De ce stau nemţii cu chirie?

septembrie, 2011
Dacă România este ţara cu cei mai mulţi proprietari din Europa (doar 4% dintre români locuiesc cu chirie), Germania se află la polul opus: majoritari sunt chiriaşii.

Motivele sunt numeroase, de la legile care nu încurajează cumpărarea de locuinţe (de pildă, în Canada, există reduceri la impozit pentru cei care achiziţionează case, în România Guvernul a iniţiat programul „Prima casă” etc.), până la mentalitalitatea nemţilor, care nu suportă să fie datori la bănci (ideea de a fi „pe minus” le este total neplăcută).

Mai mult, numeroşi germani (fie ei oameni săraci sau din clasa medie) nu sunt dispuşi să-şi asume costurile reparaţiei unei locuinţe, aşa cum ar trebui s-o facă în calitate de proprietari. Rezultatul este cel constatat pe piaţa imobiliară: pe germani nu-i deranjează să stea cu chirie, chiar dacă se plâng că trebuie să plătească proprietarilor tot mai mulţi bani.

Un alt motiv important pentru care nemţii preferă să fie chiriaşi ar putea fi regăsit chiar în sistemul social din Germania. Astfel, oamenii din această ţară sunt ajutaţi de stat doar dacă nu deţin proprietăţi. De exemplu, statul le poate plăti din oficiu un avocat în anumite situaţii, le poate acorda o susţinere financiară lunară dacă rămân şomeri (chiar şi după terminarea ajutorului de şomaj), îi poate sprijini dacă au 50 de ani şi sunt restructuraţi de la serviciu (chiar dacă mai au până la pensie 15-17 ani de muncă), tinerii pot urma o facultate luând credit de la stat cu dobândă zero şi returnabil în 20 de ani. Mai mult, la bătrâneţe, chiriaşii germani pot fi acceptaţi într-un cămin de îngrijire (cu asistenţă medicală, dacă sunt bolnavi), chiar dacă pensia lor nu acoperă costurile.

Germanii proprietari de locuinţe nu primesc ajutor de la stat

De pildă, un bătrân proprietar de casă, care suferă un accident vascular cerebral cu complicaţii şi devine neputincios, va fi internat într-un azil cu îngrijire medicală permanentă, însă cu costuri greu de suportat. Dacă pensia nu-i va acoperi aceste costuri, el va trebui să plătească din propriul buzunar diferenţa. Va fi ajutat de stat abia în momentul în care banii de pe casă vor fi „înghiţiţi” de costurile de la azil.

Sigur, scapă de aceste restricţii cei care îşi trec casele pe numele altcuiva (al rudelor, al nepoţilor), însă nemţii iubesc prea mult siguranţa ca să facă aşa ceva. Este totuşi paradoxal faptul că aceşti oameni iubesc siguranţa, dar stau cu chirie.

Pe de altă parte, germanii nu sunt nici adepţii cumpărării unor case pentru copiii lor, aşa cum fac românii care vor să-şi ajute odraslele aflate la început de drum. Nu putem vedea totuşi în această mentalitate o nuanţă de egoism. Nemţii consideră că îşi ajută copiii dându-le o educaţie bună, învăţându-i să fie puternici şi să se descurce singuri, nu luându-le la 18 ani o maşină Audi Q7.

România: ajutoare de căldură şi pentru cei cu „n” case

Spre deosebire de germani, românii preferă să fie proprietari, nefiindu-le teamă că pierd sprijinul statului. Până mai deunăzi, Guvernul a acordat ajutoare de căldură pentru sezonul rece şi celor care aveau „n” case, maşini scumpe ori pământuri întinse, în baza unei simple declaraţii de venit pe propria răspundere, semnată de beneficiar.

Abia în 2009 metodologia ajutoarelor a fost modificată, în sensul că persoanele care aveau şi o altă proprietate imobiliară în afara celei de domiciliu sau terenuri de peste 1.000 metri pătraţi în oraşe, erau excluse de la ajutoare. În ceea ce priveşte costurile de la azil, românii nu-şi fac griji: ştiu că lăsându-le casele copiilor sau celor apropiaţi vor fi îngrijiţi până la moarte. După apariţia azilurilor private a apărut, pentru cei fără urmaşi, şi varianta donării casei azilului, în schimbul îngrijirii.

Tags: , , , , , , ,

30 Comentarii la De ce stau nemţii cu chirie?

 1. C.L. în ianuarie, 2012 la 7:09 pm

  Un alt motiv ar fi,spun mai multi nemti, dorinta de a fi liberi sa plece atunci cand si-ar gasi in job in alta oras din Germania sau chiar mai departe.
  Sa nu fie “legati” de ceva daca vor sa mearga in alta zona (vanzarea unui apartament dureaza uneori f. mult, chiar si peste un an).

 2. Vlad în aprilie, 2012 la 5:18 pm

  Principalul motiv pentru care germanii nu-si cumpara case este acela ca nu-si permit. Tot omul vrea sa stea la casa lui iar in Germania aceasta dorinta este atat de mare incat exista si zicale in acest sens, de exemplu svabii spun: “Schaffe, schaffe, Häusle baue,
  Und net nach de Mädle schaue.” Adica “trage tare si fati casa, nu te uita dupa fete”. Faptul ca germanii ajung la pensie fara a fi propietari este cauza cea mai importanta a saraciei la batranete caci chiria este de multe ori 80% din pensie si nu se datoreaza faptului ca-si educa copiii mai bine – romanii investesc mult mai mult in educatia copiilor – ci in faptul ca statul nu-i ajuta in acest sens. Majoritatea subsidiilor de stat au fost reduse in ultimul deceniu. De multe ori aparentele insala. Unui german care plateste chirie toata viata ii ramin mai putin bani in buzunar decat unuia din Europa de Est, inclusiv Romania, care are un apartament al lui.

  • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 9:29 am

   Afirmati mai sus ca uneori chiria la pensie, la unii pensionari, este de multe ori 80%
   si asta ar fii una din cauzele importante a saraciei la batranete.
   Este f. posibil sa exista si astfel de cazuri, NU este nearealista afirmatia de 80%.
   Insa spre informarea Dvs. in Germania mai exista, exact pt. astfel de cazuri “Mietzuschuss” denumit si “WOHNGELD”. Cine insa dovedeste ca are o pensie sau chiar un salariu atat de mic, incat din ele nu poate sa faca fata si sa sa acopere nici macare cheltuielile de absoluta stricta necesitate cum ar fii o chirie, o intretinere la bloc, poate beneficia de o asa zisa GRUNDSICHERUNG DER RENTE. Adica daca pensia calculata pt. persoana respectiva raportata la celtuielile de absoluta strica necesitate, nu este sufiecienta se asigura o pensie din care poti sa traiesti la strictul necesar si sa-ti acoperi cheltuielile de stricta necesitate.

   Pe pagina de la link-ul de mai jos

   http://www.cecu.de/grundsicherung.html

   gasiti urmatoarul pasaj
   ____________

   Zahlung der angemessenen tatsächlichen Aufwendungen für Unterkunft und Heizung. Die Angemessenheit richtet sich nach der Personenzahl und dem Alter der Wohnung. Bei nicht getrennt lebenden Ehegatten oder bei einer eheähnlichen Partnerschaft erfolgt der Zuschuss jeweils anteilig.
   Übernahme der Beiträge zur Kranken- und Pflegeversicherung, sofern diese nicht bereits anderweitig abgedeckt werden
   _____________

   Vedeti si
   http://suite101.de/article/alles-ueber-grundsicherung-im-alter-a66178
   _____________

   Notiunea de WOHNGELD – Suplimentarea venitului mic pt. a se putea platii chiria

   http://de.wikipedia.org/wiki/Wohngeld
   _____________

   INFORMATIA DVS. ESTE GRESITA SI FALSA SI DINTR-UN ALT PUNCT DE VEDERE.

   Fiecare al 2-lea neamt este propritar al unui imobil. 52% din nemti sant proprietari
   si fatadele si blocurile lor nu arata nici pe departe la fel de bine sau de prost ca
   fatadele sau blocurile din alte tari.

   1)
   http://www.pressemitteilungen-online.de/index.php/deutschland-jeder-zweite-besitzt-wohneigentum/

   2)
   http://www.baufinanzierung-vergleich24.de/news/wissenswertes_baufinanzierung/ueber_50_prozent_aller_bundesb.html

   Cu salutari,

   Ralf Genort Alexer
   Germania

   • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 9:53 am

    Corectare: Cine are un salariu atat de mic incat din el nu poate traii nici ca
    sa-si acopere strictul necesar, beneficiaza in Republica Federala Germana de
    asa numitul ajutorul pt. costurile de existenta, fiind considerat, dupa depunerea
    actelor doveditoare respective, ca fiind “nevoias”.

    Asta spre deosebire de pensionarii nevoiasi ce primesc suplimentarea pensiei pt.
    strictul absolut necesara pt. existenta prin Casele de Pensii.

    M-as bucura sa existe si in multe alte tari asemenea ajutoare.

    1)

    http://www.landkreis-goeppingen.de/servlet/PB/menu/1208077_l1/index.html

    2)
    http://www.service-bw.de/zfinder-bw-web/processes.do?vbid=912685&vbmid=0#voraussetzungen

    ____

    Citat:

    Voraussetzungen für Hilfen zum Lebensunterhalt sind:

    Bedürftigkeit

    Hilfebedürftig ist, wer seinen Lebensunterhalt beziehungsweise den Unterhalt der Haushaltsgemeinschaft nicht aus eigenen Mitteln und Kräften vollständig decken kann. (keine vorrangigen Ansprüche gegen Dritte, z.B. gegen Eltern, geschiedene Ehemänner oder Ehefrauen, Vater des Kindes)
    ______

    Ralf Genort Alexer
    Germania

    • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 12:21 pm

     Inca o completare referitor la subventiile si ajutoarele date de statul
     german pt. cei ce au familie numeroasa si vor sa-si construiasca un camin
     propriu

     Citat de pe pagina

     http://www.test.de/Eigenheimfoerderung-Fuer-jeden-die-richtige-Foerderung-1762315-2762315/

     Inceputul citatului
     __
     Förderbeispiel. Ein Ehepaar (beide 35) mit einem 2008 geborenen Kind hat ein Bruttoeinkommen von 70 000 Euro im Jahr. Für den Hauskauf nimmt es Darlehen in Höhe von 200 000 Euro zu 5 Prozent Zinsen und 1,4 Prozent Tilgung auf. Zulagen, Steuer­vorteile und Zinsersparnis durch die schnellere Tilgung summieren sich bis zum Rentenbeginn auf 51 500 Euro.
     __
     Sfarsitul citatului

     Citat tot de pe link-ul de mai sus

     Inceputul citatului
     ____

     Förderbeispiel. In Baden-Württemberg kann eine Familie mit zwei Kindern und einem Jahresbruttoeinkommen von 62 000 Euro ein Darlehen von bis zu 130 000 Euro erhalten. Die ersten 15 Jahre sind zinsverbilligt, die Zinsbindung beträgt 15 bis 30 Jahre.

     Wählt sie 15 Jahre Zinsbindung, startet sie mit einem Zinssatz von nur 1,40 Prozent, der sich alle zwei Jahre um 0,25 bis 0,50 Prozentpunkte erhöht (Stand: 5. März). Im Vergleich zu einem üblichen Bankdarlehen spart die Familie mit dem Förderkredit mehr als 50 000 Euro Zinsen. Zusätzlich ist eine Ergänzungsförderung möglich.

     ____
     Sfarsitul citatului

     Inca un citat de pe aceiasi pagina

     Inceputul citatului
     _____

     Rund 300 Städte und Gemeinden vergeben verbilligte Bauplätze oder zahlen Baukostenzuschüsse, überwiegend an Familien mit Kindern. Kirchen stellen Grundstücke im Erbbaurecht oft mit Kinderrabatt zur Verfügung.

     Förderbeispiele. Hannover überlässt Familien städtische Baugrundstücke mit ­einem Preisnachlass von 10 Prozent pro Kind (maximal 40 Prozent).

     Kaufbeuren zahlt Baukostenzuschüsse bis zu 20 000 Euro (5 000 Euro pro Kind) und legt Jahrestickets für den Stadtbus obendrauf.

     Die Erzdiözese Freiburg vergibt Grundstücke im Erbbaurecht an Familien zu ­einem verbilligten Erbbauzins. Statt jährlich 4 Prozent des Grundstückswerts zahlt zum Beispiel eine Familie mit zwei Kindern in den ersten sieben Jahren nur 2,4 Prozent.

     Antrag. Bei der Kommunal- oder Kirchenverwaltung.

     ______

     Sfarsitul citatului

     Si mai mult se poate citii despre subventiile si ajutoarele acordate de
     statul german nu numai la cumpararea unui imobil ci si la renovarea imobilelor vechi pe pagina:

     http://www.cecu.de/wohnungsbaupraemie.html

     AR FII BINE SA SE SPUNA CA NIVELUL MAXIM CE POATE CERE DREPT CHIRIE
     PT. UN ANUMIT TIP DE LOCUINTA, FUNCTIE DE MULTI FACTORI, ESTE CONTROLAT
     DE STAT PE PLAN LOCAL PRIN ASA NUMITUL MIETSPIELGEL adica “Indexul maxim
     local de chirii”, index ce este recunoscut de orice instanta de judecata
     din Germania.

     Contractele de inchiriere a locuintei ce contravin acestui MIETSPIEGEL
     pot fii corectate de instantele de judecata, la nivelul MIETSPIEGL-ului
     local.

     1)
     http://de.wikipedia.org/wiki/Mietspiegel

     2) Exemplu
     http://www.muenster.de/stadt/wohnungsamt/mietspiegel.html

     Pt persoanele ce au venituri prea mici pt. a putea procesa, in cazul unor
     sanse reale de succes judiciar exista asa numitul ajutor pt. preluarea
     costurilor de proces de catre stat.

     http://de.wikipedia.org/wiki/Prozesskostenhilfe

     Pt. cine vrea sa modernizeze un “Altbau” adica o casa sau locuinta f. veche, exista credite f. avatajoase, functie si de venitul proprietarului

     http://www.khs-tuebingen.de/wpass/links.htm

     M-as bucura sa aflu despre linkuri similare din alte tari.

     Programe de finantare pt. titlurile de mai jos

     http://www.interhyp.de/baufinanzierung-kfw-darlehen.html?adChannel=S_Google&adCampaign=SG_KFW&adKeyword=f%F6rderung%20renovierung

     Wohneigentumsprogramm

     Energieeffizient Bauen

     Energieeffizient Sanieren

     Altersgerecht Umbauen

     Ralf Genort Alexer
     Germania

     • Ralf Genort Alexer în iunie, 2012 la 7:13 pm

      Ar mai fii un link intresant referitor la faptul ca se compara
      uneori mere cu pere.

      Blocurile de locuinte pe care multi le cunosc din Romania si care
      au fost construite in anii 70 – 80, asa numitele Plattenbauten sau blocuri din cuburi de beton, au trista si sumbra amintire ce dupa
      ani si ani de zile, aici, in RFG, cu multe investitii s-au putut
      transforma, in mare, parte in ceea ce se numeste o locuinta familiala atractiva. Este vorba de renovarea completa a fosturilor
      “blocuri socialiste” din fostul RDG.

      Nu numai ca aici, la blocuri, in RFG, in 90% toate subsolurile blocurilor sant partajate in “celule” de camara pt. fiecare apartament in parte, cu o curatenie f. buna si lumina si instalatii civilizate, cu camere tehnice speciale.

      De ex. pt. centrala de incalzire de bloc, pt. accesul la coloanele de apa, de curent etc. Punctele de acces sant “camere tehnice” cu
      usi inchise, la care nu pot intra decat persoanele autorizate.

      http://www.n-tv.de/mediathek/videos/ratgeber/Alte-Plattenbauten-neu-renoviert-article5984511.html

      http://www.financiarul.ro/2008/08/13/blocurile-din-germania-de-est-se-transforma-in-locuinte-de-familie/

      _____

      Ar fii interesant de stiut si cum arata aici o factura pe apartament la bloc

      http://www.m-v-g.de/admin/upload/pdf/jahresabrechnung.pdf

      http://www.m-v-g.de/admin/upload/pdf/wirtschaftsplanii.pdf

      Fiecare apartament primeste la blocurile mai mari, ce sant de regula administrate de institutii de administrare de blocuri (deci ce se ocupa numai de asa ceva si administreaza zeci de blocuri),
      anual, o factura tabelara a cheltuielilor, a fodului de rulment,
      a dobanzilor ce le-a adus fondul de rulment, a reparatiilor facute,
      etc.
      De asemenea, fiecare apartament primeste anual, dupa fiecare sedinta a asociatiei de proprietari, un proces verbal scris cu ce s-a discutat si s-a hotarat la sedinta adunarii asociatiei de proprietari.

      Cu stima,

      Ralf Genort Alexer
      Germania

  • Victor în ianuarie, 2014 la 6:56 pm

   Corect!

 3. BAV în iunie, 2012 la 7:52 pm

  In Romania, daca iti cumperi o casa si ai “noroc” de vecini galagiosi, nu te apara nicio institutie a statului, in mod eficient.
  Va trebui sa-i suporti pe vecinii manelisti pana cand probabil te vei imbolnavi de nervi dar si dupa aceea.
  In Romania statul nu-ti garanteaza linistea caminului.
  In Germania sunt mult mai atenti cu aceste aspecte.

  • Vecinii în iunie, 2012 la 8:54 pm

   Da, e liniste, cand e un chef undeva vecinii nu le bat petrecaretilor la usa, ci cheama direct Politia.
   Asa ca cei care petrec lasa inainte bilet in care anunta cheful, cer scuze, cheama si vecinii… :) )

 4. Adi în iunie, 2012 la 8:45 am

  Sau…puteti foarte bine sa contractati angajatorul cu promisiunea unei cazari gratuite, iar atunci cand faceti cheltuiala drumului sa va treziti ca sinteti nevoit(odata pornit la drum…) sa semnati un contract de inchiriere contra unei sume exorbitante, imediat dup-aia promisiunea ca va fi gratuita cu, conditia fidelitatii locului de munca, iar ulterior dupa 10 luni sa se intoarca la solicitarea banilor, tu frustrat de faptul ca ai fost luat de fraier pentru ca ai avut incredere si in loc sa-ti cauti in alta parte mai ieftin, ramai toate aceste 10 luni bun bazat ca ”omul” e om si nu maimuta! Unde o fi civilizatia…nu stiu.

 5. anda în iulie, 2012 la 11:02 am

  germanii au ajutor de caldura? ca in Romania statul ti-l acorda, dar esti furat de furnizori (EON tg.mures) de cate ori iti fac factura de regularizare de atatea ori te fura, pentru ca EON distribuie consumul din ultima luna din trimestru pe primele 2 luni din trimestru, astfel se diminueaza consumul din ultima luna iar ajutorul de caldura aferent acelui consum este si el cu mult diminuat, diferenta o scot consumatorii vulnerabili ca sa intre in conturile EON. mai nou fac regulrizari peste regularizari, cica simplifica modul de facturare :) )) cred ca voi schimba arzatoarele pe gaz de la soba mea de teracota si o fac pe lemne. pentru mancare imi iau plita electrica cu inductie, sunt destul de ieftine.

  • Ralf Genort Alexer în iulie, 2012 la 3:44 pm

   Germanii nu au ajutor de caldura sub forma in care exista in Romania.
   Cine nu poate (dovedibil) sa traiasca din propriile venituri sau cine nu are nici un
   venit poate primii ajutor complementar sau integral de stat pt. minimul de existenta
   necesar.
   Asta include si intretinerea la bloc, lumina, apa etc. dar este strict limitat si
   depinde de venitul persoanei respective. Totul este limitat la minimul necesar pt.
   existenta.

   Ralf Genort Alexer
   Germania

   • George în octombrie, 2013 la 4:15 pm

    Ma ajuta Statul German, daca nu am venit cu minim necesar, dar am in banca 50.000euro?

    George
    Romania;Bucuresti

    • Pia în ianuarie, 2014 la 6:08 pm

     nu….nici gand

     • Pia în ianuarie, 2014 la 6:10 pm

      situatia bancara pe ultimele 6 luni……iar ei gasesc credema tot!!!!

     • Pia în ianuarie, 2014 la 6:13 pm

      extrase bancare…conturi…..kontoauszüge…..adica situatia contului in momentul ,intogmiri actelor pt ajutor

 6. Andrei în septembrie, 2012 la 4:09 am

  vand apartament la 25 km de köln,
  114m², 4 camere, 2 bai, 2 balcoane la pretul de 21 000.
  suna-ti la 015786836298
  sau la trosc@web.de

  • doina gabriela b în ianuarie, 2014 la 8:13 pm

   sunt cadru militar si doresc sa ma mut definitiv in Germania cu familia; pretul apartamentului dvs nu este exagarat, ar fi tentant de vizionat cateva fotografii si, desigur, detalii privind data construirii casei/blocului, uzura starea(necesita reparatii ori renovare) igienica, curatenia, dotarea, considerand ca nu are litigii , ipoteca, nu exista mostenitori sa il revendice, etc, dar si imagini cu LOCALITATEA unde se afla apartamentu in cauza; mulumesc anticipat pentru raspuns, cu stima.

   • BANAURS DOINA GABRIELA în ianuarie, 2015 la 6:26 pm

    Buna seara, astept cu emotie sincera raspunsul dvs. multumesc anticipat; cu STIMA APARTE; cred ca imi veti rspunde pe E-MAIL, ASA ESTE? UNDE SA CAUT RASPUNSUL?

    • BANAURS DOINA GABRIELA în februarie, 2015 la 7:16 pm

     buna seara, astept raspunsul dvs in fiecare zi, verific mereu acest atat de util SITE; inca nu am primit de la MODERATOR, astept cu emotie si nu doresc sa deranjez cu multe: numai daca pentru stabilire definitiva(sunt ofiter Col. rez), in BREMERHAVEN, cat ma coosta anual impozitul pe un apartament de 3 camere(care se poate cumpar nemobilat, dar foarte curat,bloc de 3 etaje, la mansarda, in centrul orasului)care costa intre 30 – 43000 EURO, chiar cu 25000, dar va rog tare mult, spuneti-mi, daca sunt acolo proprietar, ajunge pentru statul german pensia mea de aproape 450EURO SI A MAMEI VADUVA DE VETERAN, DE 800 EURO; va rog cu stima sa ma ajutati. MULTUMIRI SINCERE pentru extraordinara dvs colaborare.

     • BANAURS DOINA GABRIELA în februarie, 2015 la 11:55 am

      astept zi de zi raspunsul dv., cu stima aparte si de acest raspuns depinde schimbarea vietii cu totul, multumesc

     • BANAURS DOINA GABRIELA în martie, 2015 la 9:16 pm

      BUNA SEARA,de mult timp tot astept raspunsul dvs. formulat de un moderator de specialitate, nu il am nici acum, va rog, de ce nu doriti sa imi raspundeti? cu toata stima.

     • BANAURS DOINA GABRIELA în martie, 2015 la 9:17 pm

      in acest caz am curaj si astept; cu mulumiri.

 7. mirela în februarie, 2013 la 9:20 pm

  Blocuri jupuite!tara terminata!mizerie! CUM O FI E CEA MAI SCUMPA SI DRAGA TARA!

 8. Richard în februarie, 2014 la 5:43 pm

  Caut o camera in Stuttgart incepand cu 1 Martie 2014.Nu beau alcool si nu fumez.Ma puteti contacta la nr.015171727547.Rog seriozitate.Multumesc!

 9. vasile în martie, 2014 la 4:01 pm

  mar iteresa apartamentu ati putea da mai multe detaliii

 10. clau în aprilie, 2014 la 9:58 am

  buna caut o camera pt mine si sotie urgent pentru k avem de lucru si nu avem unde dormi
  tel:15166907863 nu vorbim germana

  va multumim frumos

 11. Ayman în noiembrie, 2014 la 3:38 pm

  Suntem o fam.sot si sotie cautam o camera cu chirie.

  • Fatuca Ion în noiembrie, 2014 la 7:33 pm

   Pot oferi asa ceva in Sighetul Marmației sau unde cautați Dvs. o camera, daca îmi
   permiteți sa va întreb.

 12. ingi în ianuarie, 2015 la 6:20 pm

  ROMANIA VS GERMANIA
  NEMTII sant mai sclavi ca romanii desi UN NEAMT PRODUCE de 6,3 ori mai mult ca un roman pe cap de locuitor are nivel de trai aproximativ dublu….cosul zilnic in RO E 57 indice in Germania 122 INDICE…
  deci ROMANIA e avantajata net produc de 6 ori mai putin pe cap locuitor la jumatate din bani….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

romaningermania.ro Web analytics