cheamă la control sau vă recomandă şi investigaţii/analize (lucruri pe care le veţi plăti, bineînţeles, separat), rezolvarea unei banale probleme de sănătate poate ajunge la peste 200 de euro.

Dacă vă răniţi accidental, chiar dacă nu este foarte grav, o vizită la medicul chirurg poate costa 60 de euro, pentru cele câteva minute de curăţare şi pansarea rănii.

Analizele anuale de rutină (care sunt recunoscute de asigurare) sunt, de asemenea, câteva sute de euro. Spitalizarea poate ajunge şi ea până la câteva mii de euro (vom reveni cu un material referitor la naştere).

Sume mari trebuie achitate şi pentru copii, avantajul fiind că pentru cei mici asigurarea privată returnează sumele integral, în cele mai multe dintre cazuri (deci recunoaşte 100% din costuri). Un control auditiv complex la copil ajunge la 300 de euro, un vaccin costă între 50 şi 100 de euro; zece şedinţe la logoped costă 350 de euro (sunt recunoscute de asigurarea privată atunci când există trimitere de la medic).

Medicul poate umfla facturile

Legislaţia îi permite medicului să ceară pentru serviciile oferite sume pe care le poate aprecia după cum crede de cuviinţă.

Pe scurt, tarifele sunt calculate după o anumită grilă general-valabilă, însă pot fi înmulţite cu un anumit coeficient (faktor), de ex. între 1,1-1,8 sau 3,2-3,5.

Asigurările private recunosc sumele calculate cu un factor de 2,3. Ceea ce este în plus (în cazul tarifelor calculate cu coeficienţi mai mari, de 2,8, 3,2 etc.)  trebuie plătit din buzunarul pacientului.

Drept urmare, sumele din facturi pot diferi de la un medic la altul, chiar şi pentru un consult, în cazul aceleiaşi afecţiuni. Diferenţele nu sunt date întotdeauna de specializările înalte ale medicului scump, ci şi de onestitatea halatului alb.

De asemenea, este bine de ştiut că majoritatea cabinetelor adaugă la fiecare factură 10 euro drept cost de consultaţii telefonice (profitând de faptul că asigurările recunosc şi decontează aşa ceva), chiar dacă pacienţii nu au sunat decât poate pentru programare sau nici atât (daca aveau programarea făcută deja). În mass-media au fost prezentate şi cazuri mai grave, când erau adăugate şi servicii de care pacientul nici nu beneficiase.

Deci întotdeauna  facturile de la medic trebuie privite cu atenţie iar neconcordanţele – semnalate cu promptitudine.

Valoarea coeficientului poate fi discutată

Dacă veţi fi nevoit să plătiţi pe loc serviciile medicale de care aţi beneficiat în Germania (fie că nu aveţi asigurare, fie că aveţi asigurare, dar urmează să vă recuperaţi banii de la asigurător, în ţară), spuneţi-i acest lucru medicului din Germania. Este posibil ca astfel să vă treacă în factură cel mai mic coeficient, şi anume 1 sau chiar 1,1 ori 1,8, în nici un caz mai mult.

Dacă sunteţi stabiliţi în Germania şi aveţi asigurare privată, discutaţi cu medicul despre valoarea facturilor, dacă observaţi că înmulţeşte tariful-standard cu un coeficient mai mare de 3, având în vedere că firmele de asigurări recunosc doar coeficientul de 2,3. Nu uitaţi că diferenţa va trebui s-o plătiţi din buzunar!

Personal, la planul făcut de medic, când am observat că a calculat factura înmulţind cu coeficienţi de peste 3, i-am spus (ştiind că medicii au mai mult de câştigat de pe urma pacienţilor privaţi şi îi preferă celor cu asigurare „de stat”) că aş dori să treacă 2,3 dacă este posibil. I-am sugerat că, în caz contrar, va urma să văd ce fac mai departe (o formula cam ambiguă dar care poate însemna căutarea altui medic şi renunţarea la serviciile celui scump). Răspunsul a venit promt: a recalculat factura păstrând pentru majoritatea sumelor coeficientul recunoscut de asigurări, de 2,3. Aşa că puteţi încerca o „negociere” (aceasta fiind doar o recomandare, fără a avea pretenţia că este un model de urmat), chiar dacă o să auziţi voci care afirmă că „nu se face” aşa ceva. Eu consider totuşi că serviciul medical este un serviciu ca oricare altul, oferta de cabinete este foarte mare, aşa că pot alege la cine merg. Până la urmă, nici un doctor nu vrea să-şi piardă clienţii, fie ei cu asigurare privată sau de stat.

La dentist

La dentist, situaţia este una specială. Mai întâi, trebuie să mergeţi la medic. Acesta vă va consulta şi vă va face un „tablou complet”, însoţit de un plan de costuri pe care trebuie să-l trimiteţi la asigurare (pentru asiguraţii privat). Asigurarea va spune ce recunoaşte şi ce nu. Veţi cunoaşte atunci nivelul costurilor decontate.

Dacă doriţi întregul tratament decis de medic, pentru diferenţă va trebui să semnaţi. Medicul îşi acoperă prin semnătura dumneavoastră, aşa cum am mai arătat, riscul de a rămâne neplătit. Nu numai asiguraţii „la privat”, ci şi cei „de stat” sunt anunţaţi la cabinetele dentare cât au de plătit din propriul buzunar. Pe medie, nivelul coplăţii este de aproximativ 20%, deci un nivel acceptabil în condiţiile în care, în Germania, o singură – şi simplă – intervenţie stomatologică ajunge la 100 de euro. Câteva lucrări dentare, fără implanturi, se ridică la 3.000-4.000 de euro.

Aşteptăm şi experienţele dvs.

Indiferent că sunt asiguraţi la stat sau în sistemul privat, cei care locuiesc în Germania se prezintă la controalele preventive, care le sunt decontate de asigurări (cele pentru care nu trebuie să plătească în plus). Deci neglijenţa tipic românească este exclusă, la fel şi mentalitatea căreia te duci la medic doar dacă eşti foarte bolnav.

Totuşi, cum cei asiguraţi privat primesc înapoi câteva sute de euro pe an dacă nu trimit facturi spre decontare (un fel de bonificaţie), mulţi germani au găsit soluţia optimă pentru a-şi mai recupera din banii plătiţi, care răspunde exact modului lor de-a fi: foarte cumpătat.

Mai precis, într-un an aceştia îşi rezolvă toate problemele de sănătate (controalele de rutină, lucrări la dentist etc.), urmând ca anul viitor să meargă la medic doar când este neapărată nevoie. Astfel, pentru o consultaţie sau două, ei nu mai trimit facturile firmei de asigurare, urmând să primească câteva sute de euro înapoi. Bineînţeles, astfel de „reţete” se aplică atunci când este posibil şi nu există probleme de sănătate majore.

Dacă vreţi să vă asiguraţi în Germania, puteţi afla mai multe despre acest sistem şi găsi firme de asigurare cu o simplă căutare pe internet, având drept cuvânt-cheie: „krankenversicherung”. Există tot felul de firme de asigurări, apare chiar şi una care are drept clienţi străinii aflaţi în Germania. Desigur, aşteptăm să ne înfăţişaţi şi experienţa dvs. care ne poate fi tuturor de folos.

Un articol de Gabriela Palade

Pe aceeaşi temă: 

Asigurare de sănătate pentru Germania: cum să vă feriţi de ţepe când o cumpăraţi din România?

Tags: , , , , , , , , , ,

161 Comentarii la Cum funcţionează piaţa asigurărilor de sănătate din Germania?

 1. Razvan în noiembrie, 2011 la 12:44 am

  Diferenta intre asigurarea private si cea de stat e uriasa, asa cum e scris in articol. Ca asigurat privat, m-au primit inainte (tin minte ca am sarit peste o coada de 15 oameni). Recomand tuturor care au venitul mai mare decat baremul specificat sa se mute la asigurare privata.

  • nicolae în ianuarie, 2015 la 11:37 pm

   SALUT
   De unde iau formularul e 104.

  • laur în iulie, 2015 la 8:44 am

   aaaa am inteles e un fel de spaga mascata? adica la noi daca dai darul intri in fata asa e si acolo numai ca darul e fiscalizat? ce tare….

 2. Alina în noiembrie, 2011 la 5:17 pm

  Buna ziua,
  sunt casatorita cu un cetatean german, care este asigurat privat. Fiica noastra de 2 ani are si ea asigurare privata ( la alta firma decat unde este sotul asigurat).
  Avem insa acum o problema cu asigurarea mea de sanatate. Eu nu lucrez, deci nu am venit. Am inteles ca nu putem trece toti 3 la asigurare de stat. Deci ne ramane doar sa ma asigur si eu privat. Vorbim insa de o suma de 350 eur / luna / doar pt mine (cea mai ieftina oferta de pe piata). Ori pt noi, ca familie tanara (si sanatoasa), este mult. Oare nu este totusi si o alta solutie?
  Va multumesc!

  • Gabriela P. în noiembrie, 2011 la 7:29 pm

   Intamplator, cunosc bine problema. Da, asa este, nu puteti la asigurare de stat. Totusi, 350 mi se pare cam mult… in conditiile in care la “Deutscher Ring” era tot pentru trei persoane cam 500 de euro pe luna. (poate daca ati fi toti trei la aceiasi firma ar costa mai putin…?). Bine, e vorba de o asigurare facuta in urma cu sase ani. Acum nu mai stiu conditiile la inscriere, insa sunt multe firme si cu atatea oferte… poate are vreun cititor de-al nostru alta idee.
   Am spus doar suma, nu pot lauda firma de asigurare ca ei oricum cauta nod in papura ca sa nu plateasca prea mult, dar cam asa este probabil cu toate firmele.
   Nu a fost cazul de probleme deosebite de sanatate, totusi pentru un copil se aduna mult pe an, in conditiile in care numai un vaccin depaseste o suta, de multe ori.
   Mult succes!
   G.P.

   • Dana D. în ianuarie, 2014 la 5:11 pm

    Buna ziua..sa va spun cum a functionat la mine asigurarea..
    Am ajuns in Germania cu sotul meu( atunci fiind doar iubitul) si bineinteles ca nu aveam asigurare nici macar in Romania, si mi s-a soptit ca aici asigurarea medicala ii obligatorie…
    Probleme de sanatate nu am avut, asa ca am zis ca astept sa imi gasesc si eu de lucru si voi fi asigurata dupa aia..
    Pana intro zi cand am avut nevoie de o vizita medicala ( pe care bineinteles ca pt 10 minute cat am stat, am platit 150 de euro )si mi s-a spus ca am nevoie de o interventie chirurgicala…Am crezut ca m-am pus la punct cu asta! Stiam ca in Germania ii foarte scump sa mergi la doctor.Asa ca am fugit la Asigurari ( AOK ) si mi-am facut repede o asigurare privata.In fiecare luna am platit 150 de euro pana cand am gasit un loc de munca! Cu asigurarea asta mi s-a facut si interventia chirurgicala si toate analizele de cate ori am fost!NU m-i s-a cerut nici un cent pentru operatie, pentru zilele de spitalizare am platit cate 10 euro pe zi!Dupa ce m-am casatorit,am fost asigurata AUTOMAT de catre sotul meu.Acum lucrez si nu mai depind de asigurarea sotului, dar din cate am inteles si daca asi face un copil,si eu nu as mai lucra..atata timp cat sunt casatorita cu o persoana care lucreaza legal aici, am avea amandoi asigurare..3 cu tot cu sotul:)Nu stiu de ce sa trebuiasca sa platiti asigurare medicala, atata timp cat ati spus ca sunteti casatorita si sotul dumneavoastra lucreaza, legal bineinteles…
    Va doresc bafta tuturor romanilor de pretutindeni…
    …multa sanatate…

    • mihaela în martie, 2014 la 7:48 pm

     Fiti amabila.Eu acum 2saptamani am fost la AOK si mi au spus ca trebuie sa platesc din urma ce nu am platit in Romania adica vreo 2ani.imi dati si mie detalii cum ati facut sa va faceti asigurarea.am nevoie urgenta

     • madi în mai, 2014 la 11:29 am

      da…aceleas caz sunt si eu…ca sa fii asigurata la o firma privata de sanatate trebuie sa platesti din urma..adica vii in romania si ceri formularul E104..il ceri…aici in romania ii o mare dezordine dc ai norpc il iei..apoi te duci la firmz privata din germania de asigurari si gata..ai rezolvat..eu acum inca nu am rezolvat cu formularul…dar sper ca voi putea..dc nu trebuie platit din urma…ii foarte aiurea probl.asta…

     • pansi în iunie, 2014 la 3:22 pm

      Buna ziua,
      Am si eu nevoie de niste informatii, va rog. Sotul meu este asigurat in Ro, insa avem nevoie de investigatii medicale amanuntite in Germania (in Ro neputand fi diagnosticat). Trebuie sa fie neaparat angajat in Germania pt a-si face o asigurare privata si a beneficia de servicii medicale?
      Multumesc anticipat!

    • alex în iulie, 2014 la 12:45 am

     buna dana , se poate te rog frumos sa iki.dai mai.kultr detalii despre cum ai rezolvat la AOK cu asigurarea ? si eu as avea nevoie poate poti sa.imi.dai.un sfat de ce si cum as.putea sa fac sa ma asigur privat la ei . multumesc

     • Oradean în septembrie, 2014 la 12:29 pm

      Buna ziua, sunt de 4 luni in germania, am plecat din romania cu o uriasa gaura la CAS, firma nu platise iar eu m am trezit cu o suma uriasa care ar fi trebuit platit retro, evindet nu am avut din ce, mi au blocat toate cionturile finantele. In germania, sunt cu mini jobb, doua la numar, acum ca au vazut ca sunt serios, ambele firme mi au propus sa mi faca Aok, nefiind asigurat deloc. Dupa ce firma a depus hartiile la AOK, mie in 2-3 zile mi a venit acasa de la AOK formularul de complectat, le am trimis si poza si in nici o saptamama ni a venit cardul AOK. Daca am inteles bine, jumate platesc eu jumate firma. Am scris astea ptr ca am avzut ca se discuta despre formulare din ro de la CAS, pai nu mi ai cerut nimic, totul a durat cateva zile si acum sunt asigurat. Deci daca firma la care lucrezi depune hartiile cred ca nimeni nu cere asigurarea de acasa. bafta si sanatate.

  • Asea în aprilie, 2015 la 10:12 am

   salut,esti din Rominia

 3. Alina în noiembrie, 2011 la 2:42 pm

  Buna ziua,
  Va multumesc pentru raspuns.
  Din pacate, chiar astazi, dupa studierea dosarului (fisei medicale), firma de asigurari a spus ca sunt probleme, dat fiind ca greutatea mea este peste limita normala. Si ca trebuie sa mai analizeze! Mi se pare incredibil: doresti sa te asiguri si nu ai unde (in conditiile in care esti obligat sa te asiguri). Nu mai vorbim ca nimeni nu te intreaba daca ai de unde (daca sotul are asa venit incat sa acopere singur 3 asigurari private, care in acest moment ar fi undeva la 1100 euro pentru toti 3).
  Cred ca nu numai ca nu o sa dam in veci inainte in aceste conditii, ci dimpotriva. Si ce mi se pare incredibil este ca sunt o multime de “doamne” din Turcia, care nu au muncit si nu vor munci o zi in viata lor, al caror sot este (poate) taximetrist (deci cat poate sa castige) si care totusi beneficiaza de asigurari (de stat). Lor li s-a facut din oficiu asigurare(luate pe asigurarea sotului), in schimb ce noi trebuie sa ne rugam de firmele de asigurare.
  Zice-se ca Germania e un stat social: se pare ca nu numai cu cei ce au nevoie, ci si cu multi lenesi. Iar oamenilor care muncesc cinstit (ca sotul meu), care s-au nascut aici si cotizeaza de la 18 ani, li se pun bete in roate.

  PS
  Fiica mea este asigurata la SDK.
  Si inca ceva: firma de asig unde este sotul asigurat m-ar fi primit si pe mine, dar suma pornea de la 450 eur (pt mine doar, evident) inainte de a mi se fi verificat fisa medicala.

  A.L.

  • un muncitor în ianuarie, 2012 la 10:14 pm

   Am cateva sugestii ptr “dumneavoastra”:

   Mergeti si munciti si atunci va veti putea asigura si la stat!! In afara de asta, o sa mai aiba si efectul secundar al slabirii.

   De unde va luati cutezanta de a vorbi “de sus” despre meseria de taximetrist, cand “dumneavoastra” sunteti de fapt somera?! Doar fiindca sotul “d-voastra” este neamt, nu inseamna ca sunteti cu ceva mai presus decat “doamnele” din Turcia!! Si apropos, cine a facut aceasta comparatie? “D-voastra”? Sau, mai degraba sotul d-voastra?

  • G.P. în iunie, 2012 la 10:25 pm

   Probabil considera ca in cazul Dvs. exista mai multe riscuri de aceea trebuie sa platiti mai mult (sumele difera, si in functie de problemele de sanatate pe care le are cel care se asigura sau pentru care prezinta risc).
   In rest… da, Germania e un stat social si cei cu mai putini bani platesc mai putin peste tot- inclusiv gradinita (unde unii pot plati 20-30 de euro, altii aproape 300- suma maxima!) etc. Te poti supara ca platesti prea mult? Nu! Cui nu-i convine acest sistem, poate sa se mute intr-o tara in care sunt alte reguli…

   Faptul ca unii stau 20-30 de ani pe banii statului (Hartz IV)nu e nici un secret, mereu sunt emisiuni TV pe aceasta tema si discutii, si programe de integrare etc. Si nu este vorba doar de straini (turci etc), ci si destui nemti!
   Exemplul pe care l-ati dat insa nu ilustreaza ca este vorba de lene, iar in privinta profesiilor, intr-adevar exista oameni care muncesc mult si castiga foarte putin si nu este vorba neaparat de taximetristi. Personal, nu fac impartirea oamenilor dupa profesii, important e ca isi sustin familia.
   In privinta familiilor de turci, nu m-as pronunta pentru ca acolo este o alta mentalitate (femeile sunt cele care ingrijesc de gospodarie, au de regula multi copii etc).
   Cei care stau pe banii statului sunt intr-adevar o problema, fie ei straini (majoritatea germani in acte) ori nemti.

   In ceea ce priveste problema dvs., sper ca intre timp s-a rezolvat (si puteti scrie aici, daca doriti, cum ati rezolvat – pentru cei aflati intr-o situatie similara).

   Daca nu, pentru tot felul de probleme (poate si aceasta) exista Verbraucherzentrale la care puteti suna si avocati din diferite domenii va spun unde va puteti adresa (veti fi anuntata la inceputul convorbirii care este tariful; probabil ca nu e mai mult de cativa euro pentru toata discutia, avocatii raspund la obiect, pe scurt, fara “a trage de timp”).
   Puteti da cautare pe google.de dupa cuvintele “Verbraucherzentrale Deutschland Krankerversiherung” sau in loc de DE adaugati mai bine orasul in care locuiti.
   Mult succes!
   G.P.

  • G.P. în septembrie, 2012 la 2:03 pm

   Daca inca nu ati reusit, puteti sa-mi scrieti pe adresa trecuta la Contact.
   Va pot sugera unbde sa incercati, nu trec aici pentru ca nu vreau sa fac reclama acelei societati.
   Toate bune!
   G.P.

   • gheorghe în septembrie, 2013 la 3:05 am

    Buna ziua.Si eu am ceva probleme cu asigurarile.Ar fi vorba de una sa acopere un aparat dentar la un minor.Ce asigurari cunoasteti ?Email meu. obambi44@hotmail.com Va multumesc.

   • Dinu Cristina în februarie, 2016 la 12:33 am

    Va rog sa ma contacta ti vreau sa stiu firma de Asigurari

    Va multumesc

 4. Andreea în noiembrie, 2011 la 1:44 pm

  Da, destul de dificil cu asigurarea de sanatate. De exemplu eu neavand loc de munca aici trebuie sa ma asigur obligatoriu privat. Si intr-adevar cea mai ieftina asigurare e 350 euro, iar pt asta a trebuit sa ma duc la dentist (cu un formular, unde de ex.era trecut pt fiecare dinte in parte ce probleme ar fi…nu-mi venea sa cred), plus la medicul de familie (cu un alt formular, unde specifica toate analizele care trebuie facute). Oricum mi se pare enorm sa dau 350 de euro pe luna cand nu am practic nici o problema de sanatate. Sfatul meu deci ar fi, dupa ce am m-am mai informat si eu, incheierea unei asigurari inca dinainte de plecarea din Romania, pe o perioada mai mare de timp.

 5. Peruschi în noiembrie, 2011 la 7:58 pm

  Salut,
  Imi poti spune si mie te rog in ce consta controalele preventive gratuite? Se pare ca si in Romania se va introduce in curand acest sistem, cel mai probabil din martie 2012 …

  • Iuliana Pana în noiembrie, 2011 la 7:16 pm

   este o prevedere noua in legea asigurarilor: daca nu te vei duce la controale si la analize cand te cheama ei, vei plati din buzunar neglijenta. daca ajungi de pilda pe masa de operatie si te descopera ca nu ti-ai facut la timp analizele, platesti din buzunar operatia. daca n-ai bani de platit iti executa casa si masina si gata.

   • Vali în ianuarie, 2012 la 11:39 pm

    Si daca nu ai casa si masina, ce mai executa?

    • Adi în ianuarie, 2012 la 11:33 pm

     E bravo…asta a fost o intrebare retorica sau ce? Nu te opereaza actualmente daca n-ai spaga in buzunar…asa ca….Revenind la subiect, legea(oricare ar fi ea) trebuie aplicata de oameni si sanctionata nerespectarea ei. Intr-un stat unde functioneaza traficul de influenta, spaga, lipsa responsabilitatii, va avea valoarea unei fraze scrise pe o bucata de hartie multiplicata. Ceva gen biblia, unde toti sunt credinciosi, dar nimeni nu respecta ceea ce e scris.
     Intr-o societate ”civilizata” cum e germania, asigurarile isi au eficacitatea prin cel putin unul dintre motive: PLATESC, pentru ca sunt constiente ca pierd mai mult daca-si pierd clientii sau urmeaza sa plateasca procese pierdute, despagubiri, e.t.c., pe cand statul…avand toate atributele puterii, isi va permite intotdeauna sa NU PLATEASCA. In consecinta: exista concurenta, exista interes in a-si proteja clientii, exista lege, exista responsabilitate, totul datorita unei singure motivatii de care autorii sunt constienti: marea majoritate a populatiei, majoritate care nu se scalda in bani, dar care desi reprezinta poate ca valoare 10000 persoane la un singur miliardar, cazurile sunt de 10000/1, conform soartei….sau a rezistentei la boli.

     • danie în octombrie, 2014 la 1:56 am

      daca nu folosesti asigurarea ikk clasic primesti bani inapoi?

   • Adi în ianuarie, 2012 la 11:47 pm

    Ca raspuns la ”NOUA PREVEDERE”…e praf in ochi, o alta solutie de a ridica importanta medicilor de familie si de a se exonera de responsabilitatea ”protectiei sociale”. Cum va fi aplicata, retroactiv sau din momentul publicarii in monitorul oficial? Intrebarea e ironica desigur, pentru ca odata ce intra in viguare, toti batranii, sau cei ce nu au urmat ”obligativitatea controalelor” vor fi condamnati la moarte, sau la falimentul personal. O intrebare: CAT TIMP LASATI SA VI SE MAI SPELE CREIERELE SI VA MAI DURA PANA VETI INCEPE SA-L FOLOSITI?

   • Controlul anual în iunie, 2012 la 1:56 am

    Controlul anual in Germania consta dintr-o serie de analize (de sange, urina), ascultarea inimii, masurarea tensiunii…ca la orice consult de rutina.

    ATENTIE! Acest control nu garanteaza totusi ca sunteti sanatosi-tun, chiar daca analizele au iesit bine…. Problema este ca din cauza costurilor pe care le presupune acest control si in urma unor discutii aprinse, au mai foat taiate de pe lista anumite analize.

    De ex poti sa faci constiincios controlul anual si sa nu iasa la analize ca ai hepatita pentru ca aceasta analiza nu este prevazuta, probabil.

    In Germania n-am auzit sa te intrebe cineva daca ai facut controlul anual sau nu(doar medicul de familie are grija de asta!), poate sunt intrebati cei care au probleme de sanatate majore…
    Cand am venit aici nici nu am stiut, dupa vreo trei ani mi-a spus dr. de familie ca e bine sa ma prezint la controlul anual.
    Pentru femei exista in fiecare an analiza in ceea ce priveste cancerul de col uterin (in sensul ca asigurarile deconteaza asa ceva).

 6. kosta în mai, 2012 la 9:01 am

  Buna ziua,daca sunt in germania si am anmeldung de 10luni si muncesc fara contract,dar intre timp ma angajez cu acte in regula trebuie sa platesc asugurarea din urma? specific ca am asigurare din Romania pe un an de zile,unde sunt luat in spatiu nu stau acolo.Astept un raspuns ca sa stiu ce am de facut daca ma radiez de la primarie si ma inscriu mai tarziu.

 7. o parere în mai, 2012 la 8:43 pm

  Din cate stiu, nu va trebuie asigurare medicala dubla, trebuie intai sa expire cea din Romania. In nici un caz nu platiti din urma. Cand va angajati, vi se face asigurare automat, in Germania nu exista om fara asigurare medicala (si cersetorii au).

  Celegatura are Primaria? Ca v-ati declarat domiciliu? Nu are legatura, adica eu nu vad legatura. Si oricum, unde va inscrieti la institutiile germane nu va mai puteti radia, ca astia is foarte meticulosi.
  Are poate legatura cu dreptul pe care il aveti de a sta aici, sigur ca daca v-ati anuntat cele 3 luni curg din momentul in care v-ati inregistrat la primarie…. Dupa aceasta perioada trebuie sa mergeti in Romania daca nu puteti dovedi ca aveti contract, castigati bani, va puteti intretine. Dupa cele trei luni trebuie sa fi obtinut deja dreptul de sedere si atunci puteti ramane in continuare.

  Dupa ce gasiti un angajator, puteti sa primiti drept de munca de la Zentrale Auslands-und Fachvermittlung (ZAV).

  Banuiesc ca ati venit la lucru si nu ati obtinut inca astea…sau da? In cazul casatoriei (cu un german) lucrurile stau altfel, aveti toate drepturile, de la incveput.

  Am scris asa rapid (nici n-am inteles prea bine intrebarea), poate raspunde cineva care e mai in tema.

  Cert e ca nu trebuie sa platiti nimic din urma pentru sanatate, asta e sigur.

 8. kosta în mai, 2012 la 10:07 pm

  multumesc de raspuns,da asta era intrebarea daca platesc ceva din urma chiar daca nu sunt cu contract.

 9. Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 11:25 pm

  Afirmatiile din articolul Dvs. prinvind coeficientul de calcul de 1,8, 2,3 etc. sant in mare
  parte eronate. Sant de 30 cetatean german si traiesc in Germania.
  Una la mana ca asigurariile de santate ale statului nu primesc decontari cu alt factor decat cel de 1 (100%) decat in cazuri de mare exceptie. Pacientul ce se prezinta la doctor
  pe baza de trimitere si anume la un doctor ce are contract de colaborare cu Casele de Sanatate de stat, nu trebuie sa se teama ca va platii din buzunar, in afara unei contributii de 10 Euro trimestriale si in afara unor taxe pt. tratamente CE NU LE PLATESTE Casa de Sanatate de Stat, deoarece ele nu sant considerate absolut necesare.
  In orice caz, pacientul unei Case de Sanatate de stat trebuie sa fie avizat inainte de a se face tratamentul X ca acel tratament este cu plata si ca nu-l plateste Casa de Sanatate de stat.
  Daca acest lucru nu se intampla, si pacientul nu a iscalit inainte ca-si da acordul, pacientul nu este obligat sa plateasca factura. Fara semnatura pt. o plata, nu exista contract si fara contract nu exista plata. Este vorba de tratamente f. dispuatate daca ele sant sau nu ncesare (nu ma refer la stomatlog).
  Ceea ce nu evidentiati este faptul ca in Germania pacientul german plateste maximum 10 Euro
  per. medicament prescris de doctor pe reteta “de casa” (reteta recunoscuta de Casa de Sanatate), indiferent ca medicamentul respectiv costa 9000 Euro (leucemie, SIDA etc) sau 25 Euro.
  Ceea nu evidentiati este de asemenea faptul ca pacientul german cand doctorul de familie considera ca pacientul are nevoie de o cura de rabilitare, EL, DOCTORUL intocmeste cererea
  si referatul si o trimite la Casa de Pensii (daca pacientul este SALARIAT – a-ti titit bine!) sau la Casa de Sanatate daca este pensionar sau somer.
  Si nu exista COTA DE LOCURI pt. curi LA SANATORII pt. reabilitare fizica. Nu se aproba
  taote, fireste. Dar se da o explicatie pe larg a motivelor de respingere, daca se respinge cura de reabilitare si se poate face contestatie. Daca se respinge contestatia se poate da Casa de Pensii sau Casa de Sanatate de stat in judecata (procesul este gratuit!) la Sozialgericht adica la Curtea De Judecata pt. Probleme Sociale.
  Nici un asigurat nu trebuie sa plateasca coparticipari, la asigurarile medicale ale Case de Sanatate de stat, pt. mediamente, masaje, terapii etc. , daca aceste coparticipari banesti
  ale asiguratului au depasit 2%, sau la bolnavii cronici 1%, din VENITUL LUI ANUAL.
  Din momentul cand angajatul a dovedit cu chitante ca a efectuat in anul respectiv 2% respectiv 1% din venitul lui anual pt. coparticipari la pretul medicamentelor ce i s-au prescris, pt. masaje etc. din momentul acela primeste in anul respectiv toate medicamentele
  si tratamentele (cota de coparticipare) pe gratis!!!!
  Revenind la factorul de 1,8 sau 2,3 la care va referiti in articolul Dvs.
  Este clar ca un Prof. Dr. med. sau un mare specialist in domeniu vrea sa fie platit altfel
  decat medicul de familie. Sau in Romania este cumva altfel? Daca complexitatea unei operatii ce trebuie sa fie facuta la un asigurat al unei Case de Sanatate de stat din Germania, este atat de mare incat operatia NU poate fii facuta decat de un profesor, atunci si Casele de Santate de stat platesc la un factor mai mare decat 1 (100%). Exista in spitale, pt. anumite operatii complexe, norme stabilite ce prevad ca anumite operatii de mare complexitate nu se pot face decat de doctori cu un numar de ani de vechime si un numar de specializari in domniul respectiv.
  In ceea ce priveste calculul acestui coeficient de calul de 1, 1,8, 2,3 etc. pt. pacientii asigurati la Casele de Sanatate private, acesti pacienti au cea mai mare libertate in as alege doctorul. In 90% din cazuri, Casele de Sanatate particulare acopera valoarea facturilor pacientielor asigurati privat. Depinde si de tariful de asigurare pe care l-a ales pacientul privat la asigurarea lui.
  Cine NU este asigurat in Germania (de ex. cetateni straini fara asigurare) sau cine depaseste o limita de venit lunar brut f. mare, limita denumita Beitragsbemessungsgrenze
  si care este f. mare, ei bine -> NUMAI acei pacienti se pot asigura privat.
  http://beitragsbemessungsgrenze-aktuell.de/
  In ceea ce priveste limita pana la care se platesc coparticiparile (1% sau 2%)
  vedeti de ex. http://www.finanztip.de/web/abc-der-krankenkassen/zuzahlungsbefreiung.htm
  Mai multa obiectivitate si mai putina “ostilitate” in przentarea unui sistem de asigurari
  de santate ce nu plateste LUX-ul dar este cel mai vechi sistem de asigurari de santate din lume si este f. performat, nu ar strica.
  Nimeni nu plateste aici in Germania ca asigurat al unei Case de Sanatate de stat, ambulanta.
  Decat in caz, pedepsibil de lege, de ABUZ!
  Asigurarea de boala in Germania este obligatorie.
  http://www.1a.net/krankenversicherung/krankenversicherungspflicht
  Nici strictul necesar la stomatolog nu trebuie sa fie platit daca persoana respectiva are
  venituri derizroii sau de ex. daca primeste ajutro social.
  Ca nu primeste dantura de aur, este clar.
  http://www.uko-dent.info/aktuellethemen/haertefallregelungzahnersatz/index.php

  http://www.finanztip.de/web/abc-der-krankenkassen/zuzahlungsbefreiung.htm

 10. Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 9:36 am

  As dorii sa mai adug inca ceva cu referire la asiguratii Caselor de Sanatate de stat din Germania.
  Nu numai ca acestia reprezinta 90% din totalaul asiguratilor din Germania pt. asistenta
  medicala, dar acestia nu trebuie sa-si bata capul de coeficienti de 1, 1,8 sau 2,3 etc.
  AOK-ul este cea mai mare Casa de Sanatate din Germania si ea acorda in cazul ca exista copiii iar mama este casnica (de ex) si se imbolnaveste iar tatal este la serviciu si exista de ex. 2-3 copii, Haushaltshilfe, adica ajutor de menaj in gospodarie.
  Nu-i este rau, nu-i asa?
  http://www.aok.de/bundesweit/familie/haushaltshilfe-145508.php
  Exista de asemenea NU NUMAI cure de reabilitare fizica ci si cure pt. mama si copil, adica
  cura pt. mama si copil in snatorii, pt. ca mama sa poata face unele tratamente si acelasi timp cineva sa poata vedea de copil. Acest tip de cura trebuie initiat de catre doctor.
  Nu se da spaga ca in alte tari, la doctor, nu ma duc la doctor cu plicul de bani ca sa ma trateze. Pt. orice, ca pacient privat, se primeste factura. Pacientii Caselor de Sanatate de stat nu trebuie sa se sinchiseasca de asa ceva.
  In timp ce Casele de Sanatate de stat asigura toti membrii familiei chiar daca numai unul
  din membrii este angajat in campul muncii sau somer etc, Casele de Sanatate private cer bani in plus pt. asa ceva. Referitor la curele pt. mama si copil vedeti
  http://www.aok.de/bundesweit/leistungen-service/ratgeber-foren-eltern-kind-26544.php?action=detail&threadId=3202
  Vedeti va rog si
  http://www.aok.de/nordost/leistungen-service/kuren-66063.php
  F. multi asigurati la Casele de Santate de stat au asigurari particulare suplimentare, private pt. dinti ce preiau o mare parte din costuri, chiar pt. implantate. Costa in plus,
  dar pt. cineva cu venit mediu, nu este o avere. Cu cat se inceheie o astfel de asigurare
  suplimentara mai devreme (cand asiguratul este mai tanar) cu atat mai ieftina este aceasta
  asigurare. Am o astfel de asigurare ce-mi plateste din suma totala ce trebuie sa o suport eu la lucrari dentare, 40% si platesc PE AN 150 Euro. Insa am incheiat-o acum 15 ani de zile! Am facut de doua ori uz de ea. Si au platit o data 1600 Euro si o data 2560 DM.
  AOK-ul, cea mai mare Case de Sanatate de stat plateste o suma fixa de contributie la lucrari dentare. Cu o asigurare suplimentara pt. lucrari dentare, totul devine “suportabil”
  ca pret. Aceasta asigurare suplimentara plateste insa nu numai strictul necesar ci si
  lucrari de ceramica sau de aur sau implantate.

 11. Gabriela Palade în iunie, 2012 la 1:42 am

  Domnule Ralf Genort Alexer,

  In primul rand, multumim pentru completarile facute (si cu trimiterile de rigoare), care le pot fi de folos multor romani aflati in Germania!
  Informatiile Dvs. nu le contrazic pe cele din articol asa cum sugerati (dat fiind ca in text era vorba de asigurari private iar dvs. va referiti la cele “de stat”), dar aduc multe detalii referitoare la asiguratii Caselor de Sanatate de Stat. Foarte utile aceste precizari!

  Sigur, nici nu ne-am propus deocamdata o radiografie cu toate detaliile si tot ce exista in privinta sistemului de sanatate (mai exact, cu tot ce poate fi decontat prin casele de asigurari- de stat sau private: tratamente, reabilitari, cure pentru mama si copil care se acorda nu doar in cazul bolilor cronice ci si in alte cazuri – avand drept motivatie o mai buna legatura afectiva, gimnastica medicala, logoped, psiholog, chiar si 10 sau mai multe sedinte (la domiciliu) ce au loc dupa nasterea unui copil si in care parintilor li se explica cum se ingrijeste nou-nascutul etc etc). De altfel, la finalul textului exista o invitatie adresata cititorilor de a ne povesti din experienta lor si ne bucuram foarte mult ca ati dat curs acestei invitatii.
  Acel ajutor acasa se acorda, din cate am auzit, si unor batrani care nu se mai pot descurca singuri (de ex vine cineva o data pe zi si ii ajuta sa se imbrace, le face piata etc), stiu ca exista, dar nu m-am interesat daca totul se deconteaza prin “Krankenversiherung” sau exista alt tip de asigurare…. aveti cumva amanunte?

  Informatiile referitoare la acel coeficient de calcul (1 sau 2,3 ori 3,2 etc.)si pe care le-ati apreciat ca fiind “in mare parte eronate” se refera- dupa cum scrie in text- la 1. cei care vin din Romania neasiogurati sau care urmeaza sa deconteze suma la intoarcere si 2. asiguratii privat.
  Nu si la asiguratii Caselor de Sanatate de Stat, din care am inteles ca faceti parte.
  Da, sunt obligati sa se asigure privat cei cu un anume venit (la care ati facut trimitere), precum si cei care fac parte din anumite categorii (de ex cei care au firma sau desfasoara activitati “pe cont propriu”).

  In ceea ce priveste sfatul Dvs.- de a avea “Mai multa obiectivitate si mai putina “ostilitate” – in text sunt prezentatre date clare si exemple dupa situatii reale, nici vorba de ostilitate. Si fara a face comparatii cu Romania (diferentele sunt, dupa cum stiti, enorme).
  De altfel, descrierea unor situatii (cum ar fi facturile care nu sunt decontate in proportie de 100%) nu reprezinta critici, ci doar prezentarea unor realitati in mod obiectiv, si fara a face comparatii cu alte tari unde se merge cu plicul la medici (in Germania aceasta practica fiind exclusa).

  Ati evidentiat foarte bine problema medicamentelor de mii de euro- intr-adevar, casele de asigurare suporta aceste costuri si este bine de stiut!

  Poate ar mai fi necesara o precizare, dat fiind ca atunci cand este vorba despre un tratament costisitor (si care nu va fi in totalitate acoperit de casele de asigurari- private sau de stat) oamenii sunt pusi sa semneze:
  Trebuie sa stiti ca, semnand, va obligati sa platiti, hartia avand valoarea unui contract! (apropo si de intrebarile de la alt articol: ce se intampla daca nu platesc o factura? Aceste facturi vor fi date unor case de avocati care continua demersurile).

  Speram sa vina si alti cititorii cu experientele lor din acest domeniu, iar pe dvs., domnule Ralf Genort Alexer, va invitam sa interveniti – daca doriti- si pe alte teme. Cu siguranta ca aveti multe de impartasit dupa experienta de 30 de ani in Germania.
  G.P.

  • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 7:49 pm

   Stimata d-na Palade,

   Ma bucur sa constat ca sant “confruntat” cu un raspuns obiectiv si pe un ton de discutie constuctiva.
   Fara indoiala, nu este ceva de la sine inteles.
   Ma bucur.

   Cu tot respectul ce-l vi datorez, trebuie sa va spun ca majoritatea covarsitoare a germanilor sant asigurati la Casele de Santate de Stat. Vorbim de un procent de aproape
   90%.

   Spun “aproape” pt. ca inca o categorie de salariati, BEAMTEN, adica functionari publici de stat, au un regim aparte.

   Dar practic, desi acestia figureaza ca “asigurati privati” ei au in regim special.
   Insasi notinea in sine de “functionari publici de stat” este cu totul si cu totul
   aparte si numai F. PUTINI functionari de stat sant “BEAMTEN”.
   Dar asta este o tema in sine.

   Asta inseamna ca functionarii publici de stat primesc 1/2 din costurile legate de boala
   (atunci cand se imbolnavesc) de la institutia de stat unde sant anagajati si 1/2 (jumatatea cealalta) o pot asigura privat. Dar o pot asigura fara nici o problema.

   Vedeti in acest sens un articol:

   http://www.bild.de/infos/krankenversicherung/krankenversicherung/krankenversicherung-beamte-9362742.bild.html

   Acum sa revenim la persoanele ce vin din Romania in Germania. Eu fac o deosebire, intre
   persoanele din Romania ce vin in Germania si indeplinesc formele legale pt. sedera intr-un stat membru al UE si intre persoanele ce vin din Romania si NU indeplinesc aceaste
   cerinte legale, pt. ca nu se ocupa de asa ceva.

   Pt. prima categorie de persoane, Casa de Santate din Romania emite cardul european de sanatate, la cerere. Cerere ce trebuie facuta din timp.
   Cardul european de sanatate emis in Romania este valabil doar 6 luni de zile si acorda
   acoperire la asistenta de spitalizare, NU la asistenta medicala ambulatorie.
   Asistenta medicala ambulatorie pentru persoanele ce vin din Romania in Germania trebuie
   se poate asigura pe baza unei asigurari de asistenta medicala pt. calatorii in strainatate. Sigur ca treaba asta costa si sigur ca, in Germania, mai intai trebuie sa platesti totul cash si apoi sa-ti recuperezi banii de la asigurare.

   Sa nu credeti Dvs. ca eu, ce traiesc in Germania, n-am avaut aceleasi probleme in strainatate.
   Dureri de masele, gripa stomacala cu febra etc.

   In Elvetia m-am dus la dentist si am platit de 2 ori mai mult decat as fii platit in Germania. Eram in concediu si era caz de urgenta.

   Am scos bani de la automat, m-am dus la dentist, am platit factura de (echivalent) 250 Euro si mi-am recuperat banii in felul urmator in Germania: Factura emisa de dentistul
   elvetian am inaintat-o Casei de Sanatate Germane ce mi-a facut o copie dupa ea, a legalizat-o ca totul corespunde cu originalul si ca ei i-si asuma raspunderea verificarii
   si mi-au trimis acasa copia legalizata de factura si mi-au virat in cont 101 Euro.
   De asemenea mi-au dat o adeverinta ca au platit 101 Euro din totalul de 250 Euro.
   Totul virat in cont.

   Buuuun!

   Am luat factra copie, legalizata, am trimis-o la asigurarea pt. cazuri fortuite de
   asistenta medicala de urgenta in strainatate si ei au platit diferenta de 149 Euro.
   In 250 Euro era inclus si pretul medicamentului (antibiotic) prescris de dentist.

   Credeti Dvs. ca eu m-am ocupat de “coeficienti”?

   Pt. ca ambulatoriu, in Elvetia, nu santem asigurati ca cetateni germani.

   Dar nici in Norvegia, unde acum 8 ani, mi-a cazut o coroana.
   Ei bine, treaba s-a repetat.

   Sigur ca trebuie sa am o rezerva de bani, ceva mai mare decat de obicei, pe contul
   curent personal si o linie de credit suficient de mare la cartea de credit, cand plec
   in concediu.

   Puteti sa-mi spuneti Dvs. de ce nu este posibil asa ceva cand se vine din Romania in Germania? Ca cetatean strain?
   Cand plec in strainatate nu pot prevede totul si nu pot pleca cu 3 Euro in bzunar si sa
   fac autostopul. Cine pleaca asa, este singur vinvoat.
   Deci trebuie sa-mi iau o marja de siguranta. Daca nu-mi permit financiar, este uneori,
   mai bine de a ramane acasa. Complicatiile pot fii enorme!
   Mai ales cand unii nu poseda nici limba si nu au nici suficienti bani in caz de situatii
   de urgenta!

   Puntei intrebarea de asistenta fizioterapeutica la domiciliu:

   INCEPUT CITAT
   >Acel ajutor acasa se acorda, din cate am auzit, si unor batrani care nu se
   >mai pot descurca singuri (de ex vine cineva o data pe zi si ii ajuta sa se imbrace,
   >le face >piata etc), stiu ca exista, dar nu m-am interesat daca totul se deconteaza >prin “Krankenversiherung” sau exista alt tip de asigurare…. aveti cumva amanunte?
   SFARSIT CITAT

   Trebuie sa deosebim intre mai multe categorii de ajutoare pe care, la mare nevoie,
   Casa Germana de Asigurari de Boala le acorda la domiciliu:

   1) Ajutor in gospodarie pt. ca bolnavul nu are rude ce sa-l ajute in timpul zilei
   si membrii de familie.. nu exista sau sant anagajati in campul muncii si nu pot vedea
   de el.
   Coditii: Imobilizare totala sau in mare pare a bolanvului de ex. dupa o fractura
   grava a carei vindecare presupune luni de zile.
   Si de ex. este vorba de o batranica ce este singura si care in mord normal s-ar putea
   ingrijii singura, dar are de ex. o fractura de femur si nu are voie luni de zile sa
   solicite piciorul fracturat “din plin”.
   Merge in carje, deci nu-si poate gatii, cumpara etc.
   Se acorda un ajutor de menaj si o ingrijire corporala (spalat etc).

   2) Fizioterapie la domiciliu
   Se acord persoanelor imobilizate la pat, sau in mare parte imobilizate sau persoanelor
   a caror deplasare la fizioterpeut ar reprezenta un risc extrem de mare.

   3) Ingrijirea medico-sanitara la domiciliu a persoanelor inavlide cu invaliditate de
   durata ce in mod normal sant ingrijite de membrii familiei, dar care membrii ai
   familiei nu pot sa-i puna infuzii, sau sa-i faca injectii intravenoase, sau sa-i puna
   sonde urinare etc.
   Se acorda un ajutor print-o sora medicala ce vine la domiciliu. Ajutorul se acorda
   si din motive economice. Este mai economic sirentabil sa lasi un bolnav sa fie
   ingrijit de familia lui, daca aceasta accepta acest lucru (primeste o mica “solda”
   familia) decat sa internezi bolnavul intr-un azil de ingrijire medicala intensiva.
   Acest gen de ajutoare pt. persoanele invalide imobilizate la domiciliu se acorda NU
   de catre asigurarea de boala ci de catre asigurarea de invaliditate.

   http://www.pflege-deutschland.de/pflegeversicherung/haeusliche-ambulante-pflege-dienst.html

   Insa exista o coparticipare materiala a celui ingrijit la domiciliu, functie de
   veniturile lui.
   Desigur ca pot intra in amanunte, dar am pierde “vederea de ansamblu”

   Toate aceste 3 (trei) cazuri sant stabilite de catre MEDIC si la punctul 3 de catre o comisie. De obicei, la punctul 3 nu se poate, de regula, fara o internare in prealabil,
   unde se stabileste treapata de invaliditate a celui bolnav si asigurat.
   Exista trei trepte de invalidiate: 1 – 2 – si 3. Trei fiind cea mai inalta si cea mai grava forma de invaldiditate.

   Retinem insa un lucru: MEDICUL este acela ce poate stabilii daca gimnastica medicala,
   daca ajutorul in gospodarie etc. sant necesare MEDICAL sau nu.
   La ajutorul de menaj pt. cel bolnav mai are un cuvant de spus si Casa de Sanatate, ce
   face o mica ancheta sociala, daca intr-adevar nu se poate ca bolnavul sa fie ajutat de catre altcineva sau ce certificate medicale poate prezenta.

   Asigurarea de invaliditate nu este exhasutiva. Adica ea nu poate acoperii toate
   cheltuielile reale legate de ingrijirea ceului invalid.
   Ea poate acoperii NUMAI O PARTE, de obicei, in cel mai bun caz ca. 55% din costurile reale.
   Restul trebuie sa fie acoperit din 1) Veniturile celui ce este invalid sau din averea
   lui (poti fii de ex. obligat sa-ti vinzi casa si sa te muti intr-un apartament si mai intai, din diferenta rezultata sa-ti platesti caminul de batrani de ingrijire a invaliditatii permanente si de abia dupa aceea sa primesti diferenta de la stat
   sau 2) Daca o avere nu exista, se cerceteaza veniturile copiilor, daca ei pot sau nu contribuii cu o parte din diferenta pe care o da statul pt. ingrijirea celui cu mare
   grad de invaliditate permanenta

   Cel mai elegant lucru este atunci cand cineva a incheiat de pe cand era mai tinerel
   o asigurare de invaliditate particulara, care functie de suma incheiata, preia diferenta
   in caz de invaliditate. Dar asa ceva, este “platibil” cand se face in tinerete.
   Si majoritatea cred ca ei …nu o sa fie niciodata cu un grad ridicat de invaliditate…
   cand este tanar si frumos.

   Despre asta se poate citii de ex. pe pagina

   1)
   http://www.verband-wohneigentum.de/kv-dortmund/on42316
   2)
   http://www.dewion.de/pflegezusatz/angehoerige.shtml

   Referitor la Pflegeversicherung, deci la asigurarea de invaliditate gasiti
   A) http://www.bmg.bund.de/pflege/leistungen/leistungen-der-pflegeversicherung.html
   B) http://www.familienratgeber.de/recht/leistungen_pflegeversicherung.php
   C) http://www.pflegestufe.info/download/reform.pdf

   Revenind la “pacienti normali”.
   De regula, pacientii Caselor de Asigurare de Stat pot semna (daca vor) in tratament
   ambulatoriu, numai asa numitele prestatii individuale tip IGel.
   Sant si exceptii. De ex. in SPITAL denumirea de WAHLLESITUNGEN.

   Dar sa ramanem la IGel.
   Ce sant asa numitele prestatii medicale individuale tip IGEL?

   http://www.igel-verzeichnis.de/

   Ah, ar mai fii multe de spus, dar cred ca, pt. inceput, este suficient. :-)

   Cu stima,

   Ralf Genort Alexer

   • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 9:03 pm

    Trebuie sa fac o mica precizare / corectura terminologica la cele de mai sus.

    Trebuie sa deosebim in Germania, din punct de vedere al asigurarilor, intr-o
    necesitate DE INGRIJIRE a celui bolnav sau invalid la domiciliu (de ex). si intre o invaliditate in sine ca boala.

    Gradele de complexitate a ingrijirii unei persoane cu handicap permanent, grade ce pot fii de 1,2 sau 3 le-am tradus impropriu prin trepte de invaliditate. Este vorba de COMPLEXITATEA GRADULUI DE INGRIJIRE PE CARE IL NECESITA O PERSOANA INVALIDA. Mai sus am denumit asta grad de invaliditate.

    Si pt. ingrijirea unei persoane invalide, ce are o invaliditate permanenta exista ASIGURAREA PT. INGRIJIREA PERSOANELOR HANDICAPATE (INVALIDE), ceea ce au am tradus sus drept asigurare de invaliditate. Pflegeversicherung.

    http://www.immobilienscout24.de/de/finden/wohnen/seniorenwohnen/finanzen/ratgmh1012_pflegeversicherung.jsp

    ASIGURAREA PT. INGRIJIREA UNEI PERSOANE CU HANDICAP MAJOR, adica Pflegeversicherung, este obligatorie in RFG si face parte din sistemul de asigurari medicale obligatorii din Germania.

    Referitor la persoanele ce vin din Romania in Germania, ele nu trebuie sa
    incheie neaparat o asigurare medicala de calatorie pt. cazuri de urgenta in
    ROMANIA, ci se poate incheia si in RFG o asfel de asigurare medicala.

    Insa atentie: Trebuie sa se incheie o asa numita asigurare denumita
    *** INCOMING *** Reise-Krankenversicherung (accentul pe INCOMING).

    Incoming pt. ca asigurarea nu plateste decat daca asiguratul nu are domiciliul
    stabil in RFG si plateste NUMAI pt. “zona” RFG si Schengen.
    Dar un INCOMING se incheie pt. RFG.

    Incheierea asigurarii INCOMING se poate rezolva ONLINE cu cardul de credit.
    Polita de asigurare vine prin E-Mail si este VALABILA!!!!

    Necesita cunoasterea limbii germane!

    Trebuie insa sa nu se inteleaga gresit notiunea de asigurare de calatorie pt.
    strainatate: Ea plateste NUMAI pt. boli acute si a nu se confunda cu boli cronice
    ce-au devenit acute in strainate. La bolile cronice devenite acute in strainatate,
    se plateste numai primul ajutor.

    La multe asigurari exista o limita de varsta si premiul de asigurare este cu atat
    mai mare cu cat persoana este mai in varsta.

    Un mic amanunt, ce se verifica in caz ca se face uz de asigurare: Se verifica de
    catre asigurare, daca persoana respectiva a indeplinit formele legale pt. sejurul
    ei in RFG.

    1)
    http://www.adac.de/produkte/versicherungen/incomingversicherung/default.aspx

    2)
    https://www.elviab2b.de/reiseversicherung/leistung-incoming.html

    • ionut în ianuarie, 2014 la 9:56 pm

     am o intrebare fratele meu a ajuns in Germania intro stare de invaliditate de gradul 3 a avut asigurare de la aok de stat a avut o depresie nervoasa si a facut un accident ac a trecut un an el primeste cate 400 euro pe luna de la asigurare dac vine in tara poate pierde acesti 400 euro?
     sau poate sa I primeasca in continuare el a ramas invalid pe viata
     va rog astept raspuns pe id mes costinionut78
     sau ymail costinionut78@yahoo.com

   • Steluta Mortun în octombrie, 2015 la 4:13 pm

    Buna,am o problema si am nevoie de un raspuns concret.In septembrie 11 am semnat un contract cu o firma aici in germania pt a luvra in depozit.Dupa 2-3 ore dupa ce am semnat contractul ma sunat si a spus ca trebuie sa merg a doua zi sa anulam contractul ca nu mai pot lua pe nimeni in firma.Kundigul a durat 3 zile.Acum de o saptamana am primit 2 scrisori de la AoK SA IMI FAC POZA SI SA TRIMIT CU EA SI DATELE PT ASIGURARE.Deci eu nu am lucrat deloc acolo sau undeva aici in germania si stau de un an.Ce sa fac? fac asigurarea?dar daca o fac trebuie sa platesc din urma septembrie,octombrie si asa mai departe?ce pot sa fac sau pur si simplu nu o fac si cand o sa ma angazej o sa o fac atunci? astept un raspuns.Multumesc !

    • silvia în aprilie, 2016 la 1:26 pm

     Mergi acolo si rezolva,ca se pare ca asigurarea e obligatorie din momentul in care ai venit in germania,eu am aceeas problema,am venit la fata sa o ajut cu copilul si ei mi-au facut acte cu adresa de germania,acum trebuie sa fac asigurare obligatorie, multi spun ca o sa platesc din urma.cel mai bine e sa te interesezi direct la ei

 12. Octavian PAUN în iunie, 2012 la 3:16 pm

  Distinsa doamna GABRIELA,
  Azi 18.06.2012 am publicat in Ziarul/Radio online: http://www.radiometafora.ro
  Va rog sa-l vedeti publicat si astept o colaborare cu d-voastra pentru informarea corecta a romanilor de pretutindeni
  Cu respect
  Octavian PAUN din Seattle,WA,U.S.A mail: radiometafora@gmail.com

  • Gabriela Palade în iunie, 2012 la 10:12 am

   Stimate domn Octavian Paun,

   Subiectele noastre pot fi preluate, dupa regulile obisnuite in aceste cazuri: citarea sursei si link activ catre site-ul nostru sau articolul respectiv.
   In aceste conditii le puteti alege pe cele care ar fi de interes pentru cititorii/ascultatorii Dvs.

   Cu stima,
   Gabriela Palade
   e-mail: gabriela.palade(at)romaningermania.ro

 13. Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 10:37 pm

  ASIGURARILE PRIVATE DE BOALA

  Pt. verificarea unei facturi intocmite de catre un medic din Germania unui pacient asigurat
  la o asurare privata, este bine sa folositi urmatorul program de verificare

  http://www.derprivatpatient.de/arzt/arztrechnung/pruefprogramm-goae.html

  Baza de calcul a doctorului pt. facturile intocmite pacientilor asigurati la asigurari private este GÖA – Gebührenordnung für Ärzte – Regulamentul tarifar aplicat de doctori
  pacientilor.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Geb%C3%BChrenordnung_f%C3%BCr_%C3%84rzte

  Fiecarei prestatii medicale, mai ales pt. pacientii asigurati la asigurari particulare
  ii este alocat un anumit numar de puncte (Punktzahl)

  Cu cat pestatia medicala este mai complexa, cu atat mai mare este numarul de puncte ce-i este alocat.

  Numarul de puncte este multiplicat cu un o valoare unitara, unica, a punctului
  ( 0,0582873 € respectiv 5,82873 cent per punct).

  Rezultatul astfel obtinut din numarul de puncte alocat x cu valoarea unitara, unica per punct, reprezinta asa numitul tarif de baza. Gebühren-)Einfachsatz.
  Acest tarif de baza este baza de calclul a prestatiilor medicale, mai ales la pacientii
  asigurati la societatile private de asigurare.

  Exemplu: Luarea de sange pt. analize, vene, este prevazut la GÖA, deci in Regulamentul tarifar aplicat de doctori pacientilor particulari, cu 40 de puncte. Multiplicat cu
  valoarea unica a punctelor rezulta 40 x 0,0582873 € = 2,33 €.

  Insa functia de gradul de complexitate INDIVIDUAL al cazului si mai ales functie de timpul
  alocat peste ceea ce este prevazut ca “standard” pt. acea prestatie medicala, acest tarif de baza (Einfachsatz) poate fii multiplicat cu un coeficient de complexitate.

  - Pt. explicatii detailate ce depasesc cazul standard, sau pt. intampinarea unor
  greutati la pacientul respectiv, pacient ce cere de ex. explicatii suplimentare ce
  necesita mai mult timp se pot aplica coeficienti (Steigerungssatz) intre tariful de
  baza si 2,3 (deci de 2,3 ori mai mari).

  - Pt. prestatii medicale (deci NU pt. explicatii sau lamuriri)se pot aplica coeficienti
  de pana 1,8. Acestea sant prestatii medicale pe care nu doctorul personal le depune,
  deci cazuri ce necesita aparatura (ex. RMN), terapie cu raze, pansamente etc.
  - Pt. lucrari de laborator, se pot pune factori intre 1 si 1,15, conform GÖA.
  Este f. clar ca la un pacient venele pot fii f. adanci, “fug”, cand i se iau analize
  si la altul se iau analizele in 5 minute.

  Tot ce depaseste 2,5 drept coeficient este o prestatie medicala de f. mare complexitate
  ce poate ajunge pana la 3,5. Atfel de prestatii medicale, pt. pacientii asigurati la
  soicetatile private de asigurari medicale, presupune o explicatie bine intemeiata cel
  putin pe factura. Deci NU se poate accepta la bunul plac al doctorului o factura pt. un pacient privat, cu un coeficient de 3,5!!!

  Ceea ce despseste un coeficient de 3,5 este o intelegere scrisa intre pacient si dr. deci
  un contract individual de prestare de servicii medicale. De ex. la unele somitati medicale.

  Exista insa enorm de multe detalii pt. acest calcul al coeficientilor.
  Mai jos dau doua link-uri.

  Insa este bine sa discutati cu doctorul in principiu, daca santeti asigurat privat, cum
  intentioneaza sa calculeze un anumit tratament. Insa intr-un spital nu se poate face asa
  ceva (cand santeti internat).

  O lista cu cei mai buni specialisti din RFG gasiti

  http://www.guter-rat.de/gesundheit/Guter_Rat-Aerzteliste_2011_1681493.html

  Referitor la coeficienti puteii citii sau ar fii bine daca a-ti citii:

  1)
  http://www.online-pkv.de/pkv-bu-blog/was-darf-der-arzt-berechnen-und-was-bedeutet-eigentlich-regelhoechstsatz/

  2)
  http://www.focus.de/finanzen/versicherungen/krankenversicherung/tid-5429/krankenversicherung-private-versicherungen-zahlen-selbst-die-teuersten-spezialisten_aid_52174.html

  http://www.studenten-krankenversicherung.net/studenten-krankenversicherung/arztkosten.html

  • Gabriela Palade în iunie, 2012 la 10:05 am

   Stimate domn Ralf Genort Alexer,

   Va multumim pentru detalii si raspunsuri atat de bine documentate, precum si pentru link-uri!

   Speram sa ne urmariti in continuare, interventiile Dvs. sunt binevenite!
   G.P.

   • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 4:01 pm

    Buna ziua d-na Palade,

    Cu placere.
    Sper ca ceea ce explic aici nu este inteles ca o “consiliere”.
    Sant departe de a cunoaste amanunte.
    Dar, mi-am zis, ca pt. romanii ce traiesc in Germania, ca o prima orientare,
    poate, poate, ca vreo indicatie specificata in rapsunsurile mele, va ajuta
    cumva.
    In special aceasta tema, a asigurarilor medicale, a prestatiilor de servicii
    de Catre Casa de Sanatate pt. ingrijirea persoanelor bolnave sau handicapte,
    este, la legislatia specifica acestei tari, RFG, o tema extraordinar de complexa.

    Nu pot sa acord o cosiliere calificata in probleme de asigurari de boala si
    de prestatii sociale pt. ingrijirea peroanelor bolnave sau handicapate sau f.
    in varste.

    Ca sa va puteti da seama cat de complexa este tema, este bine, sa va familiarizati, pt. cine traieste in Germania, cu notiunea de SOZIALBERATUNG
    adica consiliere in cazuri de asistenta sociala de ajutor.

    http://de.wikipedia.org/wiki/Sozialberatung

    1) Exemplu

    http://www.gemeinde.zuffenhausen.elk-wue.de/cms/startseite/einrichtungen/diakoniestation/

    2)Exemplu
    http://www.johanniter.de/nc/dienstleistungen/?pk_campaign=g_senioren_seniorenbetreuung&pk_kwd=hilfe%20Senioren

    3)Crucea Rosie Germana din anumite zone geografice din RFG colaboreaza pt.
    serviciul Essen auf Rädern (Mancare la domiciliu) de ex. cu firma apetito
    Aceasta firma aduce acasa mancare f. acceptabila si din punct de vedere
    al pretului si din punct de vedere a calitatii, mancare ce se poate incalzii
    la microunde, dar nu numai. Se cumpara dintr-un catalog.

    http://www.apetito.de/menues-nach-hause/essen-auf-raedern/Seiten/default.aspx?gclid=CO-0h5D63LACFcrwzAodbhYH1A

    4) Exemplu catalog, mancare la domiciliu livrata prin Crucea Rosie Germana

    http://www.apetito.de/menues-nach-hause/essen-auf-raedern/Documents/Menüauswahlkatalog%20210211.pdf

    5)
    http://www.sozialstationen-stuttgart.de/

    6)Exemplu
    http://www.senioreninfo.de/wohnen/hausnotruf.html

    7)
    http://www.pflegestufe.info/pflege/pflegestufe_0.html

    8)Exemplu
    http://www.stuttgart.de/en/item/show/180260#headline4fe1d758052c5

    Cu stima,

    Ralf Genort Alexer

    • G.P. în iunie, 2012 la 8:52 pm

     Intr-adevar, aceste teme sunt complexe si fiecare este interesat doar de o anumita parte… dar cu siguranta aceste “directii” le vor fi de folos multora.
     Se intelege ca nu este vorba de consiliere, fara grija!

     Apropo consiliere, poate ar fi bine de precizat ca exista cam in orice domeniu, trebuie doar cautat pe google.de.

     ———–

     Ah, Apetito e si la Hamburg, livreaza si pentru gradinite, nu doar pentru batrani…. :)

     ———–

     Interesant programul acela de verificare a facturilor… insa nu cred ca fac prea multi asemenea reclamatii (decat daca vor sa-si schimbe medicul).

     ———–

     Da, exista mmulte – si pentru copii (gimnastica medicala, logoped, psiholog, ergoterapie etc)- care pot fi decontate de casele de asigurari daca exista trimitere de la doctor.
     De multe ori depinde de medic, unii dau cu usurinta aceste trimiteri, altii nu….

     • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 8:56 am

      Buna ziua d-na Palade,

      Dvs. scrieti:

      INCEPUTUL CITATULUI
      >Interesant programul acela de verificare a facturilor… insa
      >nu cred ca fac prea multi asemenea reclamatii (decat daca
      >vor sa-si schimbe medicul).
      SFARSITUL CITATULUI

      In principiu aveti dreptate.
      Dar modul de procedura este un altul.
      Nu se reclama niciodata o factura la doctor….din primul foc. :-)

      Se trimite factura cu o intrebare la asigurarea privata (daca aveti una) si intrebati, daca cutare sau cutare treaba a fost calculata corect de catre doctor.

      Riscati prin asta ca asigurarea sa va spuna “ah, nu, nu a fost calculat corect si in loc de 100 Euro (ca ex). primiti doar 75 Euro”. Dar nu intotdeuna riscati sa primiti un astefel de raspuns.

      Luati scrisoarea si mergeti la doctor, fara sa-i cereti banii inapoi, dar il intrebati ce parere are despre scrisoare.

      Daca primiti raspunsul ca “pe mine nu ma intereseaza treaba asta, mie mi se pare totul corect” puteti sa-i spuneti doctorului ca
      va pare rau ca nu va vine in intampinare cu ceea ce scrie….societatea de asigurare privata.

      Va intelege ce inseamna “ca va pare rau ca nu va vine intampinare”
      adica ca nu excludeti sa-l schimbati. Sa mergeti la alt doctor.

      Pacientii particulari au un alt “grad de confort” in modul mult mai
      amanuntit cum sant tratati la doctor.

      Doctorul aloca pt. ei mult mai mult timp decat pt. un pacient de la
      Casele de Sanatate de Stat…pt. ca incaseaza aproape dublu pt.
      un pacient particular. Examinarile si investigatiile medicale facute pt. pacient privat sant mai ample decat la un pacient de
      la Casele de Santate de Stat.
      Paceintii privati primesc programari pe termen f. scurt la doctor,
      mult mai repede decat pacientii de la Casele de Sanatate de Stat.
      Este clar: Cine plateste mai mult, PRIMESTE MAI MULT!

      Sant asigurat la una din Casele de Santate de Stat, dar am ales
      “Kostenerstattung”. Ma costa mult mai mult asa, dar sant tratat mult mai bine. Sant tratat ca si un pacient privat, numai ca
      diferenta o platesc din buzunar, de buna voie.

      http://www.aok.de/bayern/leistungen-service/kostenerstattung-34321.php
      _______________________________________________

      Am invatat si eu ceva de la Dvs. Nu stiam ca Apetito livreaza in
      Hamburg si la gradinite. Interesant! :-)
      _______________________________________________

      Toate Casele de Sanatate de Stat ofera o consultatie “Zweitmeinung”
      - adica luarea unei parerei SI de la un specialist f. calificat -
      in cazuri mai complexe (deci nu pt. o raceala). Deci “mai intreaba inca un specialist” se numeste serviciul acesta oferit.

      Deci daca este vorba ca un doctor NU va da o trimitere intr-un caz mai complex, se poate apela (aici numai ca ex.) la acest serviciu.
      NU NUMAI AOK-ul ofera acest serviciu.

      http://www.aok.de/baden-wuerttemberg/aerztliche-zweitmeinung-81358.php

      Ralf Genort Alexer

     • G.P. în iulie, 2012 la 11:49 am

      Unui medic (pediatru) i-am spus despre factura exagerat de mare si convorbirea telefonica care nici nu a avut loc. Am platit, bineinteles, dar i-am atras atentia…. chiar si asupra unei asistente cu raspunsuri cam obraznice (era in varsta). Nu era pe atunci medicul noastru, am ajuns intamplator- fiind in apropiere, si dr. “nostru” in concediu.
      Intre timp, mergem la acest medic pediatru si este deosebit de amabil, a spus o data, in gluma, ca spera sa nu mai am motive sa-l critic. :) (Asistenta in varsta nu mai este, a iesit probabil la pensie).
      Daca a tinut minte, la cati pacienti are!!!, inseamna ca nu i s-au facut prea des asemenea observatii.
      G.P.

 14. Excelent! D.P. în iunie, 2012 la 1:13 pm

  Multumesc, dle Ralf Alexer, ne ajuta foarte mult- pe mine si familia mea- ce ati pus aici, ma apuc sa studiez.
  Mii de multumiri!
  D.P.

  • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 12:44 pm

   Cu placere. De fapt, asta a fost si “scopul” urmarit de mine. Sa ajut pe altii cu informatii utile privitoare la viata in Germania.

   • costin ionut în noiembrie, 2013 la 9:24 pm

    buna seara as avea si eu cateva intrebari fratele meu lucreaza in germania de 6 ani iar de 5 ani are asigurare anul trecut a avut niste probleme de sanatate si familiare si a facut o depresie nervoasa iar in acel timp a aflat si ca sotia lui vrea sa divorteze atunci a incercat sa se sinucida sia turnat benzina si sia dat fok ca norok ca avut pryn preajma pe seful lui si la stins la timp dar styty cum e cu fokul a avut arsuri 80 la suta din suprafata corpului un plaman ars efectiv era foarte grav a stat 5 luni si 2 saptamani in coma indusa ac sia revenit dar a ramas cu sechele si chiar cu handicap sia pierdut complect 2 degete la mana stanga iar pe cea dreapta no poate folosi de fel finca nu are forta in ea o misca dar nu o poate folosi si nu se poate apleca i sau facut 25 de operati din cate am inteles de intindere a pieli si multe altele acum are un an deja de cand e in spital din cate am inteles in decembrie ii da drumul din spita dar ia inca medicamene sy tot felul de creme din cate am inteles i sa luat orice drept de munca nu va mai putea munci niciodata ba chiar are nevoie de ajutor pt a se spala manca la toaleta etc asigurarea ia dat 2000 de euro in prima transa dupa 6 luni ac dupa inca 6 ia mai dat 270 euro ac am intrebarea nare dreptul la o pensie? si daca da eu ca frate al lui am aflat ca in romania depinnde de handicap si statul i plateste un ingrijitor care sa aiba grija de el ca si cum ar fi angajat doar ca il ingrijeste pe el eu ca frate pot sal iau in ingrijire ? si o ultima intrebare daca are dreptul la pensie si la un ingrijitor poate sa stea in romania la mine si sa i se livreze bani in cont? va rog din suflet daca styti cumva ce drepturi ar putea avea trimitetimi un ymayl la costinionut78@yahoo.com sau id mes costinionut78 sau nr de tel 0754610772 astept raspuns si daca se poate cat mai urgent el in 10 decembrie se externeaza va multumesc

 15. Dana în iunie, 2012 la 12:52 am

  Sa va dea Dumnezeu sanatate pentru toate informatiile pe care le dati cu atata marinimie (si cu trimiterile la link-uri…)!!!!!
  Dana

  • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 12:42 pm

   Multumesc pt. raspunsul Dvs. deosbit de amabil.

 16. Alina în iulie, 2012 la 12:10 pm

  Cine stie va gor spuneti mi ce companii de stat sunt pt asigurari de sanatate, eu stiu AOK si IKK; VA MULTUMESC ANTICIPAT.

  • Dan în august, 2012 la 11:15 am

   Si pe mine ma intereseaza, unde e mai bine? (dintre cele de stat).

 17. Marian AG în august, 2012 la 7:02 pm

  Buna ! Eu locuiesc de putin timp in Germania si se pare ca as avea nevoie de niste tratamente de specialitate la ORL aici. Am inteles de pe internet ca e vorba de o angina herpetica si am zis sa imi fac si eu o asigurare privata ca dupa aceea sa pot beneficia de asistenta medicala si tratamente specifice ! nu am venit in Germania ”la vedere” si istoricul meu medical este”bunicel” nu bun sau perfect ! la ce companii private as putea sa gasesc cea mai ”buna” asigurare si credeti ca vor accepta un client fara venit? cam cat costa acum o asigurare privata si care sunt conditiile esentiale ?

  • Ralf Genort Alexer în august, 2012 la 5:38 pm

   Referitor la intrebarea Dvs.:
   Daca aveti domiciliul STABIL in Germania si santeti anuntat cu acest domiciliu stabil
   la Rathaus, respectiv daca aveti permisiunea de REZIDENTA pt. DOMICILIERE IN GERMANIA
   ca cetatean al UE SI suplimentar daca aduceti un card european de asigurari de boala
   de la casa de santatate din Romania, card ce sa NU fie expirat, aveti posibilitatea
   sa va anuntati la orice casa de stat de asigurari de santatate chiar daca nu aveti
   venit. Dar conditiile de mai sus trebuie sa fie indeplinite.
   Este cam greu sa indepliniti toate aceste conditii in acelasi timp, dar nu este imposibil (legal vorbind). De la un anumit venit in sus, va asigura fara supliment de
   “risc” chiar daca purtati si ochelari de vedere (sa nu fie peste 10 dioptrii), nu asta
   este problema.
   De la ce limita de venit BRUT, exact va puteti asigura vedeti:
   http://www.finanztip.de/recht/sozialrecht/versicherungspflichtgrenze-beitragsbemessungsgrenze.htm

   In anumite conditii se pot asigura la o asigurare privata de sanatate si studentii.

   Ralf Genort Alexer

   • Ralf Genort Alexer în august, 2012 la 5:57 pm

    Am omis mai sus sa specific ca propozitia de mai jos se referea la casele
    private de sanatate:

    De la un anumit venit in sus, va asigura fara supliment de “risc” chiar daca purtati si ochelari de vedere (sa nu fie peste 10 dioptrii), nu asta este problema.

    In anumite conditii se pot asigura la o asigurare privata de sanatate si studentii.

    Ralf Genort Alexer
    Germania

    • Ralf Genort Alexer în august, 2012 la 9:17 am

     In raspunsul de mai sus, ar mai fii de completat ca daca aveti un contract de munca valid in RFG, angajatorul va anunta automat la o Casa de Sanatate.
     In orice caz, aveti nevoie de o adeverinta de rezidenta ce o puteti de
     ex. solicita cu urmatoarul exemplar (formularul depinde cu putine schimbari
     de la Land la Land).

     Bescheinigung über das gemeinschaftsrechtliche Aufenthaltsrecht
     für Staatsangehörige der zum 01.01.2007 aufgenommenen EU-Mitgliedstaaten
     Bulgarien und Rumänien

     Functia de situatia Dvs. f. concreta, cititi si explicatiile de pe
     pagina

     http://www.frag-einen-anwalt.de/Gesetzliche-KrankenversicherungFreizuegigkeit-EU-Buerger-__f194646.html

     Asta ar putea sa contrazica la prima vedere unele afirmatii de ale
     mele, dar este f. f. important cum se prezinta cazul Dvs. in detaliu.
     De aceea NU se poate da un raspuns general valabil in orice situatie
     “similara” cu a Dvs. Trebuie stiut exact cazul Dvs. si asta clarificati
     mai inatai cu organismele de resort.

     De aceea cred ca primul pas ce este de facut in acest sens, este sa
     luati adeverinta de rezidenta in RFG si numai dupa aceea sa contactati
     o asigurare de sanatate de stat si daca santeti respins, una particulara.
     Daca aveti domiciliul stabil in RFG si daca v-a respins (in scris) o
     asigurare de sanatate de stat, aveti dreptul de exceptie, chiar daca nu
     aveti un venit peste o anumita limita, sa va inscrieti la o asigurare
     particulara de sanatate.

     Ceea ce ar fii bine sa vedeti din aceasta expunere este faptul ca, functie
     de cazul Dvs. concret, treaba depinde de mai multi factori, deci nu se poate da o “reteta valabila in orice situatie”.

     Cititi va rog si

     http://www.cnas.ro/mass-media/comunicate-de-presa/precizari-privind-formularul-e-112

     _____

     http://www.berlin.de/formularserver/formular.php?372674

     http://www.berlin.de/labo/auslaender/dienstleistungen/eu-info.html

     Ralf Genort Alexer
     Germania

 18. Partic. în august, 2012 la 12:55 am

  Nu cred ca accepta fara venit, si in general pun o multime de conditii (pentru fiecare problema medicala maresc suma lunara: porti ochelari, te taxeaza etc. Ca e riscul mai mare :) ) ).
  Pai e mult, depinde, poate 2-300 pe luna (nu stiu daca o fi si mai ieftin)? Astea private sunt cam toate la fel din cate am auzit: iau multi bani dar cand sa returneze banii se uita de 7 ori ce sa recunoasca si ce nu.

  Dar trebuie sa fie o asigurare de calatorie sau ceva (daca sunteti aici in vizita sau asa veti spune)care sa fie la nivel acceptabil. Va trebuie asigurare fiindca marii specialisti ORL iau vreo 50-80 de euro numai cat le deschideti usa :) ), adica o consultatie de cateva minute.
  Asigurare din Romania nu aveti? (asta e cea mai buna solutie, acolo e mai ieftin)

  …poate stie altcineva mai mult…

 19. Trecerea de la asigurarea privata la cea "de stat" în septembrie, 2012 la 1:50 pm

  Cine trece de la o societate de asigurare la alta (sau din sistemul privat in cel “de stat”) va trebui sa nu aiba nici o zi intrerupere. Eventualele neconcordante se rezolva prin punerea datei retroactiv (rezolva firmele intre ele), cert e …ca a doua asigurare incepe in prima zi dupa ce prima s-a incheiat si motivul este unul cat se poate de simplu: in Germania asigurarea de sanatate este obligatorie.

  Se poate intampla ca societatea la care sunteti inca asigurat sa astepte dovada de la noua societate de asigurari ca sa va..”dea drumul”. Iar cea noua sa astepte de la cea veche data de la care nu mai sunteti asigurat. Ca sa nu mai piedeti timp, daca ei nu sunt in stare sa se puna de acord la telefon, puteti face cateva drumuri intre cele doua societati ca sa duceti ravasele de la una la alta, e mai sigur! :)
  Si veti primi mai repede noul card, mult asteptat!

  Sigur, angajatii companiilor cu pricina gasesc repede motive pentru acest mod de a proceda: ei trebuie sa aiba dovada ca va exista continuitate (asa cere legea), deoarece au existat in trecut in care diferite persoane au incercat “sa faca economie”.
  Din cele spuse de angajatii societatilor de asigurare, situatiile acestea ar fi dus la schimbarea legii. Asa ca acum, cei care au reusit sa plece de la o societate de asigurare si nu se grabesc sa mearga la alta, crezand ca vor economisi niste bani- evitand sa mearga la medic cateva luni sau mai mult- se pacalesc singuri: oricum vor fi pusi sa plateasca retroactiv pentru perioada in care nu au fost asiogurati. Un angajat al comnpanbiei sustinea chiar ca ar fi avut cazuri in care oamenii au avut de plata chiar si 6-7000 de euro! (suma de platit pe luna fiind peste 100 de euro).

 20. CUM SE CALCULEAZA CONTRIBUTIA LUNARA în septembrie, 2012 la 2:01 pm

  La asigurarile “de stat” se calculeaza in functie de veniturile pe care le ai, la cea privata dupa…cat de sanatos esti.
  Daca porti ocheleri, se mai adauga ceva si tot asa.

  Cei “de la stat” nu au voie sa intrebe nimic despre starea de sanatate, iti zic acest lucru imediat ce le spui ca vrei sa inchei repede asigurarea, chiar daca nu ai probleme de sanatate majore.

  O lege recenta nu le permite asiguratilor din sistemul privat sa mai treaca in sistemul de stat, dupa implinirea varstei de 50 de ani.

  La orice societatea ai fi, cei de acolo vor incerca sa te convinga sa ramai, sa nu te muti.
  Alte societati ofera premii daca aduci noi membri.

  In cazul parintilor despartiti dar avand custodie comuna si (asigurati la) societati de asigurare diferite, fiecare dintre acestea va incerca sa-si convinga clientul sa pastreze copilul pe asigurarea sa. Chiar daca un copil presupune multe cheltuieli (vaccinuri, vizite la medic, logoped, etc). Explicatia e cat se poate de simpla: fiecare firma se lauda cu numarul de membri, deci orice persoana conteaza si, in plus, copiii de astazi sunt cei care vor cotiza maine. :)

 21. oana în septembrie, 2012 la 10:23 pm

  salut am si eu o intrebare sotul meu se afla in germania din luna martie2012 si unde a fost angajat l firma nu ia facut asigurare medicala pe parcurs sia facut gewerbe pe numele lui si am fost la casa de asigurari aok de unde acolo la pus sa plateasca asigurarea de cind a intrat in germania adica din luna martie este corect asa?Dar daca nu o vom plati ce se intimpla? ce putem face?

 22. Plata din urma în septembrie, 2012 la 7:56 pm

  Da, in Germania este asigurarea obligatorie. Daca nu aveti asigurare din Romania (ar fi fost mai ieftin sa platiti acolo si sa aveti acel card de sanatate) da, asigurarea din Germania se plateste incepand din momentul in care nu mai ai asigurare, se poate plati retroactiv pe luni de zile.
  Nici o zi nu e voie sa stai legal in Germania fara asigurare!!! Platesti retroacticv pe luni din urma sau chiar mai mult. Din pacate, e real si stiu direct de la firmele de asigurare.
  Ca sa fiti “cu inima impacata”, puteti intreba de ex si la BKK mobil oil sau alta asigurare mare (de stat)- si toate o sa va spuna la fel, ca asa e legea.
  Mult succes cu acomodarea in Germania!

 23. jasmina în septembrie, 2012 la 12:34 pm

  Am si eu o intrebare,daca am fost la o asigurare de stat si am semnat contract cu ei dar nu voi plati asigurarea ca ma costa mult si merg in Rominia si imi fac asigurare acolo,ma vor obliga cei de la asigurare de Germania so platesc pe a lor .Multumesc frumos

 24. Ralf Genort Alexer în septembrie, 2012 la 10:20 pm

  Raspuns: Depinde de statul Dvs. rezidential in Germania. Daca v-ati dezanuntat cu domiciliul
  din Germania, desi si atunci, in mod normal trebuia sa anuntati schimbarea de domiciliu Casei de Asigurari de Santate Germane, s-a putea ca ea sa renunte la urmarirea Dvs. pe plan financiar pt. ceea ce datorati respectivei Casei de Sanatate Germane.

  Principiul este f. simplu: Cand indeplinesc conditiile sa ma anunt la o Casa de Asigurari
  de Sanatate in Germania, indiferent ca acea casa este privata sau de stat, inchei UN CONTRACT cu acea Casa de Asigurari de Sanatate.
  Si nu pot iesii din acel contract decat in anumite conditii si anuntandu-ma in scris
  la partenerul contractual.

  Contract din care nu pot sa ies decat in anumite conditii: Cand i-mi mut de ex. domiciliu in strainatate, cand ma mut la alta Casa de Asigurari de Sanatate sau cand am reziliat
  contractul cu ei, in baza unor motive ce legislatia germana le prevede ca fiind dreptul
  meu de asigurat.

  In orice caz, oricum asta implica ca trebuie sa anunt Casa de Asigurari de Sanatate Germana in scris. Nu verbal.

  Daca incetati plata fara sa va anuntati la Casa de Asigurari de Sanatate Germana si “dispareti” s-ar putea desigur ca respectiva Casa de Asigurari sa nu aiba de unde sa va
  ia.

  Dar ea anunta SCHUFA biroul national de urmarire si supraveghere a conturilor si datoriilor si ratelor financiare din RFG: fiecare cont bancar, fiecare carte de credit, fiecare carnet de economii, fiecare card de fidelitate cu care puteti cumpara direct marfuri in lanturile mari de magazine, fiecare depozit pe termen, fiecare depozit pe actiuni, fiecare cont telefonic, fiecare cont pe mobil (cu abonament) este anuntat la SCHUFA.

  Atat timp cat nu aveti la SCHUFA nici o inregistrare negativa, totul este o. k.
  Tot la fel de o.k. ca si ca atunci cand aveti rate lunar, dar le platiti la termen, puctual
  luna de luna.

  Tot la fel de o. k. este, pt. cel in cauza, daca el face datorii nu f. mari dar el nu mai revine niciodata in viata lui in Germania.

  INSA: Daca aveti la SCHUFA o inregistrare ca nu a-ti platit niste creante, in baza unui
  contract pe care nu l-ati reziliat niciodata, deci ca aveti niste datorii fata de o persoana
  juridica si ca NU LE-ATI PLATIT si vreti sa stati in continuare in Germania sau reveniti
  ulterior, mai tarziu, in Germania, lucururile se schimba radical.

  La deschiderea unui cont de banca, inainte de a se incheia cu Dvs. un contract NOU de post telefonic fix sau mobil (abonament), inainte de a cumpara ceva in rate, uneori chiar inainte
  de inchiria un apartament se intreaba statutul Dvs. la SCHUFA sau vi se cere un extract de
  pe statutul Dvs. la SCHUFA.

  Daca STATUTUL Dvs. este negativ, in sensul ca nu a-ti platit candva niste datorii, in baza
  unui contract, riscati ca ceea ce solititati pt. noul contract, de cont bancar, de post
  telefonic etc. sa nu vi se aprobe.

  Atat de simplu este.

  Adica, nu au nici respectivii “chef” sa incheie un contract cu cineva ce are o inregistrare
  negativa la SCHUFA.
  Nu-i poate obliga nimeni.

  Nu aveti un cont bancar in RFG, estem exceptand munca la negru si munca “cu ziua”, extrem
  de greu sa primiti un loc de munca in RFG.

  Si daca aveti deja un cont la banca in RFG, riscati ca SCHUFA sa anunte banca si banca sa
  va rezilieze contractul pt. contul Dvs. curent personal. Nu spune nimeni ca trebuie sa fie
  asa, dar se poate intampla si se intampla f. des.

  Germania, nu este Romania, din punct de vedere al legislatiei vorbind.

  De aceea este de o mie de ori preferabil sa clarificati treaba cu Casa de Asigurari de
  Sanatate Germana in scris, sa platiti eventualele datorii, eventual in rate si sa cereti,
  daca baza legala va permite treaba asta (functie de statutul Dvs. rezidential si de munca) rezilierea contractului cu respectiva Casa de Sanatate Germana.

  1)
  http://www.comfortplan.de/krankenkasse_loesung_kuendigungsfristen.php

  2)
  http://www.focus.de/finanzen/banken/kredit/tid-7351/schufa_aid_132820.html

  3)
  http://www.wallstreet-online.de/ratgeber/finanzen-steuern-versicherung/schulden/welche-folgen-hat-ein-negativer-schufaeintrag-wirklich

  4)
  http://www.kanzlei-hollweck.de/ratgeber/der-schufa-eintrag/

  5)
  http://www.akademie.de/wissen/eidesstattliche-versicherung/loeschung-schuldnerverzeichnis-schufa

  Ralf Genort Alexer
  Germania

 25. drept delucru în septembrie, 2012 la 4:17 pm

  salut,cine ma poate ajuta cu un raspuns la intrebarea mea,sotul meu lucreaza in germania ca selbstendig ,si din cele intelese de la cineva eu ca sa lucrez numi dau drept de lucru si fara drept de luru nu ma pot angaja nicaieri,sfatuiti-ma va rog ce sa fac?Este adevarat cele auzite?Multumesc frumos

 26. Ralf Genort Alexer în septembrie, 2012 la 10:03 pm

  Problema Dvs. nu se poate lamurii in acest forum. Pt. ca depinde de mai multe amanunte
  individuale, care Dvs. poate ca va par lipsite de importanta, dar care pot avea o relevanta
  deosebita.
  Incercarti sa depuneti o cerere pt. un Aufenthaltstitel mit Arbeitserlaubnis si atunci
  vi se va spune daca aveti dreptul sau daca nu, de ce nu aveti dreptul.

  Ca ex. citat de pe pagina

  http://www.stadt-koeln.de/buergerservice/themen/auslaender/freizuegigkeit-angehoerige-der-europaeischen-union/

  ____________________________________

  Angehörige folgender Staaten der Europäischen Union und des Europäischen Wirtschaftsraums genießen grundsätzlich Freizügigkeit:

  Belgien, Bulgarien, Dänemark, EstlandFinnland, Frankreich, Griechenland, Großbritannien, Irland, Island, Italien, LettlandLiechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Niederlande, Norwegen, Österreich, PolenPortugal, Rumänien, Schweden, Schweiz, SlowakeiSlowenien, Spanien, Tschechische Republik, Ungarn, Zypern.
  Sie haben das Recht auf Einreise und Aufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland nach Maßgabe des Gesetzes über die allgemeine Freizügigkeit von Unionsbürgerinnen und Unionsbürgern (Freizügigkeitsgesetz).

  Sie benötigen keine Aufenthaltserlaubnis. Auf Wunsch können Sie eine Bescheinigung über Ihre Freizügigkeit erhalten. Wenn Sie in Köln wohnen, wenden Sie sich dafür bitte an das für Sie zuständige Bezirksausländeramt.

  Familienangehörige aus Nicht-EU-Staaten (sogenannte Drittstaatsangehörige), die sich mit Ihnen in der Bundesrepublik aufhalten, genießen dieselbe Freizügigkeit wie Sie als EU-Bürgerin oder EU-Bürger. Auf Antrag kann Ihnen eine Aufenthaltserlaubnis-EU erteilt werden. Auch hierfür wenden Sie sich bitte an das für Sie zuständige Bezirksamt, falls Sie in Köln wohnhaft sind.

  Sie und Ihre Familienangehörigen benötigen für die Ausübung einer Erwerbstätigkeit keine Arbeitserlaubnis.

  ******** AUSNAHME: Wenn Sie Angehöriger der EU-Staaten *********

  Bulgarien
  Rumänien

  sind, benötigen Sie für die Ausübung einer unselbständigen Beschäftigung eine Genehmigung. Wenn Sie in Köln wohnen, können Sie diese bei der Agentur für Arbeit Köln, Luxemburger Straße 121, 50939 Köln beantragen. Die Aufnahme einer selbständigen Tätigkeit ist uneingeschränkt möglich.
  ——

  Ralf Genort Alexer
  Germania

 27. drept delucru în septembrie, 2012 la 11:40 pm

  va multumesc mult de raspuns ,noi traim in Munchen.

 28. mutu iuliana în septembrie, 2012 la 11:52 am

  suntem in germania cu contract de 6 luni sezonier si am facut o operatie ambulatoriu de varice.perioada contractuala se termina azi 30,09 2012.dar inca firele nu sunt scoase programarea fiind pe 5 oct. trebuie sa platesc sau se mai prelungeste cu cateva zile asigurarea.un coleg a spus ca medicul care a facut operatia deja in onorariul facut sunt incluse toate cele necesare dupa operatie.astept un raspuns va rog.multumesc.

 29. Ralf Genort Alexer în septembrie, 2012 la 8:56 pm

  Ca de obicei :-) se pun intrebari in forum ce depind f. multe de multe detalii personale
  ale cazului in speta.
  Krankenkasse unde inca mai santeti sau unde a-ti fost asigurat pana pe data de 30.09.2012
  va poate da un raspuns EXACT IN CAZUL DVS. CONCRET.

  Ceea ce va pot spune eu sau altcineva din forum este un “sablon de principiu” dar niciodata
  cum este EXACT IN CAZUL DVS. CONCRET.

  Insa totusi, ca principiu, hai sa lamurim unele aspecte (REPET: IN PRINCIPIU).

  1) Probabil ca asa cum se uziteaza aici, angajatorul o sa va dezanunte (Abmeldung) la
  Krankenkasse si din data de 01.10.2012 o sa fiti neasigurata.
  Contactati Krankenkasse. Daca mai aveti drept legal de rezidenta in RFG sau daca vi se
  prelungeste acest Aufenthaltstitel din motive de sanatate (certificat de la medic) atunci
  puteti incheia o asigurare benevola la Krankenkasse. Vorbesc de casele de sanatate de
  stat, cum ar fii de ex. AOK.

  2) Bineinteles ca indepartare firelor NU este totul si nu este inclus neaparat in pretul
  operatiei. Pt. ca la indepartarea firelor are de multe ori loc si o scurta consultatie
  medicala. Sa nu mai vorbim de cazul cand se gaseste o complicatie sau cand se ordona
  o alta verificare medicala.

  Colegul Dvs. se refera la asa numitul Fallpauschale adica o metoda prin care spitalele
  de aici, pun in calcul caselor de sanatate germane de stat, pretul forfetar pt. cazul
  tratat, deci nu pretul pt. fiecare lucru in parte facut in cazul respectiv.
  Acest lucru insa presupune ca in momentul cand are loc scoaterea firelor mai santeti
  asigurat.

  3) Deci numai casa de asigurare respectiva va poate da un raspuns ce corespunde exact
  particularitatilor concrete ale cazului Dvs.

  Ralf Genort Alexer
  Germania

 30. Sanatate! în octombrie, 2012 la 12:33 am

  Ori platiti pe loc (daca e vorba numai de scoaterea atelor, cat poate fi? 50-80 de euro, pana la 100, zic si eu ca doar dureaza cateva minute!), ori prelungiti asigurarea (daca nu e mai scump decat plata consultatiei cu pricina).

  Nu, serviciile de dupa nu pot fi incluse in costul operatiei!
  Sanatate multa!

 31. mutu iuliana în octombrie, 2012 la 6:57 pm

  Va multumesc pt.raspuns dar vad maine ce se intampla.

 32. eva-isabelle în octombrie, 2012 la 7:44 pm

  buna seara!am o intrebare la dvs……in 2009 mi-am facut gewerbe si a trebuit sa imi fac si asigurare medicala (nu este privata)tot in acelas an am nascut,in 2010 mi-am inchis gewerbele,dar asigurarea a mers in continuare la acelas pret.acum sunt in elternzeit cu al 20 lea copil.este legal ceea ce am facut eu sau trebuia sa declar la casa de asigurari ca nu mai am “afacerea”????va multumesc si astept cu mare rabdare raspunsul dvs.

 33. Ralf Genort Alexer în octombrie, 2012 la 10:48 pm

  Asa cum puneti Dvs. problema, se poate pleca de la premiza ca oficial nu aveti nici un
  venit, nu santeti angajata, nu aveti Hartz IV, nu santeti asigurata prin alt membru al
  familiei (de ex. sot) si totusi a-ti platit in continuare asigurarea la o casa de asigurari
  de sanatate de stat din Germania, pe baza unui venit ce nu-l mai aveti in cuantumul
  initial declarat.

  Este asa?

  In cazul acesta trebuie doar sa declarati asta la Casa de asigurari de sanatate la care
  santeti asigurata pt. ca aveti dreptul sa fiti asigurata si “benevol”, chiar daca nu aveti
  un venit.

  Inca casa de asigurari de sanatate va face un calcul. Daca venitul Dvs. actual este mai
  mic sau mai mare decat venitul declarat initial si cat aveti de platit acum si ce drepturi
  aveti in baza noii incadrari.

  Daca venitul initial declarat cand erati “firma” (Gewerbe) era mai mare decat venitul
  actual nu se intampla nimic, “retroactiv” afara de cazul in care cereti restituirea unor
  bani platiti in plus. Insa in acest caz, a-ti putea intampina greutati pt. ca nu a-ti indeplinit o obligatie contractuala in a anunta neintarziat (intr-un anumit termen) orice schimbare intervenita in venitul Dvs.

  Indiferent ca mai aveti sau nu Gewerbeschein, conteaza, pt. casa de asigurari de sanatate
  de stat, VENITUL Dvs. actual.

  Ca sa puteti primii un raspuns corect trebuie stiut daca in momentul de fata aveti sau
  nu un venit oficial si daca acest venit este mai mic sau mai mare decat venitul declarat
  cand aveati Gewerbeschein.

  Din punct de vedere juridic, neindeplinirea unei obligatii contractuale, este considerata
  ca fiind o fapta ilegala numai din momentul in care vi s-ar putea dovedii ca a-ti facut asa
  ceva cu intentia vadita de a insela sau a dauna cuiva.
  Asta ar fii ilegal in sensul legii cand vorbim de bani si venit. Sau cand voit si intentionat fac declaratii false de venit sau voit ascund si nu declar anumite venituri.

  Daca insa va duceti la Krankenkasse si declarati din proprie initiativa noua situatie,
  chiar daca a trecut mult timp de cand aveti alt venit, nu riscati decat o recalculare in
  baza careia, desigur, functie de caz, vi se pot cere inapoi bani incasati pe nedrept (daca este cazul).

  Scrieti > sunt in elternzeit cu al 20 lea copil <

  Sigur? :-)

  Ralf Genort Alexer
  Germania

 34. Daniela în noiembrie, 2012 la 11:45 pm

  Buna ziua!
  Am o mare rugaminte la d-voastra.Vreau sa contractez o asigurare privata la DKV printr-un agent roman(asa a fost intamplarea).Insa am o nelamurire;mi s-a spus ca asigurarea trebuie facuta obligatoriu pe 3 ani din 5 asigurati ca strain(lucrez cu gewerbe) ,In conditiile in care mi se ofera o asigurare cu ERGO combinata cu una bazica de DKV.Am ales aceasta asigurare ptr ca este mult mai mica (in jur de 155 ptr o persoana) datorita faptului ca sunt considerata strain care nu vrea sa locuiasca mai mult de 5 ani in Germania.Nu stiu daca voi locui ,sau nu ,mai mult de 5 ani in Germania,dar in momentul acesta este singura asigurare pe care mi-o permit.As vrea sa stiu cat de “legale” sunt aceste asigurari ptr strainii care nu vor sa locuiasca mai mult de 5 ani in Germania si daca in general asigurarile private te obliga la contracte pe termene atat de lungi(cel putin 3 ani).
  Multumesc frumos!

 35. Ralf Genort Alexer în noiembrie, 2012 la 4:57 pm

  Raspuns catre “Daniela”

  Daca aveti un titlu oficial de rezidenta ca cetatean al UE in Germania si aveti de gand
  sa stati cativa ani in Germania, atunci, intra-adevar asigurarea de boala este obligatorie.
  Deci este legal.

  Combinatia cu o asigurare ERGO este absolut o aiureala de a se scoate mai multi bani de
  la Dvs. Afara de cazul ca Dvs. doriti asigurarea ERGO, suplimentar, in mod expres.

  Agentul de asigurare nu pare serios.

  In chestiuni de asiguari, folositi un portal cum ar fii http://www.bvvb.de

  http://www.bvvb.de/BeraterSuche.aspx?taetigkeitsfelder=1

  Ce este acest portal vedeti pe pagina:

  http://www.stern.de/wirtschaft/versicherung/service-unabhaengige-versicherungsberater-klaeren-auf-87888.html

  Nu cred ca asigurarea TREBUIE facuta obligatoriu pe 3 ani (!). Pun la indoiala acest
  lucru.

  Apelati la un consiliant independet de asigurari de la bvvb (primul link).

  Total independent este numai Veraucherzentrale sau Stiftung Warentest.

  Dar bvvb este aproape la fel de bun.

  Incercati prin ei.

  Cand cereti astfel de informatii intr-un forum, ar fii util sa indicati anul nasterii
  si codul postal.

  RALF GENORT ALEXER
  Germania

 36. Daniela în noiembrie, 2012 la 8:45 pm

  Raspuns pentru Ralf Genort Alexer.
  Multumesc pentru raspuns!

  Asigurarea de accidente ERGO nu mi-a fost recomandata de catre agent,insa am inteles ca este necesara mai ales in cazul accidentelor de munca(in drum spre munca,la munca…)sau in cazul concediilor medicale ,fiind platite anumite zile din concediu.V-am intrebat despre durata contractului ptr ca am inteles ca sunt foarte multe asigurari private care cer o anumita perioada obligatorie, ceea ce mi se pare absurd,dar este doar o parere personala,chiar astazi am aflat ca sunt mai multe firme de asigurari care te obliga la cel putin 3 ani de contract.

  Daniela-1972-Spania.

 37. Gheorghe Gabriel în decembrie, 2012 la 11:07 pm

  Buna seara ! Sunt inregistrat cu domiciliu in Germania din 8 Mai 2012 si cu Gewerbe Anmeldung din luna Iulie , iar sotia si copilul nostru de 3.5 sunt inregistrati din luna Septembrie 2012 . Am eliberat facturi in valoare de 4500 €,inca nu am asigurare medicala,.As dori sa inchei o asigurare pentru ca am aflat de curand ca este obligatorie. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac , care ar fi cea mai avantajoasa companie de asigurari ,si consecintele daca exista ptr. faptul ca nu am incheiat asigurare medicala inca de la inceput. Va multumesc |

  • Ralf Genort Alexer în ianuarie, 2013 la 8:21 pm

   Mai este de actualitate intrebarea Dvs.?
   Daca da, v-as putea da un raspuns de principiu.

   Ralf Genort Alexer
   Germania

 38. Mihaela T. în ianuarie, 2013 la 2:49 pm

  Buna ziua,Poate ma puteti ajuta cu niste informatii. Eu lucrez in Germania de mai mult de 3 luni, contractul este temporar, pe 1 an de zile in Romania cu loc de munca in Germania. Angajatorul din Ro mi-a spus ca nu am nevoie de card european cand am plecat, si mi-a facut doar o asigurare pe 3 luni, care acum a expirat.Angajatorul din Germania nu m-a asigurat niciunde, eu nu stiu daca este obligat sa o faca sau nu. Pot merge sa ma inregistrez la Primaria orasului unde lucrez ca sa apar in evidenta lor. Problema este ca eu am aflat acum ca sunt insarcinata si nu stiu cum sa procedez. Cardul european o sa il pot face in maxim 2 saptamani si imi acopera urgente, adica astept pana intru in travaliu si nasterea este o urgenta, dar pt restul de consultatii, analize si ce mai trebuie exista vreo asigurare pe care o pot face la vreo firma? in Ro sau in De? Angajatorul din Romania este cel care imi poate pune din pacate bete in roate si sa ma treaca in concediu fara plata, mai ales ca contractul expira chiar in perioada de nastere. Nu stiu legislatia foarte bine, cu cat timp trebuie sa anunt angajatorul de sarcina si daca are vreun drept sa ma treaca pe liber.
  Poate ma puteti ajuta. Va multumesc!

 39. Ralf Genort Alexer în ianuarie, 2013 la 8:17 pm

  In mod normal angajatorul roman chiar la un Werkvertrag adica contract de munca in Romania
  cu loc de munca in Germania ar fii trebuit sa va asigure medical aici.
  Dar atentie: Exista unele mici exceptii si nu stiu daca la Dvs. este vorba de asa ceva
  sau nu in cazul Dvs. concret.

  Expuneti cazul Dvs. in limba germana, cu numele si prenumele Dvs. reale, adresa actuala,
  nr. de telefon, adresa si denumirea angajatorului si a locului Dvs. de munca din Germania
  la E-Mail-Adresse post@dvka.de organismului:

  Deutsche Verbindungsstelle Krankenversicherung – Ausland DVKA

  Internet: http://www.dvka.de

  De asemenea trimiteti o copie si la alta adresa E-Mail:

  Mail: ZAV-Frankfurt-WVV@arbeitsagentur.de

  (Scrieti asta in E-Mail cum a-ti scrie adresa destinatarului intr-o scrisoare,
  desigur fara numerele de telefon).

  Nationalität: Rumänien
  Werkvertragsstandort der ZAV
  Rumänien
  Frankfurt
  Hainer Weg 44
  60599 Frankfurt/Main
  (069) 59769 – 551, -561, -549

  Persoana ce expune cazul Dvs. in E-Mail sau Dvs. personal sa posede f. bine limba germana
  si sa nu se piarda in amanunte.

  Va asigur ca ve-ti primii un raspuns competent sau macar indicatia unde sa va adresati
  f. precis cu intrebarea Dvs.

  Ralf Genort Alexer
  Germania

 40. andreea s în ianuarie, 2013 la 7:57 pm

  buna ziua! am o intrebare la care sper din suflet ca imi poate raspunde cineva. am muncit in germania cu gewerbe si am fost nevoita sa imi fac asigurare privata. dupa 7 luni de munca cu gewerbe l-am inchis deoarece a trebuit sa vin in tara. asigurarea privata, dintr-o greseala a mea, nu a fost inchisa si s-au cumulat 7 luni de plata pana am inchis-o intr-un final. s-au cumulat cam 1400 euro de plata. ma gandesc sa nu platesc aceasta suma pentru ca , in primul rand, nu-mi permit. m-ar interesa care ar fi consecintele. asta in cazul in care eu locuiesc in romania si am de platit asiguarea acolo.

 41. Ralf Genort Alexer în ianuarie, 2013 la 10:51 am

  Pt. ca nu a-ti reziliat contractul la timp, societatea de asigurare respectiva, chiar daca
  a-ti fost restant cu plata, v-a pus la dispozitie serviciile ei conform contractului
  incheiat.
  Ca atare, societatea de asigurare nu va renunta, “pe baza de culanta” la aceasta suma.
  Cu atat mai mult

  Daca nu platiti, si va intoarceti in Romania, ve-ti fii inregsitrat la SCHUFA ca cineva
  ce nu-si achita datoriile, ceea ce este f. grav pt. cineva ce traieste in RFG.

  Teoretic, societatea de asigurare are posibilitatea sa va dea aici in judecata si Judecatoria germana sa trimieata dosarul in Romania. Se poate asta fara doar si poate.

  Dar sansele reale de a recupera din Romania, cei 1400 Euro + cheltuielile de judecata ce
  sant f. mari aici in Germania, sant f. mici.

  Dar daca candva va veti reintoarce in RFG si ve-ti incerca sa va deschideti un cont la
  o banca germana (fie si dupa 10-12 ani de acum incolo) cu mare probabilitate nu o sa fie
  posibil asa ceva pt. ca nu se deschide nici un cont in RFG fara luarea de informatii de
  la SCHUFA. Si daca totusi reusiti sa va deschideti un cont, si santeti trecut la SCHUFA
  ca datorati INCA suma X + dobanzile, societatea de asigurare respectiva are toate sansele
  sa afle asta f. repede si daca va intra pe cont un salariu sa incerce, prin judecatorie
  sa va face propriere pe salariu.
  O treaba ce displace oricarui angajator din RFG. Cu consecintele de rigoare…

  Deci daca nu vreti sa va mai intoarceti niciodata in RFG, si in Romania a-ti ignora toate
  scrisorile (se poate afla adresa) si somatiile etc. f. probabil ca societatea de asigurare
  respectiva nu-si va putea recupera banii, afara de cazul ca va intreprinde demersuri
  in privinta asta pt. ca sa va urmareasca in Romania.

  De asemenea, trebuie sa mizati in cazul acesta, si pe faptul ca nu se va schimba cadrul
  legal actual de urmarire a datorniciilor.

  Pt. ca exista tari cu care RFG are acorduri peste ceea ce prevede UE de urmarire a rau-platnicilor.

  In mord normal, daca a-ti fii uitat o luna sa reziliati contractul din momentul in care
  nu mai aveati gewerbe si a-ti fii explicat asta societatii de asigurare, aveati toate
  sansele sa ajungeti, intr-un fel sau altul, la o intelegere cu ea.

  Dar ca “uitati” 7 luni si dupa 7 luni va ganditi sa va intoarceti in Romania, ceea ce este
  desigur dreptul Dvs., nici o societate de asigurare nu poate accepta ca durata de “uitare”
  a tinut 7 luni.

  Faptul ca ve-ti avea de platit o asigurare de sanatate in Romania nu are nici in clin
  si nici in maneca cu DATORIILE FINCANCIARE facute in RFG.

  Tot atat de bine puteati sa fii avut datorii pt. un credit cu care v-ati fii cumparat
  masina in RFG.

  **** Cititi in limba romana: ****

  http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20060824&pagina=3&articol=6303
  ____

  Vedeti si link-ul de mai jos si apasati cu maus-ul pe “zur Anleitung”.

  http://www.helpster.de/schuldenregister-einsehen-so-geht-s_158393#zur-anleitung

  http://de.wikipedia.org/wiki/Schuldnerverzeichnis

  RALF GENORT ALEXER
  Germania

 42. daniela în februarie, 2013 la 4:17 pm

  buna,
  Domnule Ralf va rog lamuriti-ma si pe mine cu o chestiune.urmeaza sa plec in germania in martie si as dorii sa sttiu daca am nevoie de fisele medicale dela medicul de familie pentru mine si fetita mea,pentru a ne inscrie la un medic de familie in germania.

  va multumesc!

 43. Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 9:16 pm

  Raspuns catre “danila”.

  Ar fii bine sa le aveti, fara doar si poate. Nu pt. ca altfel NU v-ati putea inscrie
  la un medic de familie in Germania, ba da, dar ar fii bine ca noul doctor de familie sa
  stie istoricul medical al sanatatii Dvs. si al copilului.

  Puteti cere medicului roman, scrierea diagnozelor in limba engleza sau latina cu parafa
  si semnatura.

  Pt. inscrierea la un medic de familie din Germania nu aveti nevoie de asa ceva, dar ar
  fii f. recomandabil.
  Si daca aveti un carnet de vaccinuri ce le-ati facut in Romania, si mai bine.

  Sigur puteti intreba la Casa de Sanatate Germana la care santeti, daca ei cunosc un medic
  de familie in apropiere ce este originar din Romania. Ca sa nu aveti problema cu limba
  germana.

  RALF GENORT ALEXER
  Germania

  • daniela în februarie, 2013 la 3:47 pm

   Va multumesc foarte mult pentru raspunsul d-voastra prompt.Alles gutes!!!

 44. Narcis în februarie, 2013 la 3:30 pm

  Bunä ziua. Sunt un muncitor in varstä de 38 de ani. Lucrez in constructii cu gewerbe din septembrie 2012. Am inteles ca asigurarea de sänätate, neapärat trebuie s-o fac.Incä nu stiu dac-o pot face la stat, avand in vedere cä lucrez cu gewerbe.Din cauza barierei lingvistice, lucrez aproape numai cu romani,pe ici pe colo, pe unde apuc,am si perioade de stat in casä destul de dese,asta-nseamnä implicit,cä nu am un venit stabil sä-mi pot permite sä plätesc o asigurare medicalä de sute de euro.Majotitatea pe care-i cunosc, nu au asigurare pentru cä … e prea scumpä. Totusi eu as vrea sä o fac,mentionez cä nici cont bancar nu am.- Ce se intamplä,in caz de ajung la spital ??(doamne fereste!!) -Ce se intamplä in caz de continui asa ca neasigurat ??(sä presupunem cä nu voi avea niciodata de doctor). -Ce inseamnä sä plätesc retroactiv din urmä?? avand in vedere cä n-am avut nevoie..Mai trebuie sä mentionez cä, la toamnä vreau sä-mi aduc fetita si sotia (asta dacä-mi permite bugetul,situatia,etc).Cu ele, cum trebuie procedat ?? sä-si facä din Romania, cum este mai bine ?? VÄ MULTUMESC ANTICIPAT !!

 45. daniel în februarie, 2013 la 10:04 am

  Buna ziua.In urma cu 4 ani am prins un contract ca sezonier la o firma agricola din germania.Am semnat contractul(fiind in limba germana nu am inteles nimic ce scria acolo)dupa care am inceput lucrul .Dupa trei saptamini sa intimplat sa avem un accident de circulatie in timp ce ne intorceam de la lucru cu masina firmei.In masina ne aflam patru persoane trei romini si soferul un polonez.Am fost dusi la spital eu am avut o zi de spitalizare, neavind asigurare medicaladin tara pentru ca nu ni sa spus de asa ceva am sunat la firma ei spunindu-mi sa stau linistit ca firma este asigurata si nu o sa platesc nimic.Dupa 4 ani primesc acasa un plic cu niste documente de la spital prin care imi spun ca trebuie sa platesc 860euro,deoarece accidentul nu a fost recunoscut ca accident de munca cu obligatie de despagubire.Va rog sa-mi spuneti ce mi se poate intimpla daca nu pot plati aceasta suma deoarece nu am acesti bani,si alta intrebare ar fi de ce pina in anul 2012 nu am primit nimic nici acasa nici la firma respectiva eu lucind tote sezoanele 2009- 2012.Sa fi stiut de situatie sefii si sanu-mi fi spus astfel incit sa-l protejeze pe soferul polonez??VA MULTUMESC ANTICIPAT SI ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA.

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 11:05 pm

   Ca sa pot da, macar un raspuns de principiu, la intrebarea Dvs. ar trebuii sa stiu:

   1) Plicul l-ati primit in Romania si venea din Romania sau l-ati primit in Germania?

   2) Unde locuiati cand a-ti primit plicul?

   3) Ce adresa a-ti indicat la spital, cand a-ti fost spitalizat, in actele de internare?

   4) In ce an s-a intamplat accidentul?

   5) A-ti mai lucrat la firma la care erati angajat cand s-a produs accidentul in
   Germania?

   6) Unde a-ti semnat contractul? In Romania sau in Germania?

   7) Mai aveti o copie a contractului semnat atunci?

   Ralf Genort Alexer
   Germania

 46. daniel în februarie, 2013 la 8:24 am

  Buna ziua.Plicul l-am primit in rominia acum 4 zile ,cred ca venea din germania.Cind am primit plicul locuiam in rominia.adresa indicata la spital afost cea de la firma si cea de domiciliu din romania.Accidentul sa intimplat in 2009.contractul l-am semnat in germania si am lucrat la firma in fiecare an adica cum am specificat mai sus in toate sezoanele adica 2009,2010 ,2011,2012.copienu am dupa nici un contract deoarece niciodata nu ne-au dat .Mentionez ca aceasta firma aduce in jur de 200de romani pe sezon.

 47. Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 10:12 pm

  In locul Dvs. mi-as fac niste copii dupa factura si scrisoarea primita as redacta
  o scrisoare in limba romana ce mi-as las-o tradusa in limba germana si as trimite
  factura firmei.

  Inainte de a intreprinde asta, m-as asigura insa la Casa de Sanatate din Romania,
  daca nu cade in sarcina ei, in cazul munictorilor sezonieri, sa preia costurile acestei
  spitalizari.

  Daca nu pastrati niste acte intr-un dosar cu sina, nu le arhivati la Dvs. acasa, daca nu
  stiti unde a-ti semnat contractul (in Romania sau in Germania) si daca nu stiti CINE este
  expeditorul plicului (deci daca plicul v-a venit din Romania sau din Germania) o sa fie
  f. greu sa-i dati de capat.

  Pe de alta parte: Cine se afla la volan cand s-a petrecut accidentul? Dvs. sau unul dintre
  amicii Dvs?
  Si a cui a fost vina accidentului?

  Macar asigurarea de masina (functie din vina cui s-a petrecut accidentul) ar trebuii,
  daca nu a-ti fost Dvs. soferul, sa preia costurile pt. accidentarea persoanelor terte.

  Ceea ce doresc sa va spun este aceea ca Dvs. nu puteti descrie, din pacate, niste
  amanunte importante. De ex. despre plic spuneti “cred ca venea din Germania”.

  Cu credinta si cu presupuneri nu o sa va puteti niciodata impune niste drepturi.

  Faptul ca firma aduce in jur de 200 de romani pe sezon nu spune nimic.

  Muncitorii sezonieri sant, de fapt cu statut special si in ceea ce privesc
  asigurarile medical.

  Puteti sa va adresati si la

  CASA NATIONALA DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE
  Str. Latina nr. 8, sector 2, Bucureşti

  Ralf Genort Alexer
  Germania

 48. daniel în februarie, 2013 la 7:33 pm

  Buna searadomnule Ralf Genort Alexer.Eu mi-as face asigurare in romania ,insa nu cred ca se poate ptr anul 2009 cind sa intimplat evenimentul.plicul avenit din germania trimis de Sozialversicherung fur Landwirtschaft forsten und gartenbau-korperschaft des offentlichen rechts , am zis cred ca venea din germania deoarece avea si 2 pagini cu traducere in romana.Opagina era cu lista de cheltuieli iar cealalta imi spunea ca accidentul nu a fost recunoscut ca acident de munca si conform art 14a 1 litera a din directiva(CE) nr 1408\71 pers care efectueaza o munca pe teritoriul unui alt stat membru sint supuse prevederilor legale primului stat. pentru semnarea contractului trebuia sa aduc din tara o adeverinta ca am teren agricol minim 1,5 ha .Aducind aceasta adeverinta spune ca exercit o activitate independenta ca fermier in tara,deci se aplica dreptul romanesc de asigurare.Ei spun ca s-au adresat CNPAS si ca acestia nu au recunoscut accidentul meu si nu lea rambursat costurile.cum sa plateasca CNPAS daca eu atunci nu am avut asigurare(prin formularul E101 ni se da negatie asa mi-au spus cei de la Bucuresti). Contractul de fiecare data a fost semnat in germania in prima zi cind ajungeam la firma. La volanul masinii se afla colegul polonez si el a fost de vina dar nu stiu cum poate fi tras la raspundere.El aadormit la volan insa pina la venirea politiei a venit patronul si ia spus sa zica altceva sa nu spuna ca a adormit.Curios lucru ca unuia din ceilalti 2 colegi romani cu care am fost in masina si cu care mai tin legatura nu ia venit nimic nefiind asigurat nici el.Masina firmei ma gindesc ca ar trebui sa aibe asigurare deci cum ar trebui procedat.Din romania pot sa l dau in judecata pe sofer si cum pot face aceasta .VA MULTUMESC SI IMI CER SCUZE CA VA RAPESC ATIT DE MULT TIMP CU PROBLEMA MEA DAR NU AM LA CINE SA APELEZ SI SA MA INDRUME NESTIIND NICI LIMBA NICI LEGILE GERMANE.

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 12:36 am

   Domnule daniel,

   Problema Dvs. este atat de incalcita incat ma depaseste si pe mine. :-(

   Sigur ca am unele cunostinte juridice ca orice cetatean german ce se intereseaza un
   pic despre viata din Germania si despre legile uzuale de pe aici. Dar cunostintele mele
   juridice, *** ale unui om de rand in aceasta privinta ***, nu merg atat de departe
   incat sa va pot descalcii acest ghemotoc si ghem de probleme.

   Bineinteles ca pt. 2009 nu va puteti asigura retroactiv. Insa ceva este putred aici,
   in toata istoria Dvs.

   Dar se pare, ca fiind declarat ca “firma” (fermier), in 2009, ar fii trebuit sa va asigurati benevol la Casa de Sanatate din Romania.

   Una la mana, ca daca un sofer a produs un accident din vina lui, si mi-a cauzat mie,
   persoana terta, o vatamare corporala pt. care politia a intocmit un proces verbal, ma
   pot adresa politiei si pot afla ca pagubit numele societatii de asigurare a masinii
   si apoi pot cere banii de la asigurarea masinii. Daca intre timp nu a platit casa de
   asigurare de boala pt. mine. Pt. ca in cazul acesta cere banii casa de sanatate.

   In practica insa, nu este chiar atat de simplu.

   Pt. ca pana se ajunge acolo, la asigurarea de masina, trebuie sa se scrie scrisori,
   trebuie sa se dea telefoane etc. Iar daca accidentul s-a petrecut in Germania trebuie sa stiti o multime de lucruri:

   Data si locul la care s-a petrecut accidentul, numarul de inmatriculare a masinii,
   numele si prenumele real al soferului (daca a-ti fost cu el in masina) si de abia apoi
   va puteti adresa politiei germane.

   Treaba asta o preia de obicei un avocat. In cazul Dvs. – i-mi inchipui – ca daca nu
   puteti platii factura spitalului, cu atat mai putin un avocat german.

   Deci nu merge totul, cu una cu doua.

   Teoretic puteti da soferul si din Romania in judecata, no problem, caci toate actele
   s-ar traduce (pe banii Dvs.) si s-ar trimite, prin Judecatoria romana si avocatul Dvs.
   din Romania la Judecatoria germana.

   Dar pt. a da pe cineva in judecata pt. ca nu va plateste ceva, tebuie mai intai
   *** sa-i cereti *** si ca acela sa va refuze.

   Ori Dvs. se pare ca, in scris, n-ati cerut nici o despaubire, nici macar acum cand
   a venit factura. Si nu puteti face asta in regie proprie, pt. ca nu stiti germana, nu
   stiti legile si poate va lipseste si suportul material de a intreprinde asa ceva.

   Este f. usor sa ignor totul si sa plec la munca sezoniera in strainatate.

   Stiu ca n-ati facut-o “de placere”, dar macar sa va fii interesat cum santeti
   asigurat medical, inainte de plecare, in anul 2009, cred ca s-ar fii putut.

   Bun, acum lucrurile sant consumate.

   Sigur ca n-ati primit formularul E101 daca a-ti figurat ca “firma” in Romania.

   Probabil ca ar fii trebuit sa platiti benevol contributii la Casa de Sanatate din
   Romania ca sa puteti fii asigurat “ca firma”. Si ca apoi sa fii cerut inainte de
   plecare un Card european de asigurre.

   Dar mai mult decat atat: Nu a-ti avut nici macar o asigurare benevola, suplimentara
   de calatorie, pt. asigurare medicala in strainanate. Nefiind accident de munca, ar fii
   trebuit sa va plateasca.

   Cazul Dvs. este deci f. complicat.

   Ca sa va spun cinstit, eu nu vad, la posibilitatile Dvs. MATERIALE (presupun doar ca
   ele sant modeste, dar poate ma insel) nici o iesire din impasul acesta.

   Chiar daca a-ti imputernicii un avocat numai ca sa scrie niste scrisori si sa le
   trimeata – asa vine vorba – in stanga si in dreapta, tot costa un pogon de banet!

   Si atunci?

   A-ti intrebat insistent aici in forum ce se poate intampla daca nu platiti facturile.

   Spitalul, la o adica, daca stie la ce firma a-ti lucrat si daca scrie firmei respective
   si afla ca Dvs., dupa accident, mai veniti aproape in fiecare la an, LA ACEIASI FIRMA,
   ca muncitor sezioner, spitalul poate obtine un titlu executoriu judecatoresc ca
   la urmatoarea venire a Dvs. sa se puna poprire pe salariu. Dar nu numai pt. suma de pe
   factura ci si pt. cheltuielile pe care spitalul le-a avut pt. recuperarea sumei.

   In ce masura vor face sau nu treaba asta, sau in ce masura vor avea succes sa obtina
   un titlu execurtoriu, nu pot aprecia.

   Un spital in Germania este o institutie de stat (de obicei, caci NU sant toate spitalele
   din Germania de stat).

   O. k. Aceste spitale, sant obligate prin lege sa faca tot ce le sta in putinta, sa
   obtina de la pacientii particulari, banii pe care acestia ii datoreaza spitalului.

   Institutiile publice se uita mai putin la rentabilitatea deschiderii unei proceduri
   judiciare. Ele trebuie sa DOVEDEASCA ca au facut tot ce sa le sta in putinta, ca sa
   recupereze banii.

   Si probabil, nu stiu sigur, este numai o probabilitate pe care o indic aici, probabil
   ca nu se vor da in laturi, chiar daca ii vor costa f. mult, sa faca un dosar si sa-l
   trimeata la Judecatoria romana.

   Acum sa nu ma intrebati pe mine ce poate sa ia Judecatoria romana de la Dvs. caci nu stiu!

   Dar este pentru mine destul de clar ca Dvs. a-ti facut rost in anul 2009 de o adeverinta
   ca posedati cel putin 1,5 ha de pamant si ca santeti fermier roman!!!!

   Si ca firma, trebuia probabil sa va fii asigurat benevol la Casa de Sanatate din
   Romania. Probabil.

   Si nefacand acest lucru, a-ti ramas fara asigurare medicala, “in cazuri particulare”.

   Numai de la asigurarea masinii se mai poate cere banii. Dar prin avocat. Nu proces.
   In primul trebuie un avocat sa scrie scrisori catre politia germana, sa ceara lamuriri
   etc.

   In orice caz, creantele banesti cu o institutie publica de stat din Germania, duc
   de cele mai multe ori la procese. Pt. ca de f. multe ori, institutiile publice de stat
   nu se uita prea mult la costuri cand este vorba sa-si recupereze banii. Deoarece ele
   trebuie, in primul rand, sa dovedeasca ca au facut tot ce le sta in putinta sa-si
   recupereze banii de la datornici.

   RALF GENORT ALEXER
   Germania

   • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 11:03 am

    Nu stiu cum sa va spun, dar am ramas “agatat”, pt. cateva minute, dupa ce v-am
    scris raspunsul de mai sus, la treaba cu adeverinta de fermier. Adica ca a-ti poseda un teren agricol de cel putin 1,5 hectare.

    Hai sa derulam impreuna, un EVENTUAL SCENARIU REALIST.

    Daca spitalul, prin Asigurarile Sociale Germane, va demara actiunea juridica
    contra Dvs., avocatul ce i-l vor imputernicii, va da, mai devreme sau mai tarziu,
    sigur de adeverinta Dvs. ca posedati un teren de 1,5 hectare in Romania.

    Va spun de la bun inceput un lucru: O firma particulara sau o o persoana fizica
    daca i-ati datora 860 Euro, in conditiile date, s-ar gandii de 10 ori daca se
    demareze aceasta treaba juridica sau nu.

    Pt. ca la inceput, pt. cheltuieli de proces, pt. cheltuieli de traduceri,
    pt. onorariul unui avocat german in Germania apoi pt. onorariul unui avocat
    roman in Romania se duc pe putin sume in jur de 5000-10.000 de Euro.

    Teoretic, daca pierdeti procesul, trebuie sa dati acesti bani, dar … numai
    daca aveti de unde….

    De aceea, o persoana fizica sau o firma ar renunta PROBABIL la recuperarea
    banilor de la Dvs. Si ar incerca sa va inregistreze aici, in Germania, ca atunci
    cand veniti in Germania sa aiba un titlu executoriu pt. eventual viitoare
    venituri de ale Dvs. in Germania.

    Nu asa institutiile publice de stat. Acestea sant obligate sa incerce sa recupereze banii aproape cu orice pret. Ca sa nu se faca “matrapazlacuri”.

    Vin-o tu, te tratezi ca pacient particular si apoi dispari si “spun” ca nu am
    cu sa iau banii de la tine…. NU! Institutiile publice de stat, trebuie
    sa DOVEDEASCA ca n-au putut recupera banii de la Dvs.
    O banca, de ex., nu ar fii fost institutie publica de stat. Nu asa un spital.

    O. k. Dar exista o adeverinta….ca Dvs. detineti un teren agricol de cel putin
    1,5 hectare.

    Daca nu platiti, si Asigurarile Sociale Germane demareaza actiunea juridica,
    avocatul va cere Judecatoriei romane, popriere pe venitul Dvs. pe care probabil
    nu-l aveti sau, in caz contrar, sechestru sau licitare fortata a bunurile Dvs.:
    apartament, terenuri agricole.

    Va exista un avocat german in Germania ce va reprezenta Asigurarile Sociale Germane si un avocat roman in Romania ce va reprezenta Asigurarile Sociale Germane
    in Romania, in cazul Dvs. Puteti sa plecati de la premiza ca asa ceva costa
    imens.

    Acum exista doua variante in legatura cu adeverinta Dvs. ca detineti teren
    agricol de cel putin 1,5 hectare.

    Ori adeverinta era reala si intr-adevar Dvs. posdati un pamant agricol de cel
    putin 1,5 hectare, ori adeverinta era “fictiva”.

    Eu nu stiu asta, asta stiti Dvs.

    Oricum ar fii, Judecatoria romana v-ar cere dovada de venit, dovada de la fisc
    (sa vada daca aveti un apartament inregistrat pe numele Dvs.) si actele de
    proprietate dupa terenul agricol (se poate vedea eventual si din cadastru, dar
    mai putin probabil). Daca Asigurarile Sociale Germane demareaza actiunea juridica
    ceea ce este f. probabil.

    O. k.

    Sa luam primul caz (teoretic): Adeverinta Dvs. ca a-ti poseda un teren agricol
    de cel putin 1,5 hectare, nu corespunde adevarului.
    Atunci, sigur ca nu au ce sa puna la licitatie fortata, pt. recuperarea banilor,
    dar Judecatoria romana, mai ales pt. ca nu a-ati avea probabil avocat, va inainta
    acetele Parchetului pt. fals si uz de fals.

    Acum sa presupunem ca detineti intr-adevar, in realitate, un teren agricol de
    cel putin 1,5 hectare.

    Intr-o prima faza, prin avocatul roman ce ar reprezenta Asigurarile Sociale Germane, s-ar cere o ipoteca pe terenul Dvs. si vi se da o somatie de plata
    pt. plata tuturor cheltuielilor.

    Daca nu puteti platii, se poate trece la licitarea silita.

    Acelasi lucru este si pt. apartament. Daca a-ti avea un apartament pe numele
    Dvs.

    De unde deriva periculozitatea cazului Dvs.?

    Repet: La momentul cand s-a produs accidentul NU erati asigurat medical in Germania. Si Asigurarile Sociale Germane au cautat sa ia banii de la firma,
    apoi de la Casa de Sanatate din Romania si acestia precis au dat ** in scris **
    ca nu era accident de munca si in rest nu erati asigurat la ei.
    De aceea au si trecut ani. Pt. ca Asigurarile Sociale Germane au incercat
    1) Sa obtina din alta parte banii 2) sa obtina ** in scris ** de partile in cauza
    ce nu este de competenta lor sa plateasca spitalizarea.
    Totul, “frumusel”, ** in scris **.

    O. k.

    Au trecut 4 ani pana cand ei au primit in scris din toate partile (firma + casa
    de sanatate din Romania, etc) ca nu erati asigurati la ei.

    Ca atare, nimeni nu a platit tratamentul Dvs. in spital, deci vor banii de la
    Dvs.

    Colac peste pupaza, ei mai stiu ca a-ti mai avea un teren agricol de cel putin
    1,5 hectare ce este proprietatea Dvs.

    In mod normal, asa ceva, este mai mult decat suficient pt. Asigurarile Sociale Germane sa demareze actiunea juridica.

    Vor trece alti 4-5 ani de zile pana se va termina totul, si va costa un pogon
    de bani.

    Un mic amanunt: Ca sa traduc o pagina format A4, traducere legalizata, pot
    sa plec estimativ, cand traducerea se face prin astfel de institutii, de la
    ca. 20 Euro per pagina. Numai pt. 25 de pagini ajungem la 500 de Euro costuri de
    traducere. Si este, in parte, limbaj sepcializat de medicina.
    Pt. ca Judecatoriei romane i se trimite TOTUL tradus in romaneste.
    Si tot ce vine de la Judecatoria romana trebuie sa fie tradus in germana.
    Astea vor fii costuri de proces.

    Dar nu sant NUMAI 25 de pagini. Trebuie tradusa si corespondenta cu firma, cu
    casa de sanatate din Romania, trebuie traduse TOT ce scrie Judecatoria germana
    Judecatoriei romane, si VICEVERSA etc.
    Apreciez la minimum 50 de pagini si la minimum 1000 Euro costuri de traducere.

    Deci: O persoana particulara sau o persoana juridica germana (firma) s-ar gandi
    enorm de mult daca sa investeasca acesti bani plus avocatii de ambele parti, etc.
    Plus costurile de proces in Romania si in Germania.

    Ei bine o institutie de stat germana, NU STA MULT PE GANDURI.

    Pt. ca cerinta suprema este sa dovedeasca ca intr-adevar nu a putut recupera
    banii. Chiar daca va cheltuii 10.000 Euro ca sa poata dovedii acest lucru!!!

    Nici macar o banca germana ** nu stiu ** daca pt. o suma de 860 de Euro ar
    demara actiunea juridica.

    Altfel la intreprinderile publice de stat germane!

    Spitalul ar preda urmarirea cazului la Asigurarile Sociale Germane.

    S-ar putea totusi ca Asigurarile Sociale Germane sa NU demareze actiunea
    juridica?

    Teoretic da, practic am insa f. mari indoieli.

    RALF GENORT ALEXER
    Germania

 49. daniel în februarie, 2013 la 7:41 pm

  Am omis sa va spun ca este un fel de dosar cu copii xerox printre care si facturile si ce sa consumat de la spital in total 24 de pagini toate in limba germana .

 50. daniel în februarie, 2013 la 6:20 pm

  Buna ziua d-le RALF GENORT ALEXENER si va multumesc din tot sufletul ca acordati atita timp cazului meu.Suprafata de teren o detin impreuna cu familia(terenul este pe numele parintilor) deci adeverinta nu este fictiva si am o proprietate mica pe numele meu .Eu as dori sa platesc sa scap de tot strsul si toate problemele care au urmat acestui eveniment nefericit in care am fost implicat din vina altcuiva dar momentan nu am banii ,poate si ei daca trimiteau la firma anul urmator imi opreau banii si era totul ok.incerc sa ma inscriu iarasi la firma in acest an ca sa pot plati dar nu stiu daca ma vor mai primi(daca stiu de aceste acte este posibil sa ma refuze)incerc sa-i sun saptamina aceasta ,ajungind acolo am sa le arat aceste acte sa vad punctul de vedere si al dumnealor si voi incerca sa stau de vorba si cu polonezul el fiind acolo tot timpul.VA MULTUMESC PENTRU SFATURILE PRIMITE SI VA UREZ MULTA SANATATE DVS SI FAMILIEI DUMNEAVOASTRA.

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 11:53 pm

   Multumesc pt. urari. La randul meu va urez si eu Dvs. multa sanatate si noroc.

   Cand plecati din nou, cautati sa incheiati o asigurare medicala de calatorie pt.
   TOATA perioada cand ve-ti lucra ca muncitor sezonier.

   Nu acopera accidentele de munca, dar ar trebuii sa acopere cazurile de boala si
   de accidente in afara programului de munca.

   Intrebati insa, daca vi se poate incheia aceasta asigurare si daca nu aveti asigurare
   la Casa de Sanatate din Romania.

   Cum santeti asigurat acum, medical in Romania?

   Asigurarea medicala de calatorie de la una din firmele serioase din Romania:
   (se numeste Asigurarea de Voiaj).

   http://www.allianztiriac.ro/asigurari-persoane-fizice/asigurare-calatorii

   Ralf Genort Alexer
   Germania

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 12:25 am

   O mica completare.

   Am alocat atata timp si am dat atata detalii, pt. ca s-ar putea ca in situatia Dvs.
   sa se mai afle si multi altii.

   Nu gasesc deloc in regula ce face firma germana respectiva. Este, daca vreti asa,
   la limita legalitatii. Juridic, strict formal, este in regula, desi si aici, la forma,
   am dubii.

   Ce “fermier” roman i-si lasa ferma in paragina si pleaca sa munceasca ca muncitor
   sezonier in Germania?

   Deci adeverinta ca santeti fermier, cu atat mai mult cu cat terenul agricol este pe
   numele parintilor Dvs. are un scop clar: Sa nu se plateasca in caz de boala, cu exceptia
   accidentelor de munca, asigurarile medicale, nici in Romania, nici in Germania, de
   catre firma, pe perioada cat santeti muncitor sezonier.

   In mord normal, se poate pt. cetatenii persoane fizice ce merg cu contract special
   de muncitor sezonier, ca firma germana sa plateasca la Casa de Sanatate din Romania
   asigurarea medicala si primiti de la Casa de Sanatate din Romania un formular.
   Nu intru in amanunte!

   Prin faptul, ca de forma, apareti in baza acestei adeverinte, ca persoana juridica,
   desigur ca asigurarea medicala individuala cade in sarcina Dvs.
   Pt. firma germana santeti, in felul acesta, si mai ieftin.

   Repet: Este la limita legalitatii. Si se poate asa ceva pt. ca autoritatile romane
   nu verifica unele lucruri.

   In Germania, respectiva firma ar mai avea o problema: Un contract semnat de Dvs.
   intr-o limba pe care nu o intelegeti, nu este valabil.
   Dar si aici firma are putin de pierdut (financiar vorbind).

   Din pacate, nu exista paduri fara uscaturi.

   In orice caz, este o practica dubioasa.

   Ma indoiesc de faptul ca autoritatile germane stiu amanunte despre modul cum opereaza
   aceasta firma. Dar nu este treaba mea.

   In orice caz retineti un lucru: In UE se poate depune o plangere la Parchet si daca
   fapta sau faptuitorul este din alta tara.

   Parchetul local are obligatia sa o inainteze Parchetului din tara in care firma i-si
   are resedinta.

   Punctul slab al intregii afaceri sant contractele in limba germana ce sant semnate
   de cetateni straini, la care se poate dovedii usor ca ei nu stiu limba germana.
   Un astfel de contract este nul si neavenit, din start!

   Si treaba cu adeverinta este iarasi sub semnul intrebarii din momentul in care
   terenul este pe numele parintilor Dvs.

   Aveti domiciliul la parintii Dvs?

   Sigur ca nu ma amestec in asa ceva, dar pot sa furnizez informatii de principiu.

   Ralf Genort Alexer
   Germania

   • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 10:30 am

    Precizare:

    Printr-o firma germana inteleg o firma inscrisa in Germania, ** indiferent ** de
    ce nationalitate sant proprietarii ei si indiferent de ce cetatenie ar avea ei.

    Ralf Genort Alexer
    Germania

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 11:18 am

   Un link *** eventual *** util.

   http://www.cjo.ro/sfat_privat/

   RALF GENORT ALEXER
   Germania

 51. daniel în februarie, 2013 la 10:26 pm

  Buna seara d-ie RALF GENORT ALEXER.Am citit cu atentie cele scrise mai sus de dumneavoastra si aveti perfecta dreptate este exact ceia ce spuneti dvs adica firma cauta sa scape de orice plata a vreunui eveniment in afara timpului de lucru.Nu stiam ptr ce mi se cere acea adeverinta de teren agricol acum am inteles.In adeverinta trebuie sa scrie ca am o sprfata de …x ha pe care olucrez impreuna cu familia. Referitor la intrebarea daca locuiesc cu parintii, nu eu am alta adresa.AM mers la ofirma de asigurari si mam interesat si se pot face si fara sa am asig de sanatate asigurari de calatorie si nu costa foarte mult in jur de 22euro ptr 2luni si ovaloare de asigurare de 50000euro.Daca avea cine sa ma sfatuiasca mai inainte nu eram in situatia actuala.As mai avea o intrebare eu am termen de plata acheltuielilor data de 26-03- 2013 si as dori o pasuire cu inca 3 luni daca reusesc sa ma inscriu la firma sa lucrez ca sa pot achita factura am un nr de telefon din germania de la biroul dl Hofe insa nu stiu daca vorbeste romineste sa ne putem intelege.Pina la urma cu ajutorul sfaturilor DVS si al LUI DUMNEZEU sper sa trec si peste acest obstacol din viata mea.VA DORESC TOT BINELE DIN LUME SI VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU TIMPUL ACORDAT sicred sincer ca sunt multi in situatia mea nu numai cei care au trecut pe la aceasta firma.

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 11:12 am

   Raspuns catre d-l “daniel”

   Stimate domn, problema cu “pasuirea” nu se pune asa.
   Ori am un venit, ori nu am. Ori am o “avere”, ori nu am.

   Prin “avere” se intelege si apartament de ex.

   O. k. Mergeti la circa financiara si luati-va un certificat fiscal (adeverinta fiscala).
   Este vorba sa dovediti ca NU aveti nici un venit. Daca aveti vreun venit, adaugati,
   pe langa adeverinta de la fisc / certificat fiscal si adeverinta fiscala.
   Apoi scrieti o scrisoare in limba romana, pe scurt, in care explicati ca nu aveti
   nici un venit sau un venit mic si ca nu aveti posibilitatea sa platiti cheltuielile.

   In scrisoarea ce-ati primit-o aveti o scrisoare de adresare in care vi se explica cazul.
   Faceti o copie dupa aceea si anexati-o la scrisoarea Dvs. NEAPARAT. Se vede Aktenzeichen
   Ak-Zeichen.

   Dati actele romanesti la tradus, inclusiv scrisoarea scrisa de Dvs. in care explicati
   ca nu aveti posibilitatea de a platii si trimiteti-le la adresa Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau Körperschaft des öffentlichen Rechts (SVLFG).
   Este adresa de unde a venit plicul! Ar trebuii sa o aveti!

   Trimiteti recomandat si pastrati recipisa.

   Traducerile NU trebuie sa fie legalizate. Numai traduse de un traducator autorizat.
   Anexati si scrisoarea Dvs. in original, in limba romana, dupa care s-a facut traducerea,
   si specificati in scrisoare ca a-ti anexat originalul la traduceri.

   Aveti nevoie de un plic mai mare.
   Trimiteti traducerile, copia dupa prima pagina a scrisorii primite de la ei, si actele
   originale romanesti inclusiv scrisoarea in limba romana semnata de Dvs. dupa care s-a
   facut traducerea.

   Deci trebuie sa trimiteti IN SCRIS raspunsul.

   RALF GENORT ALEXER
   Germania

   • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 12:08 pm

    Mai sus am scris “Daca aveti vreun venit, adaugati, pe langa adeverinta de la fisc / certificat fiscal si adeverinta fiscala.”

    Rectific:

    Daca aveti vreun venit, adaugati, pe langa adeverinta de la fisc / certificat fiscal si *** adeverinta de venit *** de la angajator inclusiv traducere ei.

    RALF GENORT ALEXER
    Germania

 52. Luci în februarie, 2013 la 3:40 pm

  Buna ziua!mi-am terminat studiile in Romania,locuiesc in Germania,am 26 de ani am facut un curs de limba germana,nu lucrez momentan.De ce asigurare medicala as avea nevoie pentru a fi in regula cu actele pentru dreptul de sedere,pentru a ma inregistra la Ausländerbehörde din cadrul Landratsamt si apoi pentru a-mi cauta un loc de munca?Orice fel de asigurare medicala?care ar fi cea mai ieftina si unde?am vazut pe internet o asigurare in jur de 30 de euro pe luna..ar fi buna?Va multumesc !

 53. daniel în februarie, 2013 la 7:06 pm

  Buna ziua d-le RALF GENORT ALEXER.Am citit cu atentie cele relatate de Dvs si voi face intocmai cum ati spus ,o singura problema nu am inteles bine adica scrisoarea de adresare fac o copie si otraduc in limba germana sau fac numai copie? Am 43 de ani nu am servici nici un venit datorita stuatiei economice grele din romania este foarte greu sa-mi gasesc un servici de aceea am ales sa merg la lucru in germania.Averea mea este o garsoniera la un fost camin muncitoresc.VA MULTUMESC PENTRU TIMPUL SI RABDAREA PE CARE ATI ACORDATO CAZULUI MEU ,SUNTETI UN OM DEOSEBIT.

  • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 11:20 pm

   Multumesc pt. aprecieri.

   Scrisoarea de adresare este in limba germana, va este adresata Dvs. de catre Sozialversicherung (Asigurarile Sociale din Germania) si nu trebuie sa fie tradusa.
   O puneti de tot, deasupra, in fata, la toate documentele ce le trimiteti inapoi in
   Germania si pastrati-va NEAPARAT copia. Sau trimiteti copia si pastrati oginalul.

   Trebuie insa sa dovediti cu adeverinta de la circa financiara ca NU AVETI VENITURI.

   Adeverinta de la circa financiara sa fie tradusa si alaturati si originalul.

   Scrisoarea Dvs. trebuie sa cuprinda “Subsemnatul…domiciliat in…declar referitor la
   scrisoarea Dvs. cu numarul (Aktenzeichen) …. din data de … privitor la plata
   spitalizarii mele in Germania din data de… respectiv la factura / facturile de plata nr. din data de ….. factura / facturi emise de… pentru suma de…. EURO, urmatoarele:

   - la ora actuala nu dispun, conform atestului de la circa financiara anexat prezentei scrisori, de nici un venit, nu sant angajat si neavand alte resurse financiare ma aflu, pe o durata nedeterminata de timp, in imposibilitate de plata a sumei de … EURO pe care o solicitati de la mine prin scrisoarea Dvs. mai sus mentionata. Cu deosebita stima…..”.

   Din scrisoare sa rezulte, prenumele, data, adresa Dvs. si data la care scrieti
   scrisoarea si desigur sa semnati scrisoarea. Nu uitati data!

   Adresa o copiati de pe plicul german ce l-ati primit si trimiteti totul cu traducerea
   scrisorii Dvs. in limba germana, cu scrisoarea Dvs. in limba romana semnata de Dvs.
   si cu copia scrisorii germane de adresare (netraduse), ca cei ce primesc scrisoarea
   Dvs. sa stie la ce se refera raspunsul Dvs.

   Va sfatuiesc insa sa nu faceti declaratii false sau eronate. Autoritatile germane pot
   controla destul de usor acum declaratiile facute de Dvs.

   S-ar putea sa va scrie inapoi si sa va intrebe, daca nu aveti nici un venit, din ce bani
   va asigurati existenta.

   Dupa cum v-am scris, totul se putea evita cu o asigurare voluntara de calatorie.

   Retineti insa un lucru: O asigurare voluntara de calatorie NU plateste ea, direct,
   spitalului din strainatate. Ci intai trebuie sa platiti Dvs., sa faceti dovada ca a-ti
   platit factura medicala, sa aduceti un atest medical cu diagnosticul exact, durata
   spitalizarii si tratamentului si sa inaintati totul societatii de asigurare.

   Numai pe baza de culanta se poate discuta cu societatea de asigurare, ca, cu titlu de
   exceptie, ea sa plateasca spitalul direct pt. ca nu aveti bani.

   Dar INTOTDEUNA trebuie sa va ingrijiti Dvs. 1) de o factura pe care sa se scrie
   a) diagnosticul b) durata tratamentului c) din ce a constat tratamentul.

   Pt. accidente si pt. boli acute (gripa, infectii, accidente etc) asigurarea de
   calatorie plateste. Dar NU pt. boli cronice.

   Alegeti o asigurare de sanatate pt. deplasari in strainatate ce va ofera un numar de
   urgenta in care in 24 de ore sa puteti anunta deja cazul de asigurare intervenit.
   Un numar la care puteti sa sunati 24 din 24 de ore.

   Pt. ca si asta conteaza: Sa fii anuntat in timp util (intre 24 si 72 de ore) asigurarea.
   Numai de ex. in caz de accidente grave sau boli grele nu a-ti putut sa faceti asta.

   Dar in cazul acesta doctorul ce va trateaza sa scrie macar pe factura sau sa va certifice
   ca x ore nu a-ti fost in stare sa comunicati (sa vorbiti).

   Greseala de baza consta si din faptul ca multi i-si inchipuie ca o deplasare in
   strainatate este ca o deplasare ca in tara lor ca si cand ar merge 100 km mai departe.

   Strainatate inseamna: alta limba, alta legislatie, alta mentalitati, alte cerinte si
   alte reguli in multe domenii.

   Sigur, merge de 10 ori bine si daca a 11 oara se intampla ceva, vin greutatile.

   Mult noroc.

   RALF GENORT ALEXER
   Germania

   • Ralf Genort Alexer în februarie, 2013 la 12:27 am

    Anuntati-va aici ce va raspunde asigurarea sociala germana. Copiati textul fara
    numele Dvs., fara adresa, fara nr. de factura, fara data. Fara numele celui
    ce iscaleste si fara adresa expeditorului. Deci textul, impersonal, fara date
    personale si numere de referinte sau nume proprii.
    Acest lucru poate ajuta, eventual si pe altii.

    Ralf Genort Alexer
    Germania

 54. Silviu în martie, 2013 la 3:20 pm

  Buna ziua nevoie de un sfat am lucrat in Germania in 1997 pana in 2004 si am obtinut unbefristet am avut somaj1 un an si apoi am plecat in Romania.M-am intors in 2012 si m-am stabilit aici din nou cu toata familia.Copii merg la scoala si primesc pe baza vizei unbefristet alocatia.De curand mi-a sosit prin posta ca la 65 de ani primesc pensie asta este o dovada ca am platit toate darile la statul German si sunt luat in evidentele lor.Am dreptul de munca si sedere nelimitata.Intrebarea mea este daca pot si am dreptul sa cer ALG2 Hartz4 de la Jobcenter.

 55. Silviu în martie, 2013 la 12:23 am

  Buna ziua domnule Ralf Genort Alexer multumesc pentru raspuns.Mai am o intrebare despre asigurarea medicala.Am fost asigurat in perioada 1997-2004 la casa de asigurari Barmer gek dupa care am plecat in Romania si m-am intors in 2012.Intrebarea este daca mai pot beneficia de carduri de sanatate de la ei ne avand nici un venit momentan.Am doar Rentenversicherung numar.

  • Ralf Genort Alexer în martie, 2013 la 11:08 am

   Raspuns catre “Silviu”

   Asigurarea de santate este obligatorie in RFG. Fie ca o faceti printr-o casa de sanatate
   particulara, fie ca o faceti printr-o casa de sanatate de stat.

   Daca aveti un titlu de rezidenta in RFG, oficial, si o adresa oficiala la care santeti
   inregistrat si la care adresa postala puteti realmente sa fiti contactat, daca nici o
   alta autoritate nu are sarcina sa preia ajutoare de intretinere in cazul Dvs. adica
   Hartz IV sau Sozialhilfe, sau Arbeitslosengeld etc. si daca nu aveti nici un venit,
   va puteti asigura la o casa de sanatate benevol (freiwillig versichert).

   Nu este chiar asa de usor in realitate, pe cat de usor se pot explica astfel de lucruri.

   Un titlu de rezidenta, oficial, in RFG, nu-l primiti daca nu dovediti un venit (!)
   si daca nu aveti un venit, de regula, nu puteti avea si un titlu oficial de rezidenta
   (tot ce depaseste 3 luni)

   http://www.krankenkassen.de/gesetzliche-krankenkassen/krankenkasse-beitrag/freiwillig-versichert-gkv/

   Ralf Genort Alexer
   Germania

 56. Petrica în aprilie, 2013 la 7:36 pm

  Buna ziua,
  sunt de aproape 10 luni in Germania,
  nu am lucrat aici si inca nu lucrez,fac un Integrationkurs.
  An auzit ceva la curs despre sozialhilfe, si am fost la primarie sa intreb daca se poate sa primesc si a spus sa completez formularele, dupa vreo 2 sapt a venit un raspuns…
  Iar dupa o luna mia venit o scrisoare de la LANDRAT ca daca nu parasesc de buna voie Germania intr-o luna o sa fiu deportat?!..
  Ausländerrecht.
  Gesetz über die allgemeine Freizügigkeit von Unionsbürgern.
  Freizügigkeitsgesetz EU FreizügG EU
  Anhörung nach 28 Hessisches Verwaltungsverfahrensgesetz zum Verlust des Rechts au Aufenthalt im Bundesgebiet.
  Ausreiseaufforderung, Abschiebungsandrohung

  pe motiv ca nu am asigurare medicala

  am inteles ca este 370 de euro/luna asigurarea medicala minima daca nu lucrezi
  in momentul de fata singura solutie pe care o vad este sa renunt la curs si sa ma angajez… daca ma angajeaza cineva.

  adica ma duc sa cer ajutor si primesc probleme!
  cursul dureaza pana in august si as prefera sa il termin

  ce ma sfatuiti ?

 57. mirela în mai, 2013 la 12:12 am

  Buna seara Va rog sa ma sfatuiti .Locuiesc in Mannheim cu fetita mea De 11 luni .’ Am ajutor social 2,si statut familie monoparental….,Fetita Este cetatean German scolarita, clasa 1si eu la curs De integrare,,dar …am Parkinson gradul 2.. Am doar 45 De ani . De 17 ani sunt asa!!! sunt un caz rar… Am venit in Germania pentru aparatura medicala si cu speranţa ca ..nu Este PARKINSON,dar Este!Scris stampilat De Medici Neurologi din spital..Diakonie kranken haus MANNHEIM..in Ro am avut activitate tot timpul ,sunt o fire puternica dar acum fara multe medicame nte nu pot sa merg si si sa misc mainile.NU AM vrut …Sa plec din Ro,Nu ma bucur ca primesc bani sociali…dar sistemul medical german este tot ce ne salvează.Va rog daca puteti sa mi spune.ti cu asigurarea mea AOK ce cure, fizioterPii,,masaje pot?ce facilitati ? Suporta asigurarea?. Ce ar trebui sa fac ?cei De la joob center dupa ce termin scoala ma trimit la un servici? dar eu pot lucra cred 2 ore si cu doza De medicamente luata.. din 4 in 4 ore ca sa sa ma pot in timpul zilei descurca nu ca ma vindec!boala aceasta continua sa faca ravagii chiar cu a eceste medicamente…ACESTA ESTE ADEVĂRUL CA NU POT …DAR ESTE SI ADEVĂRAT CA PRIMESC BANI GRATIS….Va rog imi explica ti daca stiti?…Va trebui sa inapoiez aceste costuri vreodată?eu nu am cotizat niciodată la bugetul De stat in Germania ….doar tatal fetitei fiind german nativ din totdeauna. Va mulţumesc mult!Mirela Popescu.

  • Ralf Genort Alexer în mai, 2013 la 10:47 pm

   Faptul ca a-ti venit in Germania pt. aparatura medicala si pt. ca primiti bani gratis,
   avand in vedere boala de care suferiti, este de inteles.

   Dar ce statut legal aveti in Germania? Aveti drept de sedere legal in RFG, peste
   limita de 3 luni de zile de sedere ca cetatean al unei tari din comunitatea UE?

   In mod normal, daca primiti ajutor social, santeti asigurata medical si medicul va poate
   prescrie medicamentele necesare, curele si terapiile necesare.

   Daca santeti asigurata medical, de ex. la AOK, si medicul va prescrie medicamente sau
   cere pt. Dvs. o cura sau alte masuri de reabilitare medicala, desigur ca Casa de Sanatate va platii aceste treburi prescrise de doctor.

   Conteaza f. mult statutul Dvs. de sedere in RFG si daca aveti sau nu o asigurare medicala
   (inteleg ca a-ti avea una).

   Daca aveti un statut legal de sedere in RFG si o asigurare medicala la o Casa de Sanatate
   de Stat (de ex). nu trebuie sa platiti nimic inapoi pt. ceea ce va vor prescrie doctorii
   in RFG. Sau pt. tratamentele prescrise.

   Boala Dvs. si statutul Dvs. de sedere in RFG nu au nimic de a face cu cetatenia fetitei,
   obtinuta prin tatal ei.

   NU ESTE CLAR INSA CE STATUT DE SEDERE / REZIDENTA IN RFG AVETI. Aveti drept de rezidenta
   si de munca nelimitat?

   RALF GENORT ALEXER
   Germania

 58. mirela în mai, 2013 la 5:30 am

  Am Aufenthal valabil 2017,avem Aok,Statut?mama unui copil care este la el Acasa! Domnule Ralph Maria are doar 7 ani a dorit sa si cunoască Mai indeaproape tara,,,,si sa petreaca mai mult timp si cu bunicii…..si sa se inradacineze aici bine….. Eu cand am tratamentul i. Corp par un om normal …vorbesc 5 limbi…si EU vreau situatie!!!!! Bani !!Nu Social
  chiar lmi incept curand activitatea in joob center voi fi De mare ajutor celor 350 De familii care sunt proaspeti veniti!!!! Tot cu social,ial

  • Ralf Genort Alexer în mai, 2013 la 12:58 pm

   Stimata d-na,

   Pe plan emotiv problema se pune cu totul altfel decat pe plan legislativ.

   Deci: Aveti titlu de rezidenta pana in 2017! Este o.k. Daca santeti asigurata la AOK,
   mergeti la un dr. din zona Dvs. specializat in astfel boli si doctorul va dispune
   masurile si tratamentul corespunzator.

   Cred ca santem de aceiasi parere ca daca veti avea un tratament eficace pt. boala Dvs.
   va puteti altfel preocupa de gasirea unui job.

   Va urez succes!

   RALF GENORT ALEXER
   Germania

 59. atrofsassusty în mai, 2013 la 7:16 am

  supra shoes
  Put money into an Music player to make use of during workout routines. By doing this you will definitely be able to tune to tunes that motivates you. You might not be in to the audio that they can perform on your gym, but if you have your MP3player and headphones, there is definitely not an issue. supra shoes

 60. Marynavce în mai, 2013 la 10:40 am

  assurance, given the fact that he has totally win because he can http://www.baidu.com flow of the exhaust is better than the usual. There are lots of

 61. deveUtets în mai, 2013 la 10:58 am

  Occasionally employing a number of strategies when making a website may take lots of time and effort. If you discover one thing somewhat difficult, will not surrender and start working on another thing. Rather, persevere and know that persistence and persistence makes sense in the end. These suggestions which you locate useful for your internet site could be implemented with a bit of determination and hard work. If you are using a discussed phone at the job or in your house, wipe it downward frequently with antibacterial baby wipes to prevent the shift of viruses or another debris to your skin. By using a provided telephone, makeup products or some other chemical compounds made use of by other individuals could irritate your skin layer, so retaining provided products clean may help lessen the influence on the skin. A great way to end performing a distinct habits is to change it out having a different 1. A lot of people locate gum chewing will help them to quit smoking. Of course you do not desire to swap a single awful behavior with yet another, like gnawing cigarette or utilizing snuff. Tube smoking will not give just as much cigarette smoking and is a touch more secure than cigaret cigarette smoking, but nonetheless a bad idea. A lot of red-colored wine are matured in oak barrels for significantly beyond white colored wines will be. This adds tannins from the hardwood into the wine, developing a complicated flavour. This may be excessive for your understated flavour of any white-colored wines, so that they are almost never aged in this fashion. However, apparently the globe is becoming a lot more shallow. Getting poor style and looking similar to a tragedy could have a negative influence on your lifestyle. The great thing is that enhancing your design type is not really tough at all. The new design recommendations stuffed into this short article will assist you to look great. If you have been considering for quite a while that you would like to develop changes or enhancements to your property, but have put it off simply because you just don’t know how to start, this short article will assist you to determine where to start, how to accomplish it, along with, how for the best package achievable.
  http://www.baldwin-bulletin.com/member/18014
  http://www.baldwin-bulletin.com/member/18014
  http://www.baldwin-bulletin.com/member/18014
  http://onestoppatioshop.com.au/member/101704/
  http://www.baldwin-bulletin.com/member/18014
  http://www.redecletica.com/en/blogs/viewstory/22817
  http://www.hobbyear.com/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=129723&extra=
  http://www.changanphoto.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1867825
  http://www.powersmart.cc/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1840747
  http://www.xphcn.com/bbs/showtopic-1000657.aspx
  http://101c.net/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=76589
  http://www.086xi.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1211494
  http://www.mind-hair.com/forurm/viewthread.php?tid=437849&extra=page%3D1&frombbs=1
  http://www.njpearls.com/home/forum.php?mod=viewthread&tid=191289
  http://mypoemsfromgod.com/the-seeds-he-sowed/
  http://malaguo.ru/forum.php?mod=viewthread&tid=263251
  http://xhbbs.qebang.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=17808&extra=
  http://psuby.com/node/323732
  http://www.addabazz.com/index.php?p=blogs/viewstory/188481
  http://jagutkd.com/retrowiki/index.php?title=User:Phieaerb#guarantee_health_and_fitness_with_such_concepts
  http://test.imkenberg.com/node/3249754
  http://www.028nongjiale.com/club/forum.php?mod=viewthread&tid=680713
  http://fulldressmall.com/thread-551875-1-1.html
  http://bbs.ispace2966.com/thread-2699637-1-1.html
  http://bbs.hzy-u.com/forum.php?mod=viewthread&tid=82818
  http://www.paijuke.com/bbs/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=28780
  http://bbs.krw99.com/forum.php?mod=viewthread&tid=465778
  http://xinyuansuliao.cn/plus/view.php?aid=423339
  http://dbsz.zxq.net/bbs/read.php?tid=165800
  http://www.jennifermwhite.com/trek/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=3&id=149263&Itemid=6#149263
  http://www.teenee.org/pfieaerq/blog/devices-3/
  http://www.mujivision.com/thread-229213-1-1.html
  http://my.isayabc.com/home.php?mod=space&uid=10576&do=blog&id=1044090
  http://3dmart.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1891851
  http://bentleygsa.org/cssa/bbs/home//space.php?uid=3152&do=blog&id=178553
  http://wikigredients.org/index.php?title=User:Cfsarert#no_distrae_e_inc.C3.B3modo.
  http://www.koweijia.com/forum.php?mod=viewthread&tid=268486
  http://www.baijin10.com/home/space.php?uid=10691&do=blog&id=61200
  http://jhmall.idc.nkwl.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=2609178
  http://bxlwt.com/home/forum.php?mod=viewthread&tid=100347
  http://roll168.com/forum.php?mod=viewthread&tid=59886
  http://bbs.mzjx.com.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1876336
  http://puputongbj.0431wap.com/showtopic-349477.aspx
  http://demo.desk100.com/forum/home.php?mod=space&uid=72092&do=blog&id=897624
  http://why-blog.info/blog.php?user=gyrnerfk&note=795317

 62. para alexandra în septembrie, 2013 la 12:04 pm

  buna ziua
  sora mea este in Germania si are contract doar pentru 6 luni dar ea este insarcinata si are probleme.asigurarea de sanatate expira peste putin timp.Ce as putea sa fac?dati-mi va rog un consiliu.
  va multumesc

 63. florian în octombrie, 2013 la 11:45 pm

  Buna seara domnule Ralf Genort Alexer!Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.Am ajuns in Berlin in speranta unui viitor mai bun pentru copii mei,dar,recunosc sunt putin speriat de birocratia si rigurozitatea caracteristica acestui popor.Momentan,nu am de munca,dar as vrea sa fiu asigurat,pentru ca imi este teama de a nu avea probleme de sanatate si nu cred,ca as putea face fata costurilor(din punct de vedere medical).Va rog sa ma indrumati catre o asigurare in sistem privat(mai accesibila ca pret),macar pentru o perioada scurta pana voi incepe sa muncesc legal.Va multumesc mult!

 64. ionut în ianuarie, 2014 la 10:08 pm

  buna seara as avea si eu cateva intrebari fratele meu lucreaza in germania de 6 ani iar de 5 ani are asigurare anul trecut a avut niste probleme de sanatate si familiare si a facut o depresie nervoasa iar in acel timp a aflat si ca sotia lui vrea sa divorteze atunci a incercat sa se sinucida sia turnat benzina si sia dat fok ca norok ca avut pryn preajma pe seful lui si la stins la timp dar styty cum e cu fokul a avut arsuri 80 la suta din suprafata corpului un plaman ars efectiv era foarte grav a stat 5 luni si 2 saptamani in coma indusa ac sia revenit dar a ramas cu sechele si chiar cu handicap sia pierdut complect 2 degete la mana stanga iar pe cea dreapta no poate folosi de fel finca nu are forta in ea o misca dar nu o poate folosi si nu se poate apleca i sau facut 25 de operati din cate am inteles de intindere a pieli si multe altele acum are un an deja de cand e in spital din cate am inteles in decembrie ii da drumul din spita dar ia inca medicamene sy tot felul de creme din cate am inteles i sa luat orice drept de munca nu va mai putea munci niciodata ba chiar are nevoie de ajutor pt a se spala manca la toaleta etc asigurarea ia dat 2000 de euro in prima transa dupa 6 luni ac dupa inca 6 ia mai dat 270 euro ac am intrebarea nare dreptul la o pensie? si daca da eu ca frate al lui am aflat ca in romania depinnde de handicap si statul i plateste un ingrijitor care sa aiba grija de el ca si cum ar fi angajat doar ca il ingrijeste pe el eu ca frate pot sal iau in ingrijire ? si o ultima intrebare daca are dreptul la pensie si la un ingrijitor poate sa stea in romania la mine si sa i se livreze bani in cont? va rog din suflet daca styti cumva ce drepturi ar putea avea trimitetimi un ymayl la costinionut78@yahoo.com sau id mes costinionut78 sau nr de tel 0754610772 astept raspuns si daca se poate cat mai urgent el in 10 decembrie se externeaza va multumesc

 65. Karina în ianuarie, 2014 la 8:08 pm

  Buna, as avea cateva nelamuriri in cazul aparatului dentar pentru un minor . Cum sunt costurile? medicii iau banii in plus? Si asigurarea cat achita din tot? Daca puteti sa imi raspundeti pe email ( kariina.amandaa@yahoo.com ), as fi recunoscatoare . Va multumesc

 66. nedelcu mirela în februarie, 2014 la 2:52 pm

  Buna ziua. Sunt avocat in Romania si as dori sa am o asigurare de sanatate in Germania, in sistemul de stat? Este posibil ?

 67. Claudia în martie, 2014 la 11:36 pm

  Buna ziua,

  In primul rand va felicit pentru initiativa avuta.
  Am lucrat timp de 8 luni in Germania, salariul brut fiind cuprins intre 2500 Euro si 5000 E.Acum urmeaza sa ma reintorc in Romania dar sunt nelamurita in ceea ce priveste asigurarea de sanatate din Romania si pensie.In cartea de munca voi figura in Romania cu o pauza de 8 luni. In cazul in care prezint contractul din Germania mi se vor recunoaste ca si vechime?. Exista cumva posibilitatea sa mi se reunoasca in tara perioada lucrata sau trebuie sa platesc in Romania asigurarea de sanatate ( de stat)pt. cele 8 luni in care nu am cotizat. Este posibil macar sa primesc din parea statului german la pensie ( >67 ani), in cazul in care nu ma reintorc in Germania, o suma anume ( probabil derizorie)lunara in tara ? Va multumesc anticipat.

  • Marcel în iulie, 2014 la 1:45 am

   Da se poate.Exista un formulate E112 super ca am retinut corect 112,print care sow repatriaza taxele platite in alter state europene.Dupa circa 3 luni puteti merge la casa de asigurari sa intrebati daca aug fiat repatriate taxele.

 68. Eliza în aprilie, 2014 la 12:15 pm

  Buna ziua,

  Sunt studenta in anul 3 de facultate si urmeaza sa plec la un master in Germania cu bursa. In Romania lucrez la o firma 4 ore si acum am nevoie de un aparat dentar. Exista 2 solutii sa il pun in Romania si sa merg apoi la un ortodont din Germania sau sa incerc direct in Germania. Acum intrebarea este: cu o asigurare de sanatate din Romania fiind studenta la master in Germania as putea sa beneficiez de o reducere din pretul aparatului dentar?

 69. Gabriela Simona în iunie, 2014 la 12:17 pm

  Am si eu o problema si v-as ruga sa ma ajutati.As vrea sa o iau pe mama mea la mine in germania.Eu lucrez in germania de 6 ani cu contract de munca iar mama mea are 79 de ani si nu mai poate sa se ingrijeasca singura de ea motiv pentru care vreau sa o iau la mine.V-as ruga sa imi spuneti cum sa procedez cu asigurarea medicala.In romania la casa nationala de asigurari mi s-a spus ca ii pot face transferul de asigurare din romania in germania prin formularul e121 sau s1 modificat pt e121.doar ca mi s-a spus ca prin e121 voi plati asigurare pentru ea (un pachet de baza care costa in jur de 300 euro) deoarece nu pot sa o fac coasigurat la mine avand in vedere ca are pensie in jur de 120 de euro pe luna,deci are venit.prin s1 nu platesc asigurare aici dar romania trebuie sa plateasca pentru ea,ea ramanand asigurata in romania practic.Mi s-a spus ca romania nu va plati la timp prestatiile medicale si nu stiu cum sa preocedez pentru ca nu as vrea sa ma trezesc ca romania nu plateste si o sa fiu eu nevoita sa platesc.am inteles ca romania plateste totusi dar nu la timp ,ca de cele mai multe ori plateste dupa 4,5 ani prestatiile,si de aceea nu stiu cum sa procedez pentru ca si la casa nationala de asigurari mi s-a spus ca romania nu plateste la timp si ori platesc eu ori se satura nemtii si nu ii mai dau voie sa stea aici in tara pe asigurarea transferata din romania.in germania la casa de asigurari mi s-a spus ca ei comunica cu casa de asigurari din romania si iau banii din romania dar m-ar interesa ce se intampla daca romania chiar nu da banii la timp si ii da in termen de 4 sau 5 ani?platesc eu pana vin banii din romania sau se ocupa casa de asigurari din germania de tot?eu am o colega de servici poloneza care are asigurarea transferata din polonia si cand a avut nevoie de o operatie la mana a pus banii de la ea si a platit iar polonia ia dat banii in 3 ani.O alta problema ar fi medicamentatia deoarece in romania ia 4 feluri de medicamente compensate si fara ele nu poate sta.Aceasta medicamentatie o sa imi fie data de aici ?si as mai vrea sa va intreb ce servici medicale plateste romania ca tot la casa nationala de asigurari din romania mi s-a spus ca romania plateste tot ce intra in pachetul de baza si multe servicii medicale le plateste la valoarea din romania.M-ar interesa foarte mult aceste aspecte deoarece eu am salar de 1300 de euro si daca trebuie sa platesc si la doctori nu imi vor ajunge banii si de chirie si de restul.mai ales ca mama mea este hipertensiva,diabetica,are probleme cu rinichii si are ulcer varicos la picioare deci are destul de multe si daca o sa fiu nevoita sa platesc servici medicale pentru toate aceste afectiuni nu voi putea sa ma descurc.
  Si as mai dori sa va intreb ceva,este adevarat “ca un batran cu asa o pensie mica(120 de euro in cazul mamei mele) trebuie sa primeasca o subventie de la copil(am citit undeva unde era un exemplu cu pensie de 444 de euro/pers doi batrani s-au mutat in germania langa fiul lor si el a trebuit sa le dea un fel de ajutor sau subventie de 256 de euro la fiecare ca sa poata sa stea acolo)si eu voi trebui sa fac dovada ca pot sa ii dau diferenta de banii pana la 700 de euro?

 70. Dragnea catalin în iunie, 2014 la 8:16 pm

  Buna ziua sunt venit in vizita la iubita mea eu locuind in Romania !
  Am cazut pe scari si cred ca mi am fracturat piciorul , daca ma duc la urgente, platesc ceva???

 71. drosu geanina în iunie, 2014 la 7:37 am

  Sotul e in Germania de 2 ani munceste fara carte de munca. ,munceste cut gewerbe,cand a venit in germania nu a facut asigurare ptr ca nu stia sa vorbeasca, de 11 luni am venit sieu cu copii m-am imprietenit cu o fata si mi-a zis ca trebuie sa facem asigurare macar ptr copii; EU am vanit in August si ma chinui said fac asigurare din decembrie Anul trecut dar in zadar,nimeni nu vrea s a n. Numaie s faca asigurare, peste tot ne spune CA trebuia ca sotul sa se asigure la cel mult 3-4 luni de cand a intrat in germania,am incercat la aok, la techniker krankenkasse, so la multe altele dar peste tot acelasi raspuns

 72. drosu geanina în iunie, 2014 la 7:45 am

  Sunt disperata va rog dati-mi in nr de tel, singura asigurare care vroiau sa ne faca era De :1220de euro,asta de familie si va dati seama ca nu imi permit, ast raspunsul dumneavoastra cat mai urgent

 73. Georgian Benta în august, 2014 la 2:51 pm

  Cei de la BKK vor Ort ofera foarte multe informatii, o brosura intreaga, despre acest subiect chiar pe pagina lor principala, in romana: http://www.bkkvorort.ro/

  Ofera si posibilitatea de a suna gratuit pentru informatii.
  Apel gratuit din Germania: 0800. 588969
  Apel gratuit din România: 0800.020.777

 74. Lupa Nicoleta în august, 2014 la 1:34 pm

  sunt în germania la soţul meu de câteva saptsmani şi am o problama la o măsea care a început să mă doară dacă merg la dentist pe asigurarea lui oate se poate sau dacă nu să plătesc oare e scump e vorba de o plomba

 75. Relu în noiembrie, 2014 la 8:25 am

  Buna ziua,
  Pentru un student care are asigurarea din România este valabilă asigurarea pentru consultatii medicale dar nu de urgentă cum ar fi cele pentru gastroenterologie ?

  • RALF GENORT ALEXER în noiembrie, 2014 la 4:31 pm

   Dovada ca sunteţi asigurat in Romania in ceea ce privește asigurarea de boală, o faceți
   in Germania cu cardul european de asigurări de sociale din Romania, card pe care trebuie
   să-l solicitați in Romania înaintea sosirii in Germania.
   Cardul trebuie sa mai fie valabil la data când vreți să faceți uz de el in Germania.
   (să nu-i fi expirat durata de valabilitate).

   Descrierea cardului o găsiți pe linkul de mai jos numerotat cu numărul 2)

   Pe pagina de la linkul numărul 1) găsiți următorul text:
   ____

   Cardul European de Sănătate nu poate înlocui Asigurarea Medicala pentru Calatorii in Străinătate, spun oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aceștia atrag atenția celor care călătoresc in afara tarii ca plata cardului nu le acoperă decât serviciile medicale prestate de spitalele de stat.
   ____

   Ca urmare, spitalizările in RFG in caz de urgenta le puteți “plăti” cu acest card.

   Nu însă si consultațiile la cabinetele particulare. Consultațiile medicale așa numite
   “ambulante” spre deosebire de cele “staționare” (când sunteţi internat in spital) le
   plătiți Dvs. la fata locului si le decontați la Casa Romana de Sănătate, in măsura in
   care aceasta decontare se acceptă.

   1)
   http://www.dreptonline.ro/utile/cardul_european_de_sanatate.php

   2)
   http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=ro

   RALF GENORT ALEXER
   GERMANIA

 76. Viorel Vasile Craciun în ianuarie, 2015 la 2:22 pm

  Buna ziua! as avea si eu nevoie de putin ajutor. am muncit in Germania din 20 oct 2014 pana in 5 decembrie 2014, adica vreo luna jumatate. Dupa care am fost trimisi acasa, cu bani mai putini….(patronul fiind neamt pur sange), ignorand toate amenintarile noastre cu Politia si ZOLL. In fine . Am primit in Romania de la AOK 2 scrisori. prima de willkommen, a doua sa le trimit pt GESUNDHEITSKARTE poza pe un formaular tip de.al lor. HABAR-N-AM de unde au datele mele AOK…eu n.am dat datele la nimeni de acolo….Adresa in Germania nu am deci ei mi.au trimis in ROMANIA….Am trimis poza, gandindu.ma ca imi va prinde bine CARDUL DE SANATATE( Aveam si in Spania si chiar mi.a prins bine…dar acolo plateam cd munceam). Acuma am inceput sa vad pe Facebook si nu numai comentarii ca mi.am dat ”foc la paie” singur, ca nu trebuia sa raspund, ca va trebui sa platesc…etc…NU INTELEG UN LUCRU…cum trebuie sa platesc daca eu nici nu am adresa in Germania, nu muncesc acolo(momentan nici aici), ei nu mi.au cerut nici o informatie despre situatia mea de asigurat la alta firma, n.am completata formulare de inscriere la ei,etc doar le.am raspuns la scrisoarea aia cu poza……Pe viitor vreau sa ma intorc la munca in Germania…Ma va afecta cu ceva acest Gesundheitskarte? va trebui sa platesc? Se poate anula? Ce sfat imi dati? Va multumesc

 77. Violeta Mihaescu în februarie, 2015 la 12:53 pm

  Draga domnule RALF GENORT ALEXER,
  Sunt impresionata atat de dorinta dumneavoastra de a ajuta alti romani cu informatii( in ziua de azi informatia este foarte pretioasa ) , cat si de cunoasterea legislatiei germane in amanuntime.
  De aceea imi permit sa va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati in legatura cu o asigurare privata de sanatate. Mai exact , este vorba de fiica mea – in varsta de 24 de ani , care este rezidenta si locuieste in Romania. Ea este tanara si sanatoasa , dar eu sunt ingrozita de sistemul medical din Romania , si as vrea sa o asigur din acest punct de vedere pentru viitor.
  In acest sens , intrebarea este : un cetatean din Romania, care traieste in Romania, poate face o asigurare privata de sanatate – internationala , care sa-i permita accesul la servicii medicale in Europa ?

 78. dare în mai, 2015 la 1:49 am

  buna seara.cum se poate renunta la cardul de sanatate de la aok din germania ??? cum pot sa ies de la ei fara sa mai platesc apoi inca 18 luni ???

 79. Nicoleta Manole în mai, 2015 la 4:40 pm

  BUNA ZIUA.SUNTEM IN GERMANIA DE LA SFARSITUL LUI FEBRUARIE. TOT DE ATUNCI MUNCESTE DOAR SOTUL MEU 2ORE/ZI,EU AVAND GRIJA DE CEILALTI DOI COPII AI NOSTRI. ARE ASIGURARE MEDICALA. ACUM AM AFLAT CA SUNT INSARCINATA SI VREAU SA STIU DACA ACESTA ASIGURARE ACOPERA SI ASISTENTA MEDICALA PE PARCURSUL SARCINII SI A NASTERII INCLUSIV? SI DACA NU, CE MA PUTETI SFATUI IN LEGATURA CU ASIGURAREA MEA DE SANATATE? MULTUMESC ANTICIPAT!

 80. Ruxandra Gheorghe în iunie, 2015 la 7:11 pm

  Buna seara, am un minijob in Germania si patronul refuza sa-mi faca un contract de munca, pentru ca nu am asigurare de sanatate in Germania. La firmele de asigurari mi-au spus ca, fara contract, nu ma pot asigura. Nu pot sa ajung in Romania sa iau E 104 si ma invartesc intr-un cerc vicios. Cum as putea iesi? Am gasit greu acest job si nu-mi permit sa-l pierd. Multumesc

 81. eu în iunie, 2015 la 10:10 am

  Problema e nu numai a asigurarilor ci si a SISTEMULUI sanitar in general. Cum se ajunge dr in GERMANIA si ce fac absolventii, cum ajung sa lucreze. Cum se deschid spitale si cabinete in Germania. In Romania e haos.

  • laur în iulie, 2015 la 8:55 am

   si ai impresia ca in DE e rai pe pamant:))) cred ca vorbesti din filme sau te-ai uitat prea mult la desene animate.

 82. Vlad în iulie, 2015 la 3:02 pm

  Imi poate spune cineva, ce analize medicale fac infirmierii, sau asistentii medicali, la angajarea in germania.? Multumesc frumos

 83. claudia în iulie, 2015 la 1:52 pm

  buna ziua! vreau sa va intreb daca asigurarea AOK din Germania este valabila si in Romania?

 84. Popescu Roxana în august, 2015 la 11:14 pm

  Buna ziua domnule Ralf Genort Alexer, sunt in germania din anul 2014 luna aprilie, am lucrat legal cu contract de munca si asigurare medicala TCK la o Firma timp de un an de zile, mai precios pana in mai 2015 cand M am hotarat sa ma intorc in Romania. In luna iunie 2015 m am reingoss in germania la aceiasi firma, tot cu contract si reinhöre asigurare la TCK . Zilele trecute am fost la medicul stomatolog si in urma controlului am inteles ca pe langa ce imi suportabila casa de asigurari, ar trebui sa platesc in jur de 4000 de Euro pentru problemele respective. Pot face reparatiile, tratamente in Romania si apoi sa mi se deconteze de catre TCK? Daca da ce pasi trebuie urmati pentru a respecta procedurile din germania. Intentionez sa fac o luna de concediu in Romania timp in care sa mi rezolv si problemele dentare. Va multumesc.

  • Andreea Dumitriu în august, 2015 la 2:37 pm

   Buna ziua! Subscriu intrebarilor dumneavoastra. Sunt in aceasi situatie (aproximativ). Ma intereseaza ce procedura trebuie sa urmez pentru a deconta (fie si partial) tratamentele stomatologice facute in Romania.
   Va multumesc!
   Andreea Dumitriu

 85. Mirela în august, 2015 la 4:13 pm

  Buna ziua. Multumim pentru aceasta pagina care este foarte informativa . As dori sa primesc si eu un raspuns, in caz ca ma poate ajuta cineva. Problema este urmatoarea: eu sint cetatean german si locuiesc permanent in Germania. mama mea este singura, este pensionara si traieste intr-un sat din Romania. De curind s-a imbolnavit si doctorul din Ro i-a recomandat sa se opereze. interventia ar necesita o perioada destul de lunga de recuperare. Deoarece este singura in Ro si situatia din spitale acolo este ceva mai delasatoare decit cea din Germania , as dori sa o aduc aici pe mama sa ma pot ocupa timp indelugat de recuperarea si ingrijirea ei. O astfel de operatie in Germania este f scumpa sa platim privat, deaceea as dori sa o pot asigura prin AOK cu speranta ca vor platii ei toate costurile spitalizarii si a recuperarii. Intrebarea este: este posibil ? O mai asigura Aok la 69 de ani? Ce fel de asigurare primeste?Are aceeasi drepturi la fel ca mine , ca cetatean german , fiind asigurat Aok sau exista unele restrictii (de ex. Selbstbeteiligung) .Cam cit costa pe luna ? De ce acte are nevoie? Stiu ca ” intrebarea” s-a transformat in multe intrebari :-) dar m-am bucura sa primesc raspuns . Dumnezeu sa va binecuvinteze si multumesc ptr raspuns . Mirela

 86. Raul în august, 2015 la 10:37 am

  Buna ziua, tatal meu sufera de Leucemie Limfatica Cronica, as dori sa stiu daca spre exemplu ma angajez in Germania cam in ce interval de timp as putea sa primesc o asigurare medicala, si daca se poate ca pe aceea asigurare medicala sa il duc si pe el la tratament. Va multumesc foarte frumos

 87. Anatolii în septembrie, 2015 la 11:26 am

  Rog să-mi spuneți, fiul lucrează în Germania de 6 luni cu contract de muncă oficial. A venit acasă în concediu. La antrenament și-a rupt bicepsul (0,33 mm). Are asigurarea medicală de stat în Germania.Concediul a luat sfârșit.Cum credeți v-a avea careva probleme, că operația să o facă în Germania sau nu? Asigurare medicală în România nu are, numai în Germania.Vă mulțumesc anticipat și Vă rog urgent să-mi scriți pe e-mail.

 88. Anatolii în septembrie, 2015 la 11:26 am

  Rog să-mi spuneți, fiul lucrează în Germania de 6 luni cu contract de muncă oficial. A venit acasă în concediu. La antrenament și-a rupt bicepsul (0,33 mm). Are asigurarea medicală de stat în Germania.Concediul a luat sfârșit.Cum credeți v-a avea careva probleme, că operația să o facă în Germania sau nu? Asigurare medicală în România nu are, numai în Germania.Vă mulțumesc anticipat și Vă rog urgent să-mi scriți pe e-mail.

 89. ANDREI G. în octombrie, 2015 la 7:38 pm

  Pentru D-l RALF GENORT ALEXER

  Stimate domn, am vazut ca ati raspuns multor persoane. de aceea indraznesc sa va cer sfaturi.
  Sotia mea a plecat in Germania la sora ei care e stabilita acolo. A reusit sa se angajeze la Amazon, dar cu primul contract doar de 10 saptamani. Si cu posibilitatea de prelungire. Sotia mea insista sa plec si eu si copii (9 si 12ani) deoarece (spune ea) cu siguranta ne vom descurca.Binenteles dorim sa bagam copii la scoala.
  Vor beneficia copii de asigurare ?
  Eu pana voi gasi de lucru, unde sa ma asigur ? (Eu momentan lucrez la o firma de constructii in Romania)
  Astept cu nerabdare raspuns

 90. cioroba în noiembrie, 2015 la 8:34 pm

  Buna seara!Am urmatoarea situatie.Am terminat raportul de munca pe data de12.10.2015. pe data de 15.10.2015 m-am prezentat la agentia de somaj. mi s-a dat sa completez un set de formulare care am reusit sa le depun abia pe 05.11.2015 la agentie, pentru ca a trebuit sa aduc din tara formularu u1 pentru ca nu aveam un an de zile lucrat aci in germania. Acum eu astep raspuns de la gentie daca mi se aproba somajul, acel arbeitslosengeld 1. Problema este ca asteptand voi depasi o luna de zile, timp de gratie oferit de AOK. Adica cei de la AOK imi vor trimite scrisoare acasa spunandu-mi sa platesc pentru ca am depasit cele 30 de zile.Adica ei iti ofera 30 de zile perioada de gratie, daca ai 31 de zile te pun la plata luna. Stiu aceasta pentru ca am mai patit-o o data anul acesta, nestiind de aceasta. Eu am asigurare la AOK PLUS. Ma poate ajuta cineva cu vre-o informatie sau cum as putea rezolva poblema pentru a nu mai plati iar 265 de euro…pt ca este prea mult. Luni merg la JobCenter sa vad cum ma pot ajuta ei. Va multumesc anticipat

 91. Ciprian în noiembrie, 2015 la 9:14 am

  Bună ziua, ma poate ajuta și pe mine cineva cu un răspuns…am lucrat în iunie timp de o luna în Germania cu contract de munca, am avut o solicitare în timpul muncii și a venit medicul de urgenta cu ambulanta care ma consultat. Ieri m-am trezit cu o factura de 700 de euro ptr aceasta intervenție din cate știu ar fi trebuit sa fiu asigurat la aok…amnstatbin tara 4 luni și nu mi-a venit nimic acasă sunt de o luna în Austria și m-am trezit cu somație de plata în termen de 10 zile…trebuie sa le plătesc factura? Cum pot verifica dacă am fost asigurat? Mulțumesc frumos

 92. Ana în decembrie, 2015 la 11:03 pm

  Buna seara, am si eu o intrebare, prietenul meu a lucrat in germania la o firma si de 2 luni nu mAi lucreaza acolo si nu am stiut ca trebuie sa isi opreasca asigurarea si am inteles ca ar trebui sa plateasca foarte mult dar nu am primit nimic de la ei pana acum. Luni o sa mergem sa vedem despre ce e vorba. Pana atunci imi puteti spune cam cum ar sta lucrurile? El o sa se angajeze in alta parte la inceputul lunii si i au cerut asigurare. Multumesc

 93. Catalin în decembrie, 2015 la 2:58 am

  Salutare tuturor!Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un sfat,va rog?! Am lucrat in Germania pana la sfarsitul lunii februarie 2015,apoi m-am mutat in Anglia.Ieri am primit o scrisoare la adresa unde am locuit in Germania ca trebuie sa platesc 6.000 de euro la AOK!Mentionez ca eu lucrez in Anglia din luna martie! Am crezut ca atunci cand imi incheie contractul de munca,se inchide automat si asigurarea…dar se pare ca nu a fost asa si a mers mai departe ,fara sa am habar.Ce as putea sa fac in situatia de fata? Va multumesc anticipat !

 94. Ratiu în ianuarie, 2016 la 7:25 pm

  Buna ziua soțul meu munceste in berlin de 10 luni este angajat si are si asigurare eu nu muncesc cand si-a facut asigurarea m-a trecut si pe mine si fetita pe asigurare. Intrebarea mea este daca trebuie sa avem si noi card separat de la asigurare? Doar soțul are card de la aok. Putem beneficia de consult cu cardul sotului?

 95. lucica în ianuarie, 2016 la 11:36 am

  Fiica mea e studenta in Germania.In ro nu i se mai emite card european de sanatate deoarece trebuie sa obtina acest card din tara unde e rezident.Am inteles ca o costa in jur de 80E,mult pentru posibilitatile noastre.Stie cineva daca trebuie sa plateasca sau nu un student roman rezident in Germania

 96. Elena în februarie, 2016 la 3:48 pm

  Buna ziua! sunt de o luna in Germania, nu lucrez si asi vrea sa imi fac asigurare de sanatate! imi puteti spune cum trebuie sa procedez si cat ar fi asigurarea pe luna?

 97. lucica în februarie, 2016 la 11:46 am

  Fiica mea e studenta in Germania.In vacanta a avut nevoie de investigatii in Bucuresti -Parhon si atunci am aflat ca nu mai are asigurare.Am platit din oct- ian,iar la plecaream cerut card european,am fost pusa sa mai platesc pana in iun 2016.ducandu-ma cu procura unde sa specifica ,ca eu sa de pun ,primesc si sa-remit cardul,mi se spune ca nu se poate decat personal sa vina , sa depuna actele si apoi saastepte pana ii vine cardul-lucru imposibil.dupa multe umilinte, am vrut sa platim in Germania 80euro-atat am inteles,dsr am fost refuzati, pe buna dreptate, deoarece cf reg883/2004 art14 nu poti fi asigurat in doua tari membre UE.Acum se refuza emiterea cardului deoarece e rezident acolo,iar in Germania deoarece plateste deja in RO.Universitatea i-a dat o perioasa de rezolvare de 2 saptamani.ps. mi s-a spus ca fraudez statul roman,iar cand am cerut restituirea banilor -nu se poate,ii va folosi cand se va intoarce in tara recalculandu-se.SUNTEM O FAMILIE MODESTA CU VENIT DE550EURO,DECI FACEM EFORTURI MARI SA REALIZAM COPII.ASTEPT MULTUMINDU-VA UN RASPUNS

 98. sexdating heidelberg în martie, 2016 la 1:15 am

  Hey very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to find numerous helpful info right here in the post, we want
  work out more strategies on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 99. AndreeaS în iunie, 2016 la 10:43 am

  Urmează sa plec in Germania si ma intereseaza daca este valabila o asigurare de calatorie daca fac anmeldung pana voi fi angajata

 100. vera în septembrie, 2016 la 1:54 pm

  buna ziua! Am o intrebare . Fiica mea a plecat in Rominia pentru 6 luni in data de 6 ianuarie .Eu am fost in ianuarie la AOK si am lasat in scris aceasta informatie . Acolo m-am semnat . Acum ea a revenit ai ei vor ca ea sa achite asigurarea pe 6 luni , zic ca nu au stiut de lipsa ei. Au zis ca trebuia sa declar la primarie . Dar la primarie eu nu am zis Cum pot sa demonstrez ? ce sa fac? Ea in aceasta perioada a fost studenta la Bucuresti. mult cine ma poate ajuta cu un sfat
  Va rog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

romaningermania.ro Web analytics