Românul se făleşte cu averea lui, neamţul şi-o ascunde

octombrie, 2012

Dacă vreţi să vă integraţi în peisajul german, uitaţi unele dintre obiceiurile moştenite din România

Banala întrebare “Cât câştigi?” este una dintre cele mai mari gafe pe care o puteţi face în relaţia cu germanii. Practic, când auzi ce discută nemţii între ei, poţi avea senzaţia că aici nimeni nu are bani! Germanii urăsc musafirii nepoftiţi, care nu îşi anunţă vizita cu câteva zile înainte. Nemţii supăraţi nu-i înjură pe cei care le-au cauzat supărarea, aşa cum fac românii, ci discută cu aceştia prin intermediul avocaţilor.

Germanii sunt şocaţi de unele obiceiuri româneşti, precum efectuarea vizitelor neaşteptate, stabilirea unor relaţii excesiv de apropiate cu colegii de serviciu sau adresarea ingenuă a unor întrebări care privesc intimitatea interlocutorului. Astfel, în Germania nu trebuie să întrebaţi niciodată despre veniturile persoanei cu care vorbiţi sau despre cât a costat vacanţa din care tocmai s-a întors. Mai mult, este contraindicat să daţi buzna la uşa cuiva din Germania fără să stabiliţi data şi ora cu câteva zile înainte. Un alt sfat important este să nu vă trageţi de şireturi cu angajaţii unor firme germane (chiar dacă aceştia provin din Romania), cu care trebuie să rămâneţi doar în sfera relaţiilor de afaceri. Când sunteţi invitaţi la o familie germană, nu duceţi cadouri costisitoare, fiindcă nemţilor nu le place să se simtă obligaţi faţă de cineva. O sticlă de vin şi un buchet de flori sunt suficiente.

Uitaţi obiceiurile din ţară

Dacă vor să se integreze în Germania, românii trebuie să înţeleagă mai întâi mentalitatea oamenilor acestei ţări şi „să uite” multe dintre obiceiurile de acasă. În caz contrar, nu vor „reuşi” decât să facă gafă după gafă şi să se izoleze.

Dacă pentru mulţi români obiceiurile germane nu par ieşite din comun (se înscriu în limitele bunului-simţ, care este apreciat în orice ţară din lume), alţi români nu fac decât să calce încontinuu pe bec şi să se întrebe apoi de ce germanii îi tratează cu răceală. Obişnuitele replici la venirea în Germania „păi în România situaţia asta se rezolva aşa…, nu ca aici” nu vă ajută cu nimic. Dimpotrivă, astfel de stereotipuri mentale vă blochează gândirea şi vă fac să greşiţi.

De altfel, în ceea ce priveste concepţiile româneşti despre modul în care este structurată societatea, despre relaţiile cu banca dar şi cu funcţionarii publici, despre sistemul de învăţământ etc., uitaţi tot ce ştiţi din România. Acesta este sfatul celor veniţi în Germania de zeci de ani. Şi aceasta pentru că aici este altă lume, cu alte obiceiuri şi mentalităţi.

Sigur, nici mentalitatea nemţilor din România nu se potriveşte sută la sută cu cea a nemţilor din Germania. Iar anumite mentalităţi şi obiceiuri diferă de la un land la altul, însă în acest caz diferenţele sunt mult mai mici.

Vă prezentăm, în continuare, o serie de observaţii şi sugestii făcute de domnul C. Schmidt, cititorul site-ului nostru, căruia îi mulţumim şi pe această cale. Aşteptăm şi punctele dumneavoastră de vedere, pe care le puteţi adăuga prin intermediul comentariilor la acest text.

Nu vă vărsaţi năduful prin înjurături!

 1. Mulţi români sunt foarte emotivi, „se încing” repede şi se pierd, de multe ori, în amănunte. Acest stil este extrem de dezagreabil în Germania.
 2. Trebuie trasată o linie clară între:
 • o „prietenie” între colegii de serviciu (relaţiile amicale de la job reprezintă cu totul altceva decât ceea ce înseamnă prietenia „în particular”);
 • o prietenie, în adevăratul sens al cuvântului;
 • o “prietenie” prin internet – corespondenţa pe anumite teme de interes comun.

Din păcate, românul nostru începe să le bulibăşească – cum se spune – , ceea ce reprezintă o greşeală foarte mare. Nemţii fac întotdeauna aceste fine diferenţe.

3. Românii acceptă foarte greu o altă părere şi cred că „a-şi vărsa năduful” (uneori prin înjurături) reprezintă singura soluţie de rezolvare a unui conflict. Neamţul, în schimb, vede altfel problema. El nu se pierde în discuţii inutile, contradictorii, atunci când interlocutorul are altă părere. Aceasta, exceptând cazurile în care este vorba de jigniri, de încălcări ale dreptului de proprietate, de accidente etc. Dar şi în astfel de situaţii germanul nu înjură, ci vorbeşte cu cel care l-a supărat prin intermediul unui avocat.

4. În Germania, politica se discută numai într-un cadru organizat (de exemplu în cadrul structurilor sindicale) sau în particular, doar între cei „de-ai casei”, incluzând aici şi prietenii foarte apropiaţi. La serviciu se fac cel mult câteva remarci generale  – „iar ne-au scumpit ăştia benzina” sau „iar ne-au mărit impozitele”. Dar nu se discută politică la serviciu. Se evită acest lucru, tocmai pentru a nu crea controverse.  De altfel, şeful ştie una şi bună: la serviciu eşti ca ca să lucrezi, nu ca să faci politică! De asemenea, la locul de muncă trebuie evitate discuţiile interminabile, cu reacţiile emoţionale aferente.

Să ne dăm mari sau să fim discreţi?

Mulţi dintre români, chiar şi atunci când vin în Germania unde oamenii sunt atât de discreţi, încearcă să se laude cu tot ceea ce au, şi poate şi cu ceea ce nu au. Faţă de românul care „se dă mare”, neamţul este la polul opus: caută întotdeauna să ascundă pe cât posibil situaţia lui materială reală, chiar minţind în această privinţă.

De exemplu, el poate spune că a moştenit un apartament sau o casă (pe care le-a cumpărat) sau că a obţinut de la dealerul său auto un rabat fantastic de 29% când şi-a cumpărat noul BMW, din suma de plată fiind scăzută şi valoarea maşinii vechi pe care a dus-o acolo.

Practic, când auzi ce discută germanii între ei, poţi avea senzaţia că aici nimeni nu are bani!

Chiar şi pentru excursiile extrem de scumpe pe care le fac, nemţii au o explicaţie simplă: a fost o ofertă pe care au prins-o în ultimul moment. Unii – care aleg destinaţii foarte scumpe şi pentru care biletele se vând cu un an înainte – , pretind că au plătit sume mult mai mici decât în realitate, şi că au cumpărat excursiile doar cu o lună înainte!

Deşi ştiu foarte bine cum stau lucrurile în realitate, colegii îl felicită pe „norocos”, în mod formal. Acest mod de a minţi este un fel de a spune „vreau să spun unde mă duc în concediu, dar nu vreau să spun cât am plătit pentru asta” şi se acceptă. Este modalitatea de a le închide gura celor care ar întreba: „Şi cât costă vacanţa ta?”.

Nu toţi oamenii amabili vă sunt şi prieteni

Câteva conversaţii purtate din amabilitate nu trebuie confundate cu prietenia! Indiferent însă de natura relaţiilor cu o familie de germani (cunoştinţe sau prieteni), vizitele neanunţate nu sunt acceptate! Sfera privată (timpul petrecut cu familia) este sacră şi aproape tabu. Sigur că, atunci când s-a ajuns la un anume grad de prietenie cu o familie de nemţi, se fac şi vizite reciproce, dar numai anunţate cu câteva zile înainte. Vizitele inopinate sunt dezagreabile şi constituie o surpriză garantat neplacută, în condiţiile în care în nici unei familii germane nu-i lipseşte planificarea activităţilor şi a timpului liber.

Atenţie la limbaj: cine plăteşte la cafenea?

Invitaţiile acasă nu se fac cu prea mare uşurinţă; mult mai uşor se fixează întâlniri în oraş, la o cafenea sau un restaurant. Dar şi aici, familia de români venită de curând în Germania trebuie să fie atentă: „Wann gehen wir einmal gemeinsam in die Stadt essen?” nu înseamnă că respectiva familie germană te-a invitat la restaurant, ci înseamnă că fiecare plăteşte pentru el.
Însă este cu totul altceva când se spune „Ich würde Sie gerne in die Stadt zum Essen einladen“. Cuvantul „einladen” este o invitaţie. Şi atunci, se poate pleca de la ideea că respectivul care te invită plateşte toată consumaţia.

Românii vor „să se tragă de şireturi” cu partenerii de afaceri germani

Atunci când ai relaţii de afaceri cu o firmă din România şi mergi acolo de câteva ori, unii confundă amiciţia de convenienţă, de business, cu prietenia cuiva cu care „se trag de şireturi”, motivând naiv: „Ne cunoaştem”. Dacă firma germană trimite un angajat născut în România (care, în cele mai multe cazuri, a părăsit ţara în copilărie, fiind format în şcolile germane) – avantajul lui fiind cunoaşterea limbii române –, acest angajat este întâmpinat cu şi mai multă lipsă de precauţie: „Doar e de-al nostru!”, par să spună angajaţii români care încearcă să-l descoasă, începând, bineînţeles, cu binecunoscuta întrebare: „Cât câştigi?”

Aceştia nu-şi dau seama de gafa făcută nici după reacţia interlocutorului lor (care oricum nu va spune o sumă), continuând să-l hărţuiască cu întrebări sau „să se uite urât” la el, pentru că nu vrea să răspundă la întrebare. Aşadar, pentru unii angajaţi din Germania deplasările în interes de serviciu în România pot fi extrem de neplăcute. Indiscreţia este acut resimţită chiar şi de cei născuţi în România, dar educaţi în Germania, şi care nu sunt obişnuiţi cu acest mod de comportare românesc.

Reguli clare pentru deplasările în România

Mulţi dintre românii cu care colaborăm nu înţeleg de ce nu-i vizităm acasă, este greu să le explici – fără să se supere – că firma îţi interzice acest lucru precum şi faptul că nu-i putem primi decât cel mult în restaurantul hotelului! Orice întâlnire cu partenerii noştri în afara orelor de program trebuie să fie anunţată la şefilor noştri, împreună cu tema întâlnirii. De altfel, firmele germane care îşi trimit oamenii în delegaţie au reguli clare: dacă omul este căutat la recepţie sau restaurant de către unul dintre partenerii români, iar tema este una personală, angajatul este obligat să-i spună foarte clar că din păcate are alt program şi în zece minute trebuie să plece. Sigur că pentru unii dintre români aceste comportamente par lipsite de logică, însă angajaţii germani nu fac altceva decât să-şi respecte prevederile contractului de muncă. La fel de greu de explicat este de ce nu acceptăm cadouri scumpe, ci numai pe cele  simbolice, de câţiva euro”, ne-a mai explicat  dl. C. Schmidt. Pentru cineva care trăieşte în România sau pentru un român venit de puţin timp în Germania aceste reguli „de fier” pot părea de neînţeles.

Să mori de grija banilor altora este o dovadă de „caracter problematic” şi o „impoliteţe crasă”

De altfel, gafa cu „Cât câştigi?” este poate una dintre cele mai des întâlnite în cazul românilor care vin în Germania. Cei întrebaţi nu sunt doar românii aflaţi de multă vreme aici, dar şi nemţii cu care românii nou-veniţi intră în contact: agenţii de asigurări, cei care intermediază închirierea locuinţei etc. Din păcate, cei care adresează astfel de întrebări nu realizează penibilul situaţiei nici când interlocutorul zâmbeşte forţat şi încearcă să se eschiveze. Unii primesc un răspuns pe măsură: „Dar de ce, aveţi probleme cu finanţele? Vreţi să vă recomand o bancă bună?”

Alte greşeli majore: critica, generalizările, datul din coate
O altă meteahnă a românilor nou-veniţi în Germania ar fi obişnuinţa de a generaliza. De exemplu, faptul că unul dintre vecinii germani bea prea mult nu se poate generaliza: „Nemţii sunt beţivi!”. Un alt obicei care nu este privit cu ochi prea buni de germani este obiceiul românilor de a critica. De exemplu, atunci când merg în vizită la cineva: „Ştiţi, nu zic că mobilele dvs. nu sunt frumoase, dar dacă aţi vedea ce mobile funcţionale şi ieftine am luat eu de la firma X…!”

Când sunt proaspăt venit într-o ţară, nu mă apuc să critic stările de lucruri din ţara cu pricina – care, după părerea mea, ar fi anapoda – atunci când vorbesc cu vecinii, cu colegii de serviciu, cu eventualii noi prieteni. Cu alte cuvinte, este nevoie de foarte mult tact! Chiar dacă interlocutorul neamţ le-ar da dreptate celor care procedează astfel, atunci când cei care încep să critice nici nu vorbesc atât de bine germana, li se urcă la cap multor nemţi. Oricum, nu se pot prinde rădăcini peste noapte într-un serviciu sau într-o nouă societate. Tu, cel venit, care nu care eşti acasă, trebuie să fii mai înţelegător, mai ingăduitor, nu viceversa. Nu este vorba să fii servil, să fii linguşitor etc. NU. Este vorba pur şi simplu de a-ţi cunoaşte interesele proprii într-o nouă societate”, atenţionează dl. C. Schmidt.

Acesta este de părere că, dacă o  iei pe latura „lasă să vadă că nici noi, romanii, nu suntem proşti!” – şi critici dând din coate de la bun început – , te izolezi, adică vei fi evitat de germani: „Rămâi atunci în cercul tău de români, ceea ce nu este un câştig foarte mare pentru cei care doresc să se integreze, dar care nu reuşesc să se înţeleagă cu familiile germane”.

De altfel, nu doar comportamentul, dar şi „faţada” contează mult în Germania – adică modul cum eşti îmbrăcat –  decent, ordonat –  nu exagerat de modern (sau mai ştiu eu cu ce haine de firmă), dar nici şleampăt. Aspectul contează mult mai mult decât în Romania!

Germanii nu vor cadouri scumpe, deoarece acestea îi îndatorează 

Un alt exemplu de mentalitate total diferită se referă la lucrurile care se dau drept cadou. Multe familii de români s-au plâns că, după ce au fost invitaţi la domiciliul unor  familii germane, acestea şi-au schimbat total atitudinea faţă de ei, devenind deodată distante.

Când povestesc însă cum au cumpărat ei cadouri de zeci de euro „ca să nu creadă nemţii că suntem sărăntoci”, motivul pentru care relaţiile „s-au răcit” devine evident, pentru cine cunoaşte mentalitatea germană. Astfel, 50-60 de euro este o sumă exagerată chiar şi pentru o aniversare, ea justificându-se doar dacă este vorba despre o sărbătoare deosebită.

Mai multe sticle de vinuri scumpe, buchete de flori costisitoare (25-30 de euro) sau cine ştie ce aranjamente florale deosebite nu pot fi o supriză plăcută pentru o familie germană. Motivul e simplu: nimic nu-i displace mai mult neamţului decât să-l sileşti să simtă că, vrea-nu-vrea, are dintr-o dată nişte obligaţii faţă de tine.

Semnalul pe care îl primesc gazdele este acela că, la rândul lor, vor trebui să cumpere la un moment dat lucruri la fel de scumpe şi toată această situaţie le devine neplăcută. Nici un neamţ nu este dispus să dea atât de mulţi bani pentru o simplă vizită. Ducând astfel de cadouri costisitoare în vizite, pe care gazdele nu vi le pot refuza, familia germană simte că, dintr-odată, are nişte obligaţii faţă de dumneavoastră.

Aşa că, dorind să arate cât de generoşi sunt, românii nu fac altceva decât să bruscheze relaţia care se înfiripă. În astfel de cazuri, când o familie germană vă invită la masă, acasă, un mic buchet de flori şi/sau o sticlă de vin sunt suficiente. Puteţi adăuga, dacă sunteţi patrioţi, mici cărţi sau broşuri despre România, astfel încât gazdele cu mai puţine cunoştinţe de istorie şi geografie să afle că nu proveniţi totuşi dintr-o ţară bananieră.

Puteţi citi şi:

Cum să-i înţelegem noi pe nemţi? Ţara “Termin”, unde totul este programat, pe multe luni înainte

Respectul de sine, trăsătură majoră a personalităţii germane

Tags: , , , , , , ,

101 Comentarii la Românul se făleşte cu averea lui, neamţul şi-o ascunde

 1. Ligia M. în octombrie, 2012 la 8:11 am

  Imi pare rau sa va contrazic, dar nici in Romania nu mai sunt aceste obiceiuri. Doar tarancile, coafezele si contopistele le mai au. Te cotropesc cu cadouri scumpe ca sa te indatoreze si dupa aia te cheama la botez sau la nunta unde ai datoria sa le dai de 10 ori mai mult!!

  • Florin în noiembrie, 2012 la 5:19 pm

   Te contrazic.Inca mai sunt aceste obiceiuri, sigur, nu la toata lumea, insa mai exista.Pana la urma totul tine de caracter.

   • Cristi în iunie, 2013 la 11:06 am

    Categoric mai sunt aceste obiceiuri si observ ca sunt din ce in ce la mai mare moda din pacate. In ziua de astazi ne departam cu pasi repezi de societatea civilizata…

 2. SE fac de ras! în octombrie, 2012 la 4:34 pm

  Multi romani in Germania se fac de rusine enumerandu-si, intr-un colectiv, bunurile si laudansu-se grosolan.
  Din pacate ei nici nu-si dau seama de asta, chiar daca nemtii se privesc cu subanteles!
  Au de invatat de aici…
  Grigore

 3. Si ce daca ma laud? în octombrie, 2012 la 9:12 pm

  Mai bine ma laud eu, daca nu ma lauda nimeni!
  Danuta

 4. Ligia M. în octombrie, 2012 la 5:04 am

  Tine-o tot asa, ca sa te calce hotii, sa-ti rapeasca nevasta sau copilul. Mai bine baga la cap ce scrie aici si schimba-ti atitudinea! Percep gandirea defectuoasa a romanului care-si ia Ferrari cu toate ca n-are decat 2 bucatele de autostrada pe care sa-l ruleze, doar doar sa ajunga cu el la Mamaia si sa se dea mare in fata unor laudarosi ca el si sa agate piti!

  • mona andrusco în mai, 2013 la 4:53 pm

   Like

 5. reporter în octombrie, 2012 la 7:38 am

  Interesant articol! Dincolo de micile rautati ale comentariilor anterioare, trebuie retinut un lucru:stilul de viata german este un model european, un alt mod de a privi lucrurile…Ma bucur ca ati publicat acest subiect, sensibil pt unii, ffff util pt majoritatea.

 6. cititor în octombrie, 2012 la 9:19 pm

  Cu tot respectul cuvenit,dar nu pot sa numesc articolul de mai sus decat abject.Vreau sa precizez ca sunt roman si in prezent locuiesc in Germania.Unde lucrez acum toti colegii mei de munca si cu care ies sunt nemti asa ca nu cred ca am avut o problema in a ma integra(la destule chestii am fost mai neamt decat ei).Si NU cred ca am nevoie de astfel de lectii pentru ca nu sunt venit dintr-o tara bananiera,ca sa citez de mai sus. Intr-adevar cred ca am un punct comun cu autorul articolului,amandoi nu suportam taranismele, dar in plus eu nu suport nici iobagii care stau si se caciulesc in fata oricui ca si cum ar fi pe mosie. Am destui prieteni romani in US (nu cunosc romani in Germania, imi pare rau) care fac doctoratul acolo sau care lucreaza in mari companii de acolo,dar nu am auzit de la absolut nici unul ca s-ar fi caciulit in fata cuiva VREODATA.Romania e asa cum e pentru ca dupa ’90(si chiar mai de dinainte) taranii cu pamant sub unghii au vrut sa se faca domni si a incaput tara pe mana la tarani.Cunosc istoria tarii suficient de bine cat sa nu imi fie rusine ca sunt roman.

  • claudiu în octombrie, 2012 la 9:27 am

   Din pacate, uneori suntem cam levantini in modul de a ne comporta si cam patimasi (chiar si in modul in care ne infoiem pe forumuri). Nu cred ca se pune problema de caciulit in fata cuiva, ci doar de accepta regulile gazdei. Aste e, daca iti place, ramai. Daca nu – America, Canada (mult mai cosmopolite si tolerante) sau intoarcerea in romanica unde putem pune manea la maximum la miezul noptii, putem trece pe rosu si eventual sa-i dam o bata in cap aluia care trece pe verde. Sau, cine stie, poate incercam sa-i schimbam pe nemti…

   • meli în decembrie, 2012 la 4:29 pm

    de acord.”cititorul” este asa de integrat in Germania ca opineaza tot pe site-ul romanesc.Hai, domnul “cititor”impresionati-ne cu germana dvs perfecta.dass ich nicht lache, lasati-ne cu gura cascata la cat sunteti de integrat

  • Ruda_Buna în octombrie, 2012 la 10:29 am

   > la destule chestii am fost mai neamt decat ei

   Presupunand desigur ca stiti ce inseamna asta…. :-)
   Ati injurat mai bine decat un neamt? :-)

   > Si NU cred ca am nevoie de astfel de lectii

   Dvs. credeti ca santeti ATAT DE IMPORTANT incat acest articol a fost scris NUMAI
   pt. Dvs?

   > nu cunosc romani in Germania, imi pare rau

   Eu cred nu numai afirmatia asta ci si ca Fecioara Maria a ramas gravida cu Sfantul Duh.

   > dar nu am auzit de la absolut nici unul ca s-ar fi caciulit in fata cuiva VREODATA

   Ah, a va intregra inseamna pt. Dvs. “a va caciuli”….. Buun!

   > cat sa nu imi fie rusine ca sunt roman.

   Nici nu trebuie sa va fie rusine. Va exprimati f. elegant.

  • Radu Marcel în octombrie, 2012 la 12:13 pm

   > Unde lucrez acum toti colegii mei de munca si cu care ies sunt nemti asa ca nu cred
   >ca am avut o problema in a ma integra

   Si eu cand am vizitat China pt. 2 saptamani si m-am integrat pt. ca toti oamenii
   de pe strada erau chinezi. Logic, nu?

   > dar in plus eu nu suport nici iobagii care stau si se caciulesc in fata oricui ca si
   > cum ar fi pe mosie.

   Probabil ca suportati numai pe aceia ce-si fac dreptate cu bata…
   Ma rog fiecare cu ce a invatat….

   > Si NU cred ca am nevoie de astfel de lectii pentru ca nu sunt venit dintr-o tara
   > bananiera

   Evident, si eu cred NU santeti de culoare, daca nu va fii “colorat” vreun bataus… :-)
   Din “patrie”… Unul ce nu se caciuleste in fata Dvs……

   > Am destui prieteni romani in US

   Este f. bine. Prietenii Dvs. au ajuns macar in tara potrivita pt. ei….

   > care fac doctoratul acolo

   Bine ca va laudati cu prietenii Dvs. din US. Oricum este mai credibil…ca prietenii
   Dvs. fac doctoratul…..:-)

   > dar nu am auzit de la absolut nici unul ca s-ar fi caciulit in fata cuiva VREODATA

   Probabil ca ei nu va spun totul….. :-) Oricum un doctor, nu porneste de la premiza ca
   Dvs. a-ti putea sa intelegeti tot ce va spune… :-)

   > taranii cu pamant sub unghii

   Mancati mai multe fructe. Sant bune contra constipatiei. :-)

   • cititor în octombrie, 2012 la 2:22 pm

    hahaha. nu cred ca ai inteles ce am zis.sau mai bine zis, ai inteles pe invers. Nu era vorba de schimbat germania sau ca nu as fi de acord cu ce scrie in articol, era vorba de tonul agresiv si destul de partinitor in care e scris. nu toata lumea care e din romania lucreaza la pus faianta in germania :) nu am nevoie sa ma laud cu studiile mele sau cu ce fac aici, cum de alftel nu am facut niciodata, ROMANE, asa ca sa faci mentiuni de genul:
    “Probabil ca ei nu va spun totul….. :-) Oricum un doctor, nu porneste de la premiza ca
    Dvs. a-ti putea sa intelegeti tot ce va spune… :-)
    e destul de badaranesc. Nu era vorba de a schimba mentalitatile de aici, ca nu sunt aici pentru ca imi convenea cum e romania. E vorba de TONUL articolului. Dar ca de obicei nu ai inteles. Nu exista popor de care sa imi fie scarba mai mult decat de ROMANI. De asta si caut sa ma tin departe de voi pentru ca imi confirmati de fiecare data parerile.

    • Viorica Enache în octombrie, 2012 la 5:41 pm

     Afirmi pe de o parte:

     1)
     >>> Nu exista popor de care sa imi fie scarba mai mult decat de ROMANI.

     2)
     >>> Cunosc istoria tarii suficient de bine cat sa nu imi fie rusine ca
     >>> sunt roman.

     Cred ca este forma de un gen de confuzie ce poate trata…..
     Mai confuz nu se poate…..

    • Adi în octombrie, 2012 la 12:51 am

     Ei asta-i….te-am apreciat…pana-i generalizat. Acu…ca ti-e scarba si de mine, cum iti este si de tine..”Cunosc istoria tarii suficient de bine cat sa nu imi fie rusine ca sunt roman.”…nota cititor-ului, pot spne ca gandesti…dar iti afecteaza creierul ego-ul sau frustrarile.
     Ca atare:
     - vii in germanica? pregateste-te sa fii cel mai mare ipocrit
     - ascunde-ti sentimentele(vezi cititor-ule…n-ai invatat nica din doiciland…mai bine-parerea mea)
     - ascunde cat mai mult averile…ca sa nu te vaneze fiscu
     - dai ceva? va crede idiotu beneficiar ca vrei ceva de la el…nu va realiza ca vrei sa fii amabil si ca ti-a facut placere
     - reclama…sufletul comertului…daca fiece roman isi scuipa tara, pai sa nu se mire de va fi si el scuipat!
     - fereste-te de romani corciti ca de spani!
     - da…fu..t..uut..ul pe la spate e la versseiles acasa in germanica. Cocote la tot pasul. Rauuuuu…nene, curve mai mari nu cred sa existe, credeam ca romanii sint tarfe. Ei, nu! Iti zambesc, amabili, respectosi daca tine de siguranta job-ului lui si daca se poate….iti baga cutitu-n spate
     - la einladen,….depinde de om. Nu conteaza stilul sau forma invitatiei, daca esti OM, te oferi sa-ti achiti nota, indiferent de nuanta invitatiei. Daca se considera un afront, atunci cel ce a invitat, e un bou.!

    • Vlad Dracul în ianuarie, 2014 la 9:24 pm

     Trist, deosebit de trist! Fara indoiala ca sunt si in alte popoare indivizi carora nu le mai place etnia lor dar o tin pentru ei. Nationalismul exacerbat nu este un lucru bun dar lipsa de respect fata de propriul popor, implicit fata de parinti si stramosi, fata de propriile radacini este un lucru infiorator de rau. Poate altii sunt mai lipsiti de maniere in viata de zi-cu-zi dar mai plini de demnitate in esenta fiintei lor.

  • Florin în noiembrie, 2012 la 5:16 pm

   De ce etichetezi articolul abject?Pentru ca prezinta obiectiv in general felul de-a fi al germanilor nativi?Stiu ca majoritatea cetatenilor germani de etnie turca, kurda, sarba, samd, in general, cu anumite exceptii, au acelasi stil de viata ca si in patria mama.Foarte multi romani habar nu au de aceste reguli de convietuire sociala, si este foarte bine sa sunt prezentate, ca cei care nu le cunosc, sa le stie.
   In anul 1998, am vorbit si eu cu un cetatean german, si fara sa stiu, am gafat, intrebandu-l cat castiga pe luna.Tipul a facut o fata interesanta, apoi mi-a spus ca in Germania nu se pun astfel de intrebari, lucru valabil si pentru elvetienii vorbitori de limba germana.Fara sa ma supar, atunci am invatat ceva.Daca inainte sa ii fi pus acea intrebare tipului,citeam acest articol, nu l-as mai fi intrebat de venitul sau lunar.
   Personal consider acest articol foarte interesant, obiectiv si util celor care nu cunosc stilul de viata al germanilor nativi(de sange)

   • vio în iulie, 2015 la 8:49 pm

    Eu stiu ca nicaieri nu se intreaba de suma veniturilor, intr-o conversatie simpla, gen small talk :) In plus, un om este definit de maniere si educatie, inainte de toate, aceste trasaturi se observa imediat, faptul ca stii sa porti o conversatie cu cineva, pe diferite teme care nu lezeaza pe nici un participant, este o dovada de bun simt. Subiectele tabu, in relatia c u colaboratorii, colegii si persoanele care nu iti sunt foarte apropiate (familie, prieteni) sunt banii, bolile si copiii. Dar asa e romanul, curios nevoie mare,murind de grija altuia.

  • Zephy în mai, 2013 la 7:45 pm

   Dupa ceea ce ati raspuns, se pare ca nu ati inteles mesajul articolului: nu e deloc o invitatie la “caciuleala” . E vorba de cateva obiceiuri locale pe care e bine sa le cunosti, pentru a te descurca/ integra mai usor. In general, indiferent care e tara in care te afli, este bine ca ” la Roma, sa te porti ca la…Roma!”
   Noi in Romania nu avem experienta migrantilor, care vin in tara noastra din toate colturile lumii, aducand obiceiuri si mentalitati diferite… Fiti sinceri, nu v-ar deranja daca musafirul venit in casa voastra, ar incerca sa-si impuna propriile pareri in ceea ce priveste aranjarea mobilei, culoarea covoarelor? Cuvantul de ordine este TOLERANTA , care se cere de ambele parti. Iar in ceea ce ii priveste pe migranti, optiunea de a trai intr-o tara straina a fost una personala, nu i-a obligat nimeni sa isi paraseasca tara natala…

   • Ralf Genort Alexer în mai, 2013 la 10:46 am

    Un comentariu excelent!

    Ralf Genort Alexer
    Germania

  • Naomi în februarie, 2014 la 11:17 pm

   Si eu locuiesc in Germania de 12 ani si de multe ori m- am imtit prost in fata prietenilor de aici cand am avut vizite din romania de la anumiti neciopliti…Romanul nu se simte bine pana ce nu arunca cu nuca in perete…
   Articolul nu cred ca a fost scris exclusiv pt dumneavoastra … dar daca va simtiti cu musca pe caiula….

 7. cititor în octombrie, 2012 la 2:38 pm

  Aa, si by the way, radu marcel, citeste te rog si articolul pana sa te infigi la comentarii, ca
  “despre România, astfel încât gazdele cu mai puţine cunoştinţe de istorie şi geografie să afle că nu proveniţi totuşi dintr-o ţară bananieră”
  e citat din text. Dar greu scapa lumea de metehnele astea romanesti :) . O chestie care imi place foarte mult in germania e CA DACA NU TE PRICEPI, NU ITI DAI CU PAREREA. Asa ca e bine sa citesti in avans articolul si abia dupa sa citesti comentariile, sa te gandesti despre ce e vorba in fiecare si abia dupa sa iti justifici CU ARGUMENTE, nu jigniri, domnu’ NEAMT parerea. Stii argumentele sunt acele chestii care INDIFERENT DE UNDE ESTI, dau valoare afirmatiilor tale. sunt un fel de gold standard. Greu la deal cu romanii :)

  • Radu Marcel în octombrie, 2012 la 4:08 pm

   Am citit f. atent propozitia cu “tara bananiera”.

   Dar asta este la adresa lipsei de cultura generala a paturii sociale de jos din Germania
   si nicidecum la adresa romanilor. Degeaba cititi, daca nu intelegeti!

   Ca unii nemti, nu cunosc Romania decat din presa de scandal sau unii, ce-i adevarat si
   mai putini, o cunoasc doar dupa nume dar nu stiu precis sa ordoneze notiunea asta geografic, este cunoscut.

   Si mai rau, in privinta asta, a culturii generale, este in US, de ex.

   Nu exista padure fara uscaturi.

   Dvs. nu folositi nici un fel de argument impotriva autorului articolului si spuneti
   de ex. ca v-ati integrat pt. ca la servici lucrati printre nemti. F. “solid” argument
   de integrare.

   Sant de 2 ani in Germania, nu am nici urma de neamt in mine, dar cand ma uit la calitatea
   unor discutii pe forurile noastre din Romania si le compar cu cele a unor foruri din
   Germania, nu ma simt prea mandru ca sant roman.

   Din pacate avem pacatul sa nu acceptam si alte pareri, sa clasificam un articol drept
   “abject”, fara sa-l intelegem si sa dam cu pietre, in loc sa vorbim civilizat si intr-adevar sa NU aducem argumente de genul celor ce le aduceti, adica argumente “placative”.

   “Romania e asa cum e pentru ca dupa ’90(si chiar mai de dinainte) taranii cu pamant sub unghii au vrut sa se faca domni si a incaput tara pe mana la tarani.Cunosc istoria tarii suficient de bine cat sa nu imi fie rusine ca sunt roman.”

   Hai sa fim seriosi. Nimeni nu s-a legat cu acest articol de romani.

   Si cei ce au pus in functiune acest portal pt. romanii din Germania, pt. a le da o
   mana de ajotor sant ultimii cred, ce ar jignii romanii si Romania. Pt. ca o fac de
   buna voie si nesiliti de nimeni si nu castiga nimic la “afacerea asta”. Dar sant romani
   ce vor sa dea o mana de ajutor altor romani. Bravo lor!!!!

   Si vii alde d-nata cu doctori in US, ce chipurile nu mai vrea sa cunoasca nici un roman
   in Germania, si vorbeste de iobagie, de negru sub unghie si intelege ce-a inteles pisica
   cand a luat abecedarul in mana.

   Adios!

   • mona andrusco în mai, 2013 la 5:20 pm

    Aveti perfecta dreptate,si eu sunt la randul meu multumita si recunoscatoare autorului articolului,deoarece am aflat informatii interesante,ma vor ajuta pe viitor si chiar imi da de gandit ca trebuie sa ma documentez temeinic despre obiceiurile germanilor, daca vreau sa ma integrez cu adevarat in tara lor.

    • Silviu în iulie, 2013 la 8:10 pm

     Multa lume, needucata in general, te intreaba cat castigi, dar nimeni nu te intreaba care-ti sunt costurile cu ratele, autoarele sociale, asigurarile si multe alte cheltuieli pe care le ai de-a cursul anului (vacante,taxe scolare, etc.). Economia spune ca intotdeauna avem tendinta sa cheltuim tot ce castigam, exceptie facand diferenta de educatie. Cei mai putin pregatiti castiga mai putin si tind sa cheltuie mai mult decat au pe cand ceilalti castiga mai bine si invata sa faca economii. Asta se petrece peste tot in lume nu doar in Germania, SUA sau Romania. Germania este un exemplu pozitiv in lume si ar trebui luat ca atare de cine reuseste sa-l inteleaga.

  • Adi în octombrie, 2012 la 1:03 am

   Ti-a prins bun un sfat cand cineva si-a dat cu parerea chiar daca nu se pricepea in toata viata ta? Atunci, presupunand ca da si fiind sigur ca DA!, ar trebui sa apreciezi pe cei ce-si dau cu parerea-n ajutor si…pe cei ce-si dau parerea contradictorie, ca altfel ajungem la narcisism? totalitarism? te pomenesti ca a dat si in tine virusul nazist: prea multi turci aici…sau prea multi auslenderi…sau germania nu poate fi tara adoptiva a tarilor pe care le jecmanim….

   • sorina în noiembrie, 2012 la 11:58 pm

    Am citit articolul de mai sus si apoi toate comentariile…cu foarte mare atentie. Nu vreau decat sa va spun ca, desi consider dreptul la opinie ca fiind unul foarte important, mi se pare o risipa de energie sa discutam in contradictoriu pe aceasta tema. Experienta fiecaruia intr-o tara straina este, desigur, una extrem de subiectiva. Toti plecam din Romania pentru a trai mai bine si , fie ca ne place , fie ca nu, suntem obligati sa respectam reguli si traditii culturale si sociale care ne sunt pe plac mai mult sau mai putin. Orice informatie este binevenita, depinde de beneficiar felul in care o va folosi.

    • teo în ianuarie, 2013 la 12:56 am

     nemtii nu vorbesc de averea lor pentru ca se intereseaza fiscul de asta, sunt paranoici cu evaziunea. au o traditie de a ascunde aurul (se stie de unde si al cui…) in conturi din elvetia. daca au prea putini ii cheltuie pe placeri si orgii sexuale. cred ca trebuie sa terminati cu idolatrizarea asta a nemtilor.

 8. MARIAN în noiembrie, 2012 la 2:28 pm

  Prost articol

 9. MARIAN în noiembrie, 2012 la 3:18 pm

  De ce se mint nemtii intre ei in legatura cu veniturile lor???? De cine le e teama sa nu spuna corect motivul pentru care isi cumpara sau nu o masina? Cine sunt cei care ii intreaba la serviciu??(nemti)????Daca sunt nemti si pun asemenea intrebari intre ei de ce mai au pretentii sa nu fie intrebati de cei care chiar nu stiu cum gandesc domniile lor?? De ce prefera o minciuna in locul adevarului?? De ce nu se imbraca cu hainele care le plac chiar daca sunt scumpe?? Devii suspect de ceva daca porti haine de firma???Sunt obligati sa dea un raspuns mincinos colegilor in legatura cu destinatia unde si au petrecut vacanta?? Nu pot raspunde corect sau deloc???De ce trebuie sa ai o tinuta ff corecta ca sa dai bine in fata nemtilor esti judecat dupa port sau fapta?? Cat de vaduvit de soarta poti fi la un moment dat sa ajungi in situatia de a vizita o familie de nemti care nu stiu unde este Romania pe harta??Ce fel de oameni sunt aceea care trebuie sa le dovedesti ca nu vii dintr o tara bananiera???(spunemi cine sunt prieteni tai ca sa stiu cine esti)In germania doar gazdele au reguli musafiri nu?De ce daca sunt de buna credinta nu se gandesc si la cultura musafirului sa aiba un minim intelegere?de ce trebuie marginalizat cel ce ofera si nu cere nimic in schimb? De ce se grabesc sa puna etichete poate cel ce a oferit un cadou nu cere nimic in schimb??De ce deschid usa musafirilor ne anuntati ii obliga cineva? Deschid usa primesc musafirul nepoftit si dupa aceea nu vor sa il mai vada in veci?De ce bunavointa si bucuria de a oferi un cadou sunt catalogate romanisme sau balcanisme de prost gust??Cine e mai prost crescut cel ce se lauda cu ceva sau cel ce minte si ascunde ca nu are? eu zic ca sunt la fel de prost crescuti indiferent ca e neamt sau roman!!!!!!Zgarcenia e la loc de cinste sau cumpatarea? Nemti sunt harnici,inetiligenti,inventivi dar nu sunt ospitalieri mai au de invatat.MULTUMESC FRUMOS!!!!

  • Florin în decembrie, 2012 la 9:56 pm

   De frica fiscului.Sunt destui germani care au si alte venituri in afara celui oficial asa ca nu vor sa fie denuntati la fisc de catre cei cu simtul civic mai dezvoltat sau razbunatori.Cand ii spui unui a ca castigi 1800 euro/luna iar apoi afirmi ca ai cheltuit bani mai multi decat ai castigat, pe diverse bunuri sau servicii, celalalt risti sa ajungi pe mana fiscului.

   • MARIAN în decembrie, 2012 la 12:47 pm

    Multumesc frumos !!!!

   • un trecator în iulie, 2013 la 12:06 am

    Deci sa intelegem in concluzie ca nemtii care sunt “motorul economic al UE” sunt in esenta niste sarlatani care se ascund de obligatiile fata de stat. citind cu atentie articolul as putea spune ca este scris un pic rautacios. in principiu asa este. e bine sa oferi niste sfaturi, dar e bine sa nu generalizezi. nu toti romanii care vin in germania au crescut la coada vacii. eu unde am muncit in Romania inainte de a veni aici (la studii, cu bursa) nu am avut niciodata curiozitatea sa vad cat castiga vecinii si la intrebarile unor colegi legate de veniturile mele. raspunsul meu a fost mereu castig cat sa imi permit viata pe care o duc. cu adevarat sunt multi care vin aici si se comporta neadecvat. dar de ce trebuie sa va acuzati si sa va jigniti reciproc? nu are dreptul fiecare la o opinie indiferent care ar fi aceea? asa sunt nemtii. altfel. au si ei problemele lor. pe care le considera ca fiind virtuti. dar pana la urma cine vine aici trebuie sa se adapteze. in egala masura cei care vin, si multi vin cu studii superioare, numai doctori in germania sunt cateva zeci de mii, nu trebuie sa accepte mizeriile nemtilor, doar pentru ca suntem in Germania. UE nu inseamna doar avantaje de supt de la tarile in dezvoltare. ar trebui sa insemene mai mult sau mai putin egalitate.

 10. Cristi Alex în noiembrie, 2012 la 6:30 pm

  Vreau sa va relatez prin ce am trecut cu poliția din Germania.

  Numele si datele personale nu vor fi dezvăluire pentru ca deocamdată ma gândesc sa îmi angajez in avocat sau poate o sa se găsească un avocat care sa ma reprezinte daca considera ca este un caz bun.
  Aceasta este o copie a plângeri făcute de mine fața de comportamentul abuziv la care am fost supus de un echipaj de poliție din Crailsheim.

  Domnului comandant al sectiei de poliție din orașul C******

  Subsemnatul
  seria pasaport:
  Nationalitate: Româna
  Va declar următoarele:

  In seara zilei de **** in jurul orei 9:30 pm in timp ce mă deplasam pe strada***** a orașului **** in dreptul numărului 27 la volanul autoturismului *** cu numarul de înmatriculare *** însoțit de prietena mea ****pe locul din dreapta fata, am fost oprit fara nici un motiv de un echipaj de poliție cu numarul de la masina *** format din 2 polițiști. Mentionez ca dialogul cu politisti s-a purtat in engleza numai cand vroiau ei, eu nevorbind Germana. După ce au verificat documentele mele si ale prietenei mele mi-au spus ca sa cobor din masina si au început o perchezitie abuziva, brutala si fara nici un motiv asupra bunurilor din masina si a bunurilor personale. Mi-au luat telefoanele mobile si mi-au cerut ca sa le deblochez sa poată intra in meniul telefoanelor, probabil au verificat daca nu cumva sunt furate. După ce au sunat la mai multe numere de telefon si după ce s-au convins ca nu sunt furate nu au vrut sa mi-le inapoieze. In timpul perchezitiei s-au purtat într-un mod xenofob si rasist cu mine si cu prietena mea. Mi-a fost spartă o sticla de parfum esenta de parfum 200ml aproape noua in valoare de **0€. Când am întrebat de ce a fost spartă politistul
  ***uer a răspuns ” shit happens, what you are going to do?” Perchezitia a durat aproximativ 40 de minute timp in care a venit un al doilea echipaj de poliție într-o masina fara insemne, un Mercedes negru, din care au coborât 2 polițiști, un bărbat si o femeie. Polițista a început sa efectueze o perchezitie la piele asupra prietenei mele căreia i-au fost date pantalonii mai jos de talie si o perchezitie in sutien fara absolut nici o suspiciune asupra ei care sa conducă la o astfel de acțiune. In timp ce ii umblau prin lucrurile personale din geanta i-au distrus trusa de machiaj si un eyeliner. Polițista a întrebat ce este cu prafurile din geanta si prietena mea i-a răspuns ca sunt prafurile de la trusa de machiaj care tocmai a fost spartă in timpul perchezitiei. Polițistă i-a răspuns ca nu e nici o problema ca se spală. Cum rămâne cu parfumul care s-a spart pentru ca nu se mai poate recupera de pe astfalt, a întrebat prietena mea…polițista i-a replicat in germana ca sa vorbească germana pentru ca este in Germania si ca ea nu înțelege ce vrea sa spună cu toate ca in timpul perchezitiei discuția a avut loc in engleză.
  După indelungi cautari au realizat ca nu avem droguri sau arme si ca toate actele sunt in regula si ca chiar nu aveam nimic de ascuns. Perchezitia a fost efectuată in marea parte a timpului de doamna polițistă împreuna cu politistul care era la volanul mașini care ne-a oprit. Politistul *****in timpul acesta îmi citea emailurile si mesajele cu caracter personal din telefonul mobil. La vederea a doua prezervative pe care prietena mea le avea in geanta au început sa rada si a venit sa mă intrebe cati bani a făcut prietena mea in seara aceasta si de ce are prezervative in geanta. I-am spus ca nu este treba lui câte prezervative are prietena mea in geanta si ca nu cred ca felul in care conduc aceasta perchezitie este legal si profesional. A răspuns ca el nu m-a întrebat pe mine cum se comporta polițiști romani cu cetățenii germani si ca in Germania trebuie sa vorbesc in germana.
  După ce toate lucrurile din masina erau întoarse pe dos si negasind nimic incriminator la adresa noastra au spus ca vor sa vina sa îmi facă o perchezitie si in camera unde locuiesc la gasthause ***** de pe strada *******
  ‎. Le-am spus ca probabil le trebuie un mandat de perchezitie ca sa poată face treaba aceasta si ca eu nu le dau acordul sa între in camera. Le-am spus ca eu nu ii insotesc la camera mea si l-am rugat pe politistul ***** sa îmi returneze telefoanele, bricheta Zippo, paspoartele si restul actelor. Mi-a spus ca daca le vreau înapoi sa vin cu ei la gasthause sa le deschid camera. Am fost nevoit sa mă conformez si i-am urmat cu masina dupa ce mi-am strans actele imprastiate pe capota masinii dupa perchezitie. Când am ajuns la gasthause spiritele s-au mai linistit, polițiștii nu mai vroiau sa facă o perchezitie in camera ci vroiau numai sa probeze cheia in ușa sa vadă daca nu cumva cheia este furată. Au renuntat la idee cand le-am spus ca o sa imi sun avocatul. Într-un final ne-au returnat cheia de la camera, bricheta ,pasapoartele si telefoanele unul dintre ele având o zgarietura generoasa pe partea din fata.
  După ce politistii au plecat de la gasthause, am mers însoțit de prietena mea la secția de poliție dorind sa depunem o plângere împotriva polițiștilor si dorind sa aflam ce am făcut de am avut parte de un astfel de tratament inuman. După ce am scris prin ce am trecut am cerut un număr de înregistrare la plângerea formulată dar ne-a fost refuzat drept urmare nu am vrut sa o depun la secția de poliție.
  Consider ca atât eu cât si prietena mea am avut parte de un tratament xenofob si rasist din partea polițiștilor si am avut de suferit din cauza aceasta. Singurul motiv, din punctul meu de vedere, care a dus la oprirea si perchezitionarea noastră a fost faptul ca masina are numere de ***** iar după prezentarea actelor, observand ca suntem de nationalitate româna, au început sa ne perchezitioneze neavând nici un motiv intemeiat.
  Rog autoritățile competente sa ia măsurile care se impun. Eu si prietena mea vrem sa fim despagubiti pentru neplaceriile cauzate de acești polițiști. Mentionez ca nu am trecut niciodată prin așa ceva si atât eu cat si prietena mea suntem foarte afectați de cele intamplate.

  M*******
  Email: *******
  Daca este vreun avocat interesat sa preia acest caz sau daca vreo persoana vrea sa ma ajute poate sa ma contacteze. Consider ca este un caz extrem de grav si consider ca mi/au fost încălcate grosolan drepturile mele ca individ si ca cetetean european. Si da, pentru ce mi-au făcut vreau sa ii dau in judecată pentru cat de mulți bani pentru ca felul in care s-au purtat cu mine si cum încercau sa ma intimideze fara nici un motiv m-au făcut sa ma simt foarte in nesiguranta iar prietena mea este si acum foarte speriata de cele intamplate.

 11. Ralf Genort Alexer în noiembrie, 2012 la 10:47 pm

  Catre “Alex”

  Stimate domn.
  Puteti mai inainte de a angaja un avocat, sa depuneti un Dienstaufsichtsbeschwerde contra
  Politiei din Crailsheim.

  Exista pt. cetateni, o autoritatea ce se ocupa de recalamtiile cetatenilor la adresa politiei.

  Puteti sa INTREBATI unde concret puteti depune plangerea la urmatoarea adresa de mai
  jos ce este luata de pe pagina http://www.rp-stuttgart.de/servlet/PB/menu/1038475/index.html

  Deci daca cumva vreti sa intreprindeti ceva, dati la tradus pagina de mai sus, si depuneti
  plangerea la adresa ce vi se spune.

  Avocatul va baga, f. probabil intr-un proces, pe care nu-l puteti castiga cu una cu doua,
  adica fara dovezi.

  Este greu, f. greu de imaginat, daca nu a-ti fost confundat cu un criminal sau ceva
  asemanator, ca politia germana, din senin, s-a comportat in felul acesta.

  Daca a-ti confundat cu vreun infractor sau ceva asemanator, este posibil, dar si atunci
  totul este documentat si realizati sa ajungeti la aceste dovezi prin depunera plangerii
  de mai sus.

  Atentie insa la afirmatii de genul “comportament rasist”. Fara doar si poate, asta este
  o invinuire grava si politia, daca o ve-ti invinuii de asa ceva, cere dovezi.
  Daca nu le aveti, va poate acuza de injurii la adresa autoritatilor.

  O reclamatie aici se scrie NE-EMOTIONAL si cu cat mai putine comentarii cu putinta.
  Se descriu faptele si se cere un raspuns.

  Un avocat este repede angajat, nu-i nici un bai, dar desigur ca el nu va lucra decat contra
  unui onorariu, ce in Germania, este destul de piperat.
  Un astfel de proces costa usor, cu avocat si costuri de proces, peste 1000 Euro.

  Deci:
  Unde sa trimiteti plangerea puteti eventual afla la urmatoarea adresa luata de pe
  pagina http://www.rp-stuttgart.de/servlet/PB/menu/1038475/index.html

  Angela Berger-Schmidt, Leitende Regierungsdirektorin
  Telefon: 0711 904-11200
  E-Mail: angela.berger-schmidt@rps.bwl.de

  Cat priveste refuzul sectiei de politie de a va primii plangerea, treaba este f. nebuloasa.

  In orice caz: Orice politist este obligat sa-si spuna, daca este intrebat numele, puteti
  nota numele lui, nr. de inmatriculare ale masinilor cu care au venit si puteti sa luati
  drept martori eventual si persoanele ce v-au vazut ca veniti insotiti de politie la
  Gasthaus. Asta nu este o dovada cum s-a purtat politia cu Dvs. pana atunci, ci o dovada
  ca politia s-a ocupat de cazul Dvs.

  Insa: Tot ce va scriu aici este valabil, daca la Dvs. nu s-a descoperit nimic suspect,
  in sensul pe care il credea politia. Si anume o infractiune GRAVA.

  Daca depuneti plangere, reduceti din caracterul emotiv al comentariilor. Este suficient
  sa descrieti comportamentul si sa spuneti ca drepturile Dvs. de cetatean au fost incalcate.
  Dar vi se vor cere dovezi.

  Ralf Genort Alexer
  Germania

  • Cristi Alex în noiembrie, 2012 la 11:05 am

   Către domnul Genort

   Va multumesc pentru informațiile furnizate.

   Vreau sa mai mentionez câteva amănunte. Înainte de a face dreapta pe strada pe care m-au oprit a trebuit sa astept pentru culoarea verde a semaforului. Masina de poliție era oprită deja la semafor pe strada din dreapta mea pe prima banda pentru virat dreapta. Au avut contact vizual cu masina mea si au văzut numerele ca sunt străine. Când s-a pus verde la mine am virat dreapta regulamentar iar masina de poliție m-a urmat intorcand la 180 de grade cu toate ca ei erau incadrati pe banda de virat dreapta. Oare daca aveam numere de Germania mai veneau sa ma oprească? Desigur ca si faptul însine ca m-au oprit fara nici un motiv este într-un fel deranjat dar nu aceasta este problema, este treaba lor ca sa oprească si sa verifice actele participantilor la trafic si nici faptul ca au distrus parfumul si trusa de machiaj. Ce a urmat după ce m-a oprit a fost foarte traumatizant si mi-au fost încălcate drepturile mele ca individ. Chiar erau necesare comentariile polițiștilor de genul ” in Germania se vorbește germana” sau ” eu nu te-am întrebat pe tine cum se comporta polițiști romani cu cetățenii germani”? Cum considerati aceste afirmatii?
   Am spus ca s-au purtat cu mine într-un mod xenofob si rasist. S-au purtat așa încă din momentul când s-au apropiat de masina si au cerut actele. Au început cu “dokument” nici decum “buna seara”. Cum adică sa faci o perchezitie la piele in mijlocul străzi la o fata, sa ii dea pantalonii mai jos de talie?? Sa o pui sa se descalte cu toate ca era ud pe jos? Pentru ce?
   Mai mult ca sigur ca exista o înregistrare video a celor intamplate. Daca ar fi fost sa fiu confundat cu un criminal, de ce nu si-au cerut scuze? De ce nu s-au oferit sa plătească pentru ce au spart? De ce trebuie eu sa fac drumuri la poliție si sa se prefaca ca nu înțeleg engleză?

   Daca doriți sa îmi traduceti textul in germana va rog din suflet pentru ca nu am la cine apela.
   Va multumesc

   • Ralf Genort Alexer în noiembrie, 2012 la 7:30 pm

    Nu pot sa comentez afirmatiile Dvs. pt. ca desigur nu am fost de fata.

    Problema cu traducerea nu este chiar asa de simpla.
    In primul rand, ca eu nu fac traduceri legalizate.

    Trebuie sa apelati la un traducator autorizat caruia sa-i dati TEXTUL DVS.

    Acel traducator RASPUNDE JURIDIC ca a tradus EXACT TEXTUL ce i l-ati dat si
    NU altceva. Este de mare importanta, cand nu posedati limba in care faceti
    o reclamatie, mai ales contra politiei, sa aveti o traducere legalizata de
    la un traducator oficial.

    Se poate intampla, ca cineva ce va traduce textul din bunavointa, dar ca acrel cineva sa nu poate sau sa nu-si dea seama ca nu reda in limba germana EXACT ceea ce a-ti vrut Dvs. sa spuneti. Mai ales la o astfel de reclamatie.
    Si atunci, raspunde el pt…. ceea ce N-ATI VRUT SA SPUNETI.

    De la mine nu puteti primii decat niste principii cum puteti proceda in situatia
    Dvs.
    Asta este si sensul acestui forum.

    In orice caz, n-a fost vorba de un control de 10 minute la Dvs. ci de un control
    amplu si serios, ce nu se face fara motive intemeiate.

    Ca atare, daca vorbim de politie, ea inregistreaza prin procese verbale asa
    ceva. 100%. Deci cazul Dvs. ar trebuii sa fie inregistrat.

    Comentarii nu pot sa fac pt. ca nu cunosc cazul din ambele parti: Si din punctul
    de vedere al superiorilor ierarhici ai celor ce v-au controlat ci doar din
    punctul Dvs. de vedere.

    Daca insa, cum spuneati in prima postare, nedreptatea ce vi s-a facut este
    atat de mare ca doriti sa-i dati in judecata, puteti sa insarcinati un avocat
    sa scrie el o scrisoare, inainte de a ii da un mandat pt. proces.

    Specificati ca doriti ca doriti Dienstaufsichtsbeschwerde

    Avocatul i-l puteti alege de pe pagina:

    http://www.anwalt.de/rechtsanwalt/dienstaufsichtsbeschwerde.php

    Ralf Genort Alexer
    Germania

    • weizenbier în decembrie, 2012 la 4:42 pm

     Politia are voie sa te perchizitioneze la orice moment in Germania.Chiar daca nu incalci vreo lege.Fac perchezitii de rutina.Au voie sa controleze toata masina daca au chef.Ma indoiesc ca n-ar fi salutat.In rest ce descrie herr Genort hier, despre Beschwerde banuiesc ca daca n-ai habar de limba si legi, desi si in Romania exista procedura de reclamatie(implicit ai putea sa baniuesti ca fiind intr-o tara mai democratica, masura este arhiexistenta)ar fi mai greu sa treci la fapte.Ma rog, dansul mai fabuleaza un pic, gandit ca-ti poti permite un avocat aici si luxul sa te ieie de ei

 12. meli în decembrie, 2012 la 4:24 pm

  da, sa nu-i intrebi cat castiga ca te intreaba ei und was machst du so beruflich, direkt de la a doua vorba schimbata.

 13. Cristi Alex în decembrie, 2012 la 12:27 am

  Domnul Bockbier,

  Doriți sa îmi spune-ți cum ați procedat? Eu nu vorbesc Germana. Știu ca nu e vina nemtilor ca nu știu eu limba lui Geothe dar faptul ca Germania face parte din UE ar trebui sa fie mai toleranti si mai deschisi cu cetățeni altor state din UE. Dacă nu vor pot sa introducă din nou vizele.

  • meli în decembrie, 2014 la 5:02 pm

   Bockbier, cel cu Weizenbier si-a scris corect nick-ul in limba germana, si anume:”weizenbier”, nu weizebier, cum insinuezi tu,iar cu privire la comentariul lui,daca nu intelegi mai citeste o data.N-a scris ca politia germana a procedat corect sau nu, ci ca este control de rutina normal iar daca politia solicita au voie sa perchezitioneze masina.De asemeni a scris ca se indoieste ca cetateanul roman sa-si permita cheltuielile prin luarea de avocat,acestea fiind in general scumpe

 14. bockbier în decembrie, 2012 la 7:30 pm

  D-le Alex (Christi),

  Traiesc in Germania de 11 ani. Si daca am invatat ceva, atunci mai aes doua lucruri f. importante: Noi romanii, avem tendinta de a generaliza. Daca dam peste un dobitoc, credem ca toti nemtii sant asa, sau daca am avut un insucces la o autoritate inseamna ca peste tot la autoritati, in Germania, vom avea insucces. Gresit!
  Asta este una la mana. Apoi avem tendinta de a dramatiza unele lucruri si de a cauta ajutor
  tocmai acolo unde nu-l putem gasii.

  Nu exista padure fara uscaturi!!! Nici in Germania. Dar sa incetam sa spunem ca daca noi
  am avut ghinionul de cateva ori sa ne impiedicam de cateva uscaturi, apai d-le toti nemtii
  sant la fel. Hai sa fim seriosi!

  Nu ne facem nici un bine prin astfel de afirmatii… Nici o gazda nu vrea un musafir ce-o
  critica puternic.

  Pe scurt, d-le Alex: Or aveti bani de un avocat ori o lasati moarta.
  Macar de o consultatie la un avocat!

  A discuta pe foruri zile si ore in sir si a bate apa in piua, este ca si cand am taia
  frunza la caini.
  O. k. A-ti descris cazul. Vi s-a raspuns (mai multe pareri). Dar este clar de la o posta
  ca ceea ce vi s-a intamplat este treaba de avocat. Credeti ca puteti trage pe cineva la
  raspundere prin acest forum? Hai sa fim seriosi.

  Comentarii poate face oricine. Dar o actiune cu valoare juridica nu poate face decat
  un avocat.

  Alt lucru ce l-am invatat in Germania este acela ca fiecare caz concret este altfel.
  Daca vecinul sufera de insucienta cardiaca si eu sufar tot de insuficienta cardiaca, daca pe
  vecin il ajuta medicamentul A, mie totusi, la aceiasi boala, medicamentul A ar putea sa-mi dauneze.

  La intrebarea Dvs. cum am procedat este f. simplu, dar este simplu, in cazul meu concret:
  Am avut asisgurare de asistenta juridica si asigurarea mi-a acordat asistenta juridica in acele doua cazuri, adica mi-a spus ca ma pot duce la avocat si ea preia costurile.

  A avea dreptate este una. A primii dreptate, mai ales in justitie, este alta. Pt. asta
  trebuie luptat. Gasiti un avocat bun si aveti NU o garantie ca ve-ti reusii, dar aveti o sansa reala. In Germania, judectorului nu-i baga nimeni “plicul” cu spaga in buzunar si
  telefonul unui politician il lasa rece. Postul judectorului nu depinde de Guvern sau
  de Presedinte sau de Cancelar.

 15. marin în decembrie, 2012 la 7:57 am

  Am trecut prin Germania cu masina ,de doua ori in 2009.Odata pe autostrada, masina politiei m-a urmarit 10 min,ruland in spatele meu si alte cinci minute ruland in fata mea,dupa care a iesit pe o bretea.La scurt timp a aaparut o masina civila care mi-a scos un STOP electronic pe geamul din dreapata al acelei masini,m-a ghidat catre prima parcare si m-au oprit.Eu veneam din Franta, unde firma mea lucra pe un santier.S-au prezentat 2 tipi civili cu legtimatii,unul mi-a cerut actele,iar celalalt,cu o repeziciune uimitoare mi-a cotrobait in bord,in cotiera,in torpedou,in buzunarele la geaca,lucru care m-a enervat,dar nu am aratat,am continuat sa arat contractul firmei in Franta sa-i explic ca mi-am vizitat angajatii in Franta,etc.Au discutat intre ei in germana si cred ca au ajuns la concluzia ca isi pierd vremea de pomana,si doar cand au ajuns in portabagaj la geanta frigorifica cu branza frantuzeasca care mirosea specific,mi-au dat actele si au plecat,spunandu-mi ca este stricata.Parerea mea ,este ca, chiar i-au speriat conationalii nostrii,iar ei nu se lasa intimidati si exagereaza cand vor ei.M-au convins sa vin doar in trecere prin Germania,sa cheltui cati mai putini bani la ei,nu ma intereaseaza parerea lor despre romani,cum nu ma intereaseaza poporul lor serios,organizat si muncitor.S-ar putea la dupa mica umilinta la care m-au supus,pentru ca se uita o parcare plina de oameni la noi,eu considerandu-ma un cetatean onest,sa fac greseala si sa-i bag pe toti nemtalai la un loc.Sa ramana doar ei in Germania,asta le doresc.Noi romanii nu o sa fim ca ei niciodata,si sincer nici copiilor copiilor mei nu le doresc sa fie ca nemtii.sa traiasca ca nemtii..si aici ma refer la faptul ca toti trebuie sa fim cinstiti ,muncitori,civilizati,respectuosi,ceea ce nu este totuna cu sa fim nemti..ma intelegeti..

 16. Cristi Alex în decembrie, 2012 la 5:06 pm

  Un singur lucru mai am sa spun, in Germania mă simt la fel ca oamenii de culoare in America anilor ’30. Da, recunosc ca am întâlnit si germani care pot sa zambeasca când le vorbești in engleză. Când am întrebat pe cineva de ce germanii si sunt așa de reticienti ( nu toți IMO) când aud engleză, mi-a răspuns din cauza ca au fost “ocupati” de americani după al 2-lea război mondial si ca americani au avut baze militare in Germania. Oare prezenta americană nu a fost justificata de prezenta rusa in aceeași măsura? Oare este vina mea ca vorbesc engleză? Nu este prima data când am avut contact cu poliția germana. Cu 8 luni in urma am avut in minor accident cu un german care chiar vroia sa fuga de la locul faptei dacă nu mă vedea ca ii notez numărul de înmatriculare. Eu fiind cu mașina de Bulgaria pentru ca cu destea îmi face plăcere sa le conduc. I/am spus sa îmi dea asigurarea sau banii pentru reparații pentru ca in mod evident el a fost devină, mașina mea fiind oprită. A spus ca suna la poliție, sperând probabil sa mă sperie pentru ca nu am asigurare sau sunt in neregula cu altceva. I-am spus ca sa sune ca dacă nu suna o sa sun eu si o sa vorbesc in ENGLEZĂ cu ei. A sunat, au venit Polizei-ii si surpriza, își spuneau bancuri cu germanul, radeau cu el iar când vroiam sa le spun ce s-a întâmplat îmi spuneau ‘moment’. Ok, așa ceva nu am mai întâlnit pana acum, adică ăla e clar vinovat de producerea accidentului si pe mine mă tratează ca pe un rahat când au văzut ca sunt din Romania. Într-un final mi-au dat un proces de constatare cu datele de pe asigurarea germanului. I/am intrabat unde sa mă duc sa repar mașina (avea bara zgariata si deplasata puțin si farul spart) si ce sa fac cu ce mi-au dat ei spunandu-le ca nu știu ce urmează sa fac ca sa îmi repar mașina. Au spus ca nu știu ce sa fac mai departe si au plecat. Da domne’ vorbesc engleză, e vreo’ problema? Sunt roman, e ceva ilegal? Baga-mă in pușcărie pentru asta! Dacă nu va convine bagati vizele pentru romani, bulgari, etc. sau sa puneti semne la granița ca sa știe cetățenii din romania ce ii așteaptă când intra in Germania! Dacă m-ați intimidat prin comportamentul asta? Ei bine NU. Credeți ca o sa cedez pentru ca romanul e prost si nu știe carte, va inselati. Undeva tot o sa îmi găsesc dreptatea pentru ca nu am făcut nimic sa fiu supus unui astfel de comportament.

 17. Cristi Alex în decembrie, 2012 la 6:38 pm

  Nu cred ca am degete la mâini sa număr țările in care engleza este considerată limba oficială. Germana insa se vb. numai in Germania, Austria, …in total vreo 120de milioane de oameni.. Ca o paralela la articol, pentru ca se pare ca vorbește despre gradul de civizatie al germanilor, oare poliția din romania la fel ii tratează pe turiștii/cetățenii germani? Fiind in România am avut contacte cu cetățeni germani, fie rataciti, fie in căutare de direcții sau altceva. Niciodată când mi-au cerut ajutorul (in engleza) nu l-am răspuns dispretuitor si nici nu o sa o fac in ciuda la ce am experimentat in Germania. Eu merg pe principiul “fi om cu mine ca sa fiu om cu tine”. Nu sunt genul de om care sa generalizez sau sa pun etichete așa cum face poliția germana. Cu toate ca romanii au votat așa cum au votat acum dar ei sunt mult mai oamenosi decât germanii!

 18. Cristi Alex în decembrie, 2012 la 6:54 pm

  Deabea aștept sa fiu oprit din nou de polizeii. Frate, numai româna știu dacă vrei bine dacă nu adu-mi translator! Fără coduri de telefoane , perchizitie etc. Am văzut ca ai făcut perchizitie sau mi-ai luat telefonul fără aprobarea mea mă asez frumos pe trotuar si nu plec de acolo acolo pana nu vine șeful de post sa îmi spună pentru ce atâta circ si bătaie de joc in privința romanilor.

  • Johann Andreas în decembrie, 2012 la 1:12 pm

   Bine spuneti. C-am asa ceva asemanator am facut in Romania (randurile acestea mi le-a
   tradus un prieten ce mi-a explicat si continutul de pe forum).

   Si a vernit sefului politei din Cluj in persoana sa-si ceara scuze la mine, ce stateam
   frumusel pe trotuar. I-am pus eu la punct. ;-) ))

   Hai sa fim seriosi!

   Ma oprisera in Cluj cu numar de inmatriculare german pt. ca depasisem viteza in oras
   cu … 5 km/h.

   Si in timp ce ma controlau, altii treceau ca nebunii in viteza pe langa noi.

   Asta se intampla pe bulevardul 21 decembrie 1989 din Cluj anul acesta pe 5 mai 2012.

   Mi-au confiscat actele (permisul de conducere) si mi-au cerut 250 EURO amenda.

   Am cautat sa vorbesc in engleza cu ei. NIET, engleza. Ori platesc, ori trag masina pe
   dreapta si merg cu mijloacele de transport in comun.

   Am intrebat mai mult prin gesturi si in engleza de ce 250 Euro? Pt. ce?

   Pt. depasire de viteza cu 5 km pe ora in centrul orasului si pt. faptul ca n-am spus
   imediat ca-mi recunosc vina. Cum era sa spun? Nu stiam limba. Si randurile acestea mi le
   traduce un cunoscut.

   Cu chiu cu vai, am platit, dar am cerut o chitanta ceva. Mi-au dat.

   Cand ma uit pe chitanta ce i-am dat-o prietenului meu ce stie romaneste am vazut ca fusesem amendat conf. art. 90 punctul 7. conducerea unui autovehicul care, în mers sau stationare, polueaza fonic sau emana noxe peste limita legal admisa; (S-a uitat prietenul
   meu pt. mine in Codul rutier). Am ramas uluit. Fusese vorba de depasirea cu 5 km / h a
   vitezei in oras, nici pomeneala de noxe.

   Ne-am dus la circa de politie sa protestam.

   Raspunsul a fost ca trebuie sa ne ducem la alta circa de politie si sa vin cu translator
   oficial ce-l angajez inainte.

   Nu era vorba numai de 250 lei ci si de faptul ca mi s-a spus una si fusesem amendat pt.
   altceva.

   Mi-am luat pt. 3 ore, luni, 7 mai, un translator oficial si ne-am dus la circa de politie
   indicata.

   Au spus ca pot face contestatie, dar trebuie sa o fac initial in limba germana pt. ca
   nu pot raspunde de ceea ce scriu decat in limba ce o posed f. bine, sa o dau la tradus cu legalizare la notariat si sa vin cu translatorul sa completez inca o cerere de contestatie (suplimentara).

   Am zis ca ma las pagubas si ca renunt.
   Si asa am facut.

   La trecerea frontierei romano-ungare, autoturismul meu a fost dirijat din coloana de
   masini, am fost controlat la sange, mi s-au desfacut toate bagajele si mi s-au scos
   si scaunele din masina (!). Nu s-au montat la loc. Eu cu prietenul meu le-am montat
   la loc. Eu mi-am aranjat din nou toate lucururile.

   Cand am intrebat de ce asta, mi s-a spus ca din cand in cand, prin sondaj, fac si la
   strainii “controale f. amanuntite” si ca asta este regula.

   Deci asta este politia romana.

   Vina mea este ca ma dusesem in Romania cu masina plina de pachete cu haine, alimente, etc
   de la organizatii caritative din Germania, ca sa le predau la 3 biserici din Cluj si la
   una din apropiere de Cluj. Aveam acte pt. pachete. In toata regula.
   Prietenul meu este sas din Romania.

   Cu stima (text tradus)

   Johann Andreas

   • Cristi Alex în decembrie, 2012 la 5:44 pm

    Sunt câteva diferente, Dvs ați fost oprit cu un motiv, eu fără nici un motiv. Ați fost controlat la granița eu pe strada.
    Sincer, eu unul nu cred 100% intamplarea Dvs. Mai ales partea cu controlul la granița este cu siguranță falsa. In schimb am auzit de mai multe cazuri asemănătoare cu al meu. Si eu am condus mașini înmatriculate in tari din UE in România si nu am fost perchezitionat pe strada de poliție.

  • Bockbier în decembrie, 2012 la 1:43 pm

   Mai omule, cine te plateste sa huiduiesti aici politia germana si Germania, poti
   sa-mi spui si mie asta?

   O. k. Ti s-a intamplat o nedreptate. Se poate intampla in orice tara din lume.
   Ti-ai varsat naduful aici, este o. k., caci un forum este facut pt. un schimb de pareri.

   Dar ce incerci tu aici? Sa vii sa ne demonstrezi ca Germania este rasista, nazista si
   mai stiu eu cum, pt. ca tie s-a intamplat ceva (sau poate nu)?

   Cat o mai tii cu ura de rasa la adresa acelor germani din Germania ce nu au nici o vina?
   Sant milioane ce nu sant implicati in cazul tau.

   Ai bani, da-i in judecata sau mergi la un avocat, deci incearca sa rezolvi problema
   juridic.

   Ce este lamentarea aceasta de bazar, incontinuu, pe forum?

   Multi dintre noi, romanii, santem multumiti cu ceea ce este in Germania.

   Sigur ca nu este totul perfect. Dar la noi acasa, in tara, te-ai intrebat vreodata
   cat de perfect este?

   Nu ne-a chemat nimeni aici. Si nu alearga nimeni dupa noi aici ca nu poate traii fara
   noi.
   Nu ne injura nimeni pe strazi sau nu face nimeni ura de rasa, in afara de o mana de
   cretini ce-i gasesti in orice tara.

   Si atunci?

   Ce vrei?

   Sa semeni ura si dispret impotriva nemtilor si Germaniei cand noi traim aici si ne
   castigam cinstit si omeneste o bucata de paine prin munca?

   Vezi-ti omule de treaba!

   • Cristi Alex în decembrie, 2012 la 4:38 pm

    Domnule Bockbier, nu înțeleg reactia dumneavoastră? Despre ce fel de ura de rasa vorbiti? Eu am spus cum mă simt eu si ce mi/sa întâmplat. Nu cred ca mă plâng pe banii dumneavoastră aici pe forum si nu cred ca trebuie sa îmi spune-ți ce sa fac eu in timpul liber sau in ce tari sa mă duc. Puțin mă interesează dacă m-a chemat Germania sau nu precum si puțin mă interesează dacă se poate descurca fără mine. Te rog eu sa nu îmi spui ce sa fac!

    • Bockbier în ianuarie, 2013 la 4:28 pm

     Mai omule, nu-ti spune nimeni CE SA FACI, dar atunci, daca nu ai
     nevoie de un sfat, de ce D-zeu postezi tampenii aici, asta ma intreb.
     In rest fa ce vrei.

   • Cristi Alex în decembrie, 2012 la 8:08 pm

    Si sa sti ca nu ești singurul care lucrează si își câștiga o pâine cinstit. Tu omiți un lucru fundamental într-o societate si pentru o bucata de pâine crezi ca nu contează. Stai linistit ca nu te va da nimeni afara de la servici, fi bucuros cu cei 5€ pe ora pe care ii castigi! De ce tot faci comparație cu Romania? Dacă mi se întâmpla lucrul acesta in Somalia fi sigur ca nu as fi spus la nimeni, dacă înțelegi ce vreau sa spun. Intradevar in ultimii 10 ani am trăit pe un alt continent si poate ca si din cauza asta mi se par unele lucruri ciudate dar dacă tie ți se par normale foarte bine. Tot ce te rog este sa ți minte ca acest forum este unul public si nu poți sa vi tu, un 3 la leu, cu un limbaj sărac si sa îmi spui mie ce sa vorbesc. Oare, după mintea ta, cine m-ar putea platii sa spun minciuni pe forum?

    • Bockbier în decembrie, 2012 la 12:09 pm

     Dragul meu, poti vorbii, desigur fara sa jignesti, orice pe acest forum.

     Ai pana si dreptul sa te faci ridicol cu lamentarea asupra unui lucru
     pe care nu ai cum sa-l rezolvi niciodata pe acest forum. Repetandu-te la
     infinit.

     Insa insistenta cu care vorbesti despre ceea ce ti s-a intamplat si faptul
     ca te repeti la infinit dovedeste ura asupra unei intregi societati (pt.
     ca GENERALIZEZI lucrurile) si daca asta vrei sa discuti, trebuie sa recunosc, ca ai destui care n-au altceva de facut.

     Nu exista o societate perfecta in care totul merge snur de la A la Z.
     Cum sa nu fac comparatie cu Romania?
     Este patria mea. Stiu de unde vin, stiu ce sant si NU mi-e rusine ca sant
     roman.
     Mi-e rusine insa, din pacate, cu alti concetateni de ai mei…..care
     fac tara noastra de ras prin mahalagism in strainatate. :-(

     • Iacob în decembrie, 2012 la 3:51 am

      Eu ți-as recomanda un control la un medic.

    • Bockbier în decembrie, 2012 la 4:08 pm

     Completare: Si bineinteles ca nu te impiedica Germania sau Romania sa te
     intorci pe continentul visurilor tale, in lumea ta perfecta.
     Vorbestei cumva de USA unde armele se pot cumpara in orice magazin? Ca in Somalia?
     Cristi Alex, mergi acolo da-ti place mai mult acolo.

 19. Romeo în decembrie, 2012 la 12:22 am

  Buna seara

  Dupe ce am citit cam tot ce se putea citi, am inteles din nou ca noi, romanii, ne impartim in doua mari tabere:
  -Cei care tac din gura si se integreaza in societatea din Germania.
  -Si cei care nu.

  Problema o vad eu in felul urmator: nici mie nu imi convine cand in tara mea, Romania, se vorbeste limba romana pocit sau mai deloc in unele regiuni, de ce la germani ar fi altfel? De ce ar trebui ei sa suporte unele lucruri, care pe noi ne deranjeaza la noi in tara? Ca sa fiu clar, nu scuz orice abuz indreptat catre strainii din Germania. Eu am constat ca nu esti obligat sa socializezi cu ei, mai mult decat vrei tu, ei sunt foarte curiosi despre unele chestii ce ne privesc, dar ii doare in … de unde venim si de ce, atata timp cat le luam locurile de munca, impresie total gresita a lor avand in vedere ca asa zis-ul “Nachwuchs” al lor este format din betivi si cu atitudine anti-munca, sa nu mai vorbim de ambitii der genul facultate.

  Apoi, eu unul spun doar atat, stati cat rezistati aici, unii in Romania neavand nici o sansa fiind cazuri mai aparte, apoi, considerati intoarcerea acasa ca fiind o optiune, eu nedorind sa imi cresc copii in tara asta unde ii voi distruge ca si fiinte uman-spirituale.
  Bine, stiu ca o sa imi iau portia de critica si cinism, dar asta este parerea mea, una foarte generala, eu nedorind sa intru in detalii pentru ca am invatat ca, cu romanul nu e bine sa te pui in gura, din diverse motive, asa ca va las pe voi sa discutati mai departe si imi cer scuze de interventie.

  Cu stima

  • Alina în ianuarie, 2013 la 6:37 am

   Sincer îmi pare rău ca gândești in felul acesta. E treaba fiecăruia ce limba vorbește atâta timp cât nu încalcă nici o lege. Încă ceva, nu fura nimeni nici un loc de munca pentru ca ocuparea lor se face legal, prin drept de munca, contract,etc….

 20. Kata în decembrie, 2012 la 4:37 pm

  Salutare!

  Intervin si eu in discutia voastra pentru “a bate obrazul” celor nemultumiti care intotdeauna au ceva de comentat. Pun pariu ca nu ati realizat nimic in Romania si v-ati gandit sa va incercati norocul in Germania. Nu e un lucru rau si va felicit pentru optiunea luata. Insa, daca tot ati decis ca in Germania sa va continuati viata nu mai comentati tot ce se intampla in acea tara si cu cetatenii ei. Acceptati ca e alta cultura, sunt diferente de mentalitate si o viata foarte diferita de ceeea ce exista in Romania. Ei au niste reguli iar daca incercati cat de cat sa le respectati o sa vedeti ca acomodarea va fi mult mai usoara. Pe de-o parte, daca nu sunteti multumiti de ce ati gasit in De, nu cred ca va retine nimeni sa va intoarceti acasa.
  Numai bine,
  Kata

  • Ralf Genort Alexer în decembrie, 2012 la 7:41 pm

   Nu pot decat sa subscriu acestui raspuns excelent!

   Rlaf Genort Alexer
   Germania

  • Silviu în iulie, 2013 la 8:43 pm

   Adevarat. Sunt multi care “traiesc” in Romania chiar daca locuiesc si muncesc in afara tarii. Indiferent de tara. In momentul in care treci o granita uita de unde vii si integreaza-te si accepta sistemul in care ai intrat, altfel o sa te frustrezi degeaba fiindca nimeni nu schimba sistemul doar fiindca tie sau altuia nu-i place.

 21. Filip vatrici în ianuarie, 2013 la 12:14 am

  Salut!l
  Locuiesc in Germania in jur de 6 luni pe an…in general iarna….de prin 2009!locuiesc la granița cu Polonia….iar din motive financiare am decis sa pastrez autoturismul înscris in RO! Ce vreau sa adaug…..zilnic sunt oprit de poliție …..si de 3 ori pe zi……mașina de poliție chiar se abate de la drum …ca sa mă oprească ! Comportamentul polițiștilor ( STASI-din când in când ) lăsa mult de dorit……de multe ori când mă opresc cred ca au pus mana pe un Big Fish! De fiecare data se lamuresc ca sunt “curat”…..si îmi ureaza o zi frumoasa si eu le spun pe data viitoare! Uneori același echipaj de poliție mă opreste si de doua ori pe zi……asta chiar ca e frustrant……si îl înțeleg perfect pe Alex…..si eu mă simt la fel,le explic ca nu sunt criminal……samd!dar in final mă resemnez ca sunt niște roboti si atâta tot!….Adevarul este ca sistemul ii face super roboti performanti încă de la vârsta de 10 ani…..când copilul neamtz…..face tranzitia către maturitate! Dar problema e ….când ceva inopinant apare….si trebuie sa gândească ….rezultatul este o eroare totala! Din nefericire m-am întâlnit si eu cu stereotipuri gen….”aici e Germania….vorbim numai germana” sau stereotipuri rasiale de genul polonezii,romanii samd sunt criminali!!!adevarul ca am un amic italian care e venit aici de prin ’86 si e privit la fel. Rasismul e parte integra ta a sistemului robotizat nemtesc…….vezi ce sa intamplat in timpul Holocaustului,mai recent la Hoyerswerda in 95 sau in zwickau 2011. Care sunt pădurile si care sunt uscaturile..?partiile trebuie definite de la început !
  In concluzie Alex nu te lăsa si anunțane cum ai rezolvat sau o sa rezolvi!eu personal îți urez succes….si te înțeleg ….pentru ca dinefericire…..zilnic trec prin astfel de situații neplacute….uneori frustrante!

  • Vlad Mihalache în ianuarie, 2013 la 11:54 am

   Si mai adauga la asta ce fiecare roman, absolut fiecare roman ce respira pe teritoriul
   Germaniei este oprit de 2 ori pe zii de politia germana din motive rasiste.

   Pe mine ma viziteaza si acasa. Eu stau la granita germana cu Cehia.

   Este de groaza. Sant cateva milioane de politisti germani angajazi NUMAI pt. ca in fiecare zi sa opreasca cel putin o data pe zi pe toti cei ce nu au pasaport german,
   in Germania.

   Este de groaza, intr-adevar.

   Ultima data cand m-au oprit le-am spus sa-mi dea o tigare caci i-mi uitasem tigarile
   acasa si le-am promis ca le-o dau inapoi cand ma vor oprii a doua zi.
   Si mi-au dat.

   Si a doua zi le-am dat tigara inapoi. Pe undeva oameni de treaba…. Desi rasisti….

   Dar unora nu le-ar strica un psihiatru….. Pt. ca este f. greu sa suporti, zii de de
   zii, asa o teroare. Si nimeni nu intelege asta mai bine decat un psihiatru….

  • MariusB în februarie, 2013 la 4:43 pm

   Poate si dataorita faptului ca sunteti in apropierea granitei de est ii face sa fie asa.Intradevar robotei,multikulti este esuat si recunoscut chiar de ei.
   Am trecut si eu printr-o singura experienta asemanatoare dar deloc dramatica,inafara arogantei specifice nimic deoasebit,altadata s-au scuzat pentru deranj si mi-au urat drum bun.

   • Pompe funere în februarie, 2013 la 5:57 pm

    Eu am auzit ca pe unii ii baga chiar in lagare de concentrare, in zilele noastre
    o fii adevarat? ;-) )
    Vai, vai, si noi venim aici sa muncim. :-(

    • MariusB în februarie, 2013 la 6:25 pm

     Poate nu am fost foarte explicit ,incercam numai sa evidentiez faptul ca nu este o pura intamplare dar nici un capat de tara.
     Poti sa ai o alta parere si sa o sustii ,chiar poti convinge si pe altii,dar ironiile gratuite nu fac bine
     Daca vrem o parere obiectiva cred ca trebuie “ascultata”toata lumea

  • alex în februarie, 2013 la 3:24 pm

   imi pare intr-un fel bine sa vad ca nu sunt singurul cu problema asta. daca te ajuta intr-un fel cauta pe youtube ” Inland-Border-Patrol Checkpoint” ca sa ai o idee cum trebuie sa procedezi cand esti oprit asa fara motiv. dupa aia depinde de tine daca ai cohones :) la mine vad ca problema a luat amploare din cauza ca au aflat despre asta si sefii lor adica politia din districtul respectiv.

  • alex în februarie, 2013 la 10:36 pm

   Inteleg perfect prin ceea ce treci. eu sunt degustat de faptul ca presa romana sau ambasada romaniei nu iau nici un fel de atitudine cu privire la aceasta problema. cei din ambasada probabil ca sunt fericiti cu locul de munca pe care nu vor sa il piarda iar cei de la ziare incearca sa ne induca o falsa imagine despre viata din Germania despre cat de frumoasa este. in realitate dupa cum ai vazut nu este asa.

   • Sandu în februarie, 2013 la 8:01 pm

    Mai stati aici, someri, si sa va plangeti la infinit. Taiati iarba la caini.

   • carmen în aprilie, 2013 la 8:46 am

    daca propria noastra ambasada nu ne baga in seama macar sa spunem multumesc ca suntem atat de urmariti , asa cum spuneti ..in caz ca ne vine rau exista cineva care ne poate culege de pe jos ..suntem romani , poate avem o boala virala si e nevoie de carantina …eu am am stat in olanda , am circulat cu trenul , iar daca pe biletul meu scria ca am loc doar la cel care vine la 9 si un minut , chiar daca aveam bilet pe acelasi traseu eram ilegal in tren la 9 fara un minut …asta este ceea ce am inteles eu …de acord , nici mie nu-mi place sa fiu intrebata de veniturile mele ..nici chiar de rude ..este treaba mea..la fel nu-mi place sa ma trezesc cu vreo ruda, sau prietena ca ma da jos din pat in capot fiind seara la ora 6 pm ca i s-a nazarit sa ma viziteze ..poate daca a castigat la loterie si vrea sa-mi faca un bine, da n-ai sa vezi , ptr ca eu un n-as face asa ceva ..as tine chiar ascuns sa nu se afle .. ..de ce nu stau in germania desi mi-ar placea ? nu pot invata germana ..mi se pare cea mai grea limba ..uneori si cainii au nevoie de iarba ..depinde de iarba si trebuie sa o alegi , dar si asta este un job , nu?

    • Adrian, Süddeutschland în ianuarie, 2014 la 7:09 pm

     Carmen,
     orice limba se invata in tara respectiva. Sasii cand vin(au venit deja aproape toti)in Germania imi povesteau cat de greu le vine sa invete particularitatile limbii vorbite aici, cu toate ca stiau sa vorbeasca germana….Nu stiu cati ani ai(nici nu vreau sa stiu), dar important este si varsta, iar pana in 30 de ani se poate invata relativ usor si japoneza.
     Eu sunt aici de peste 30 de ani si ma simt ca acasa, prietenii mei cei mai buni sunt germanii, iar televiziunea la noi e doar cea germana…
     Curaj!

 22. Alina în martie, 2013 la 1:17 am

  Si ce daca, cui ii pasa ca germanii nu spun unde se duc in concediu? Asta e un articol chiar mai prost decât cel cu artificiale sau cel cu sacrificarea porcilor de Crăciun.

 23. KisteSece în mai, 2013 la 6:44 am

  If you are timid about showing your facial skin, or maybe you don’t have got a representative nevertheless, then attempt publishing Google Search Stories. The intention of them would be to actually present your audiences a youtube video of yourself carrying out a Internet search of the enterprise, then exhibiting them your site’s finest properties, for example shows and guest contributions. This will help your audiences become more informed about your business, that can probably cause them to verify you out. Many people are susceptible to back pain and just don’t learn how to relieve it. There are a lot of approaches you can use towards getting rid of your back pain, recommendations like the kinds on this page can help you learn how to relieve your back discomfort issues. You don’t want to make your training sessions go on for too long. At first do not look at a quarter-hour. Even for canines who happen to be comfortable with education, you don’t wish to review about twenty minutes for basic education. If you see your pet dog beginning to get bored, quit the program for the entire day. By trying and drive it. you’ll be able to get inflammed and issues lowers hill. It’s easier to very when you’re ahead. You ought to probably consider visiting a counselor. If you suffer from nervousness, it can be hard to obtain better without having the aid of a medical expert. An excellent specialist could seriously help to obtain your anxiousness ranges back again under control, so that you can start savoring life once more. In addition, many medical insurance suppliers will take care of the cost of any sessions to a accredited specialist. Slender denims are what exactly is in style now. Most of these denim jeans are comfortable all around every area of your body, of your stuff midsection and back end finish, down to the legs. The best thing of those bluejeans is they look nice with virtually any set of footwear! Once you have reeled your seafood in, you need to capture it correctly. You must sometimes seize it across the tummy or by its decrease jaw bone. Obtaining a sea food by its reduce jaw will paralyze it and allow you to quickly take away the hook. Seize a species of fish by its belly when you are positive it can be carried out battling.
  http://www.spasmex.ru/forum/member.php?u=76346
  http://www.live-ball.net/usagames/index.php?action=profile;u=64402
  http://wot-cb.ru/user/HityOwnenty/
  http://test.savagerebirth.com/community/members/annuatkem.12638/
  http://www.friendsoflight.com/forum/member.php/58645-Usankeseevedy
  http://www.bbs.community24.eu/read.php?tid=687973
  http://www.wdpojie.com/thread-1679531-1-1.html
  http://www.cnshaonian.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1611229
  http://gadgetdealers.com/ph/ads/word-count-2/
  http://sassicn.com/bbs/viewthread.php?tid=150221&extra=
  http://lajichulishebei8.net/forum.php?mod=viewthread&tid=271417
  http://sy.raasz.com/forum.php?mod=viewthread&tid=885334
  http://bbs.3qqc.com/forum.php?mod=viewthread&tid=857508
  http://xinmeibang3.aaa.cncnk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=161978
  http://bbs.888shoping.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1159955
  http://223.4.13.79/discuz/forum.php?mod=viewthread&tid=1552994
  http://info.frontimall.com/showtopic-5791865.aspx
  http://173.254.34.162/kafpedia/index.php?title=User:Focloaop#The_Basic_Tools_and_Materials_for_Scrapbooking
  http://networking.neotericuk.co.uk/blog_entry.php?user=nicnsawi&blogentry_id=111653
  http://www.twbibi.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=264078
  http://forums.w3webclick.com/showthread.php?687926-don-t-extensively-massage-oneself-dried-out.-Rather&p=770098#post770098
  http://www.meishiwuyou.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=122085
  http://www.jinxin-licai.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=899569
  http://wiki.bluecalx.org/index.php?title=User:Kjoiagsu#Use_video_sharing_sites
  http://www.txshe.com/bbs//viewthread.php?tid=2215199&extra=
  http://foro.empleo21.com/viewtopic.php?p=92008#92008
  http://www.oilfield-equipment.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=6613544
  http://www.52xiduo.com/home.php?mod=space&uid=13900&do=blog&id=35127
  http://xx-z.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=282796
  http://zhishichanquan.topflag.cc/bbs/viewthread.php?tid=885665&extra=
  http://8banbbs.info/forum.php?mod=viewthread&tid=382967
  http://bbs.tuize.com/thread-387139-1-1.html
  http://cdlljs.com/upload/forum.php?mod=viewthread&tid=359850
  http://swmt.66rt.com/viewthread.php?tid=35011&extra=
  http://www.cappse.org.cn/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=129848
  http://www.teenee.org/user/login/
  http://cndevs.com/thread-207137-1-1.html
  http://bbs.vpsw.net/thread-2332615-1-1.html
  http://wethai.org/profile.php?user=fotdoaop&v=comments
  http://bbs.sunduse.com/forum.php?mod=viewthread&tid=367296
  http://forums.rumpus.com/showthread.php?8858-5-stars-0-vote&p=10488#post10488
  http://92lz.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2215454
  http://www.livingwithmd.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=2&id=213530&Itemid=2#213530
  http://adh.pxlstudio.org/blog/view/731230/second-to-none-in-quality-and-price
  http://henanlc.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2829067

 24. Reopupsesee în mai, 2013 la 7:52 am

  Choosing a diamond amid the rough is exactly what you’re looking for with a homeowner’s insurance policy of the variety. You want a policy that’s likely to provide enough protection, without breaking the bank whenever a superior transaction is due. Make sure you’re using these ways to save big on insurance.Outstanding Strategies For A Better, Brighter Smile. Washing hands often doesn’t just avoid common colds, it can maintain bugs aside also. In no way touch kitchen cabinets, drawers or open the refrigerator while you are food preparation without the need of initially cleaning the hands. The remnants on the fingers can keep a luring aroma for hiding pesky insects or even give them a good dish. Allow all your family members do your housework to suit your needs. You have to maintain your power to your struggle from malignancy. They are sure to gladly take care of all of the housework for you personally during this time. Will not be reluctant to make the most of anyone’s offer you to assist you to with things that require accomplished. When fishing for adventure, what is important is to discover it comforting and only have some fun. In order to do this, you have to be prepared with all of the devices that you will need with a sportfishing vacation. Usually, you will find oneself disappointed instead of experiencing much fun at all. In relation to dealing with pressure, you should look at acquiring a animal. This is very important since not merely have pets been proven to lessen your tension levels but also the time that you simply commit caring and taking care of your furry friend will help you to take your thoughts away from whatever it is which is resulting in your worries. As is observed, the web is actually a unique success story from the marketing community. It is growing and reveals unlimited possibility to businesses and other people all over the world. By getting companies and customers jointly, it provides modified how company is carried out. By taking on the suggestions in this article you are able to turn out to be a part of that good results.Solid Strategies To Improve Your Home Business Income
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406531895
  http://www.eudomains.org/goto/http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406531895
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406531895
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406531895
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406531895
  http://foto999.com/thread-1254487-1-1.html
  http://bbs.jushanginn.com/forum.php?mod=viewthread&tid=343669
  http://suimtao.com/forum.php?mod=viewthread&tid=309304
  http://friends.seohost.eu/blogs/viewstory/430930
  http://nfyx.cn/
  http://wiki.mxoemu.info/index.php?title=User:Aiihnami#e_confeziona_un_effetto._Per_creare_delizioso_caff.C3.A8
  http://www.cc029.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6397
  http://www.taoketan.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935752
  http://www.smarthomeforme.com/smarthome03/BBS/viewtopic.php?f=4&t=838998
  http://bbs.mudiao86.com/thread-33718-1-1.html
  http://www.guide-ordinateur.com/forum/3-boite-a-idee/279572-pakistan#279572
  http://gloforum.com.au/entry.php?18576-et-vous-pr??occuper
  http://bbs.100yijia.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204061
  http://0527mama.com/read.php?tid=62238
  http://dienthoaisony.com/threads/88894-Wanneer-uw-hond-lijkt-aan-u-als-het-hoofd?p=280329#post280329
  http://www.xiaojie666.com/thread-41411-1-1.html
  http://www.qq-kj.cn/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=113351
  http://www.buy2hk.com/forum.php?mod=viewthread&tid=287102
  http://minjianrongzi.com/forum.php?mod=viewthread&tid=333975
  http://www.bxgksjt.com/plus/view.php?aid=74155
  http://www.peanutu.hk/home.php?mod=space&uid=2838&do=blog&id=475557
  http://www.hzswarov.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=451246
  http://51weike.uueasy.com/read.php?tid=22596
  http://www.baicaifabuwang.com/forum.php?mod=viewthread&tid=423082
  http://xzfht.com/thread-83530-1-1.html
  http://shanpin.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2792257
  http://sevinthsightproject.org/index.php?title=User:Oftqsurt#cuffie_beats_strisciare
  http://blog.sohu.com/people/yunellgx/262488943.html
  http://wiki.pointlinux.org/index.php?title=User:Frdkcasf#Importance_of_superfoods_for_Fighting_the_Flu
  http://sohaieb.com/vb/showthread.php?p=1804#post1804
  http://www.zgwl.info/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=326127
  http://95xp.com/bbs/read.php?tid=381485&displayMode=1
  http://dcfaceone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=488421
  http://www.maiyitai.com/bbs/showtopic-1344129.aspx
  http://www.kid100.cn/home.php?mod=space&uid=148868&do=blog&id=3993631
  http://bbs.mngzw.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1584682
  http://www.bbs.1010xm.com/forum.php?mod=viewthread&tid=916913
  http://www.dbupgrade.org/User:Dieringn#l.27alcool_est_vraiment_un_moyen_rapide_de_stupide
  http://www.jcxxyl.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3532430
  http://www.unicore-gaming.be/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?397980.last

 25. Beansaphera în mai, 2013 la 8:48 am

  Carbohydrates are your close friend when attempting to create muscles. When you are training challenging the body utilizes significant quantities of carbohydrates fueling your body and keeping you proceeding. Should you not have sufficient carbohydrate food to energy your workout, your body will disintegrate muscle groups for health proteins to keep you proceeding, and you may drop mass. Question your doctor how he, or she is going to avoid the development of blood clots throughout the surgical procedures. Usually, you will be presented a blood finer to prevent the formation of thrombus. If this sounds like the solution your operating specialist would like to use, consult with your medical professional to successfully can securely consider blood flow thinners. Something that can be done through the day to bring back the flow of blood in your head is always to give your face a restorative massage. This process can also help to lessen drying out of your own your hair, as you are maintaining your head and head energetic. Rub your hands gradually using your head of hair, to be able to enhance your general hair health. The sorts of material your own home or outbuildings are created from can really affect the total amount you pay out to guarantee them. Having a thing that is wood frameworked will cost you much more since it is much more flammable. Creating with cement and metallic will probably be unlikely to shed, and therefore set you back much less to make sure. Being pregnant can be a stress filled time for lovers. It is therefore easier to work on partnership issues while they arise than waiting right up until following the baby shows up. Guidance will help lovers communicate far better and reinforce your relationship, which actually will help you the two be much better ready to deal with your brand-new child as companions. Obtain and grind espresso legumes your self. Fresh beans are much better than every other legumes you can get. There are plenty of varieties offered by your neighborhood store. Don’t hesitate to trial a number of designs, however it might take a few months to provide all of them a go.
  http://bardclub.net/goto/http://aist.uim.ru/images/guest/index.php?showuser=8140
  http://fz152.ru/includes/guest/index.php?showuser=6129
  http://reichroleplay.com/forum/index.php?action=profile;u=85852
  http://reichroleplay.com/forum/index.php?action=profile;u=85852
  http://forum.confindustriamodena.it/member.php?216074-Trieddineceib
  http://itspektar.com/wiki/index.php?title=User:Stmmabyj#wenn_Sie_bereit_sind
  http://caipiao83.com/forum.php?mod=viewthread&tid=26997
  http://www.faceparti.net/forum.php?mod=viewthread&tid=265607
  http://xn--48s44vuov.com/showtopic-255136.aspx
  http://face.silverstarco.us/blogs/posts/rerthoij
  http://www.vipiano.com.cn/forum/
  http://www.anjiqiche.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=13470
  http://www.aku8.com/forum.php?mod=viewthread&tid=27309
  http://chuancheng.dns45.78host.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=57839
  http://ken210.a173.cnaaa4.com/forum.php?mod=viewthread&tid=82809
  http://buscandojustica.com.br/site/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=929255&Itemid=0
  http://bbs.uhhuh.org/forum.php?mod=viewthread&tid=45635
  http://www.hdbike.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=248438
  http://www.057129.com/thread-347769-1-1.html
  http://jl.wg920.net/forum.php?mod=viewthread&tid=109823
  http://www.yilanhuiyou.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=18488
  http://webxinli.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1053333
  http://ggkk.net/forum.php?mod=viewthread&tid=21245
  http://energyskeptic.org/wiki/User:Ydllerti#.2F.2Fwww.articlesboard.com
  http://www.ibeiliu.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=260842
  http://www.ifanli.me/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=277383
  http://www.joyxy.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1606085
  http://www.diymoz.com/showthread.php?t=167756&p=315100
  http://www.361012.com/forum.php?mod=viewthread&tid=746838
  http://www.bingqispace.com/bbs/read.php?tid=28652
  http://sr5tskon.com/showthread.php?p=309801#post309801
  http://bbs.travelgd.com/forum.php?mod=viewthread&tid=504515
  http://www.nanyun.cc/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=715585
  http://mitchtech.net/wiki/index.php?title=User:Amxoldgh#Komponist
  http://posibilidades.educativas.co/index.php?title=User:Fucjkrcd#and_versatility_is_one_that_should_be_considered
  http://anjingbbs.webege.com/upload/forum.php?mod=viewthread&tid=188314&extra=
  http://society.yoho.hk/viewthread.php?tid=6336947&extra=page%3D1
  http://www.aishanxian.com/forum.php?mod=viewthread&tid=140178
  http://hbqcxxw.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20253
  http://www.mychwlw.com.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=22701
  http://www.tcmakerspace.com/wiki/index.php?title=User:Agqocdgh#og_ogs.C3.A5_at_overraske_de_kitty_at_have_en_st.C3.B8jende_klapper.
  http://5iave.com.cws15.my-hosting-panel.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=342420
  http://www.rangertag.com/index.php?title=User%3ATihozeof#hvis_du_har_brug_for_at_kunne.
  http://www.fjhunsha.com/home.php?mod=space&uid=22873&do=blog&id=100315
  http://bulldogshop.cetrac.com/red/index.php?p=blogs/viewstory/140743

 26. Ensuntyindite în mai, 2013 la 10:43 am

  Support your youthful youngster in articulating his sensations. At times a kid might not have the language to tell you the way he can feel. If you acknowledge his feelings by stating something similar to, “You peer unsatisfied. Is it possible to inform me precisely what is troubling you?” you are going to provide him with a chance to use their own phrases to convey his sensations. This talent is essential to his psychological improvement. The appropriate lure is surely an unbelievably important a part of sport fishing. You can expect to never find a seafood if you work with a lure that doesn’t attract them in any way. Instead, discover the dissimilarities among different types of bait and constantly goal your fish having an eye-catching bait to get a even bigger find! Will not strategy any wild wildlife while you are camping out. A thing that might appear safe and cute may be unbelievably territorial. Additionally be sure to not supply any pets, as the process could lead to accidents. Steer clear of keeping any foods inside of your tent in order to avoid creatures from ruining your campsite. Make it stored away safely or perhaps in a close by tree. Request a great deal of queries. While you are out undertaking multi-level marketing personally, make sure that you question a lot of questions. The person requesting the questions is definitely the one out of handle and asking questions lets you get as much info as you possibly can utilizing productive folks while not having to hand out your personal techniques. Come up with a reputation for your self! In a job market hemorrhage competent individuals, personal-advertising will go a long way in letting you stand out from the competition. Personal-marketing and working on your personalized manufacturer is not dependent on ego. Instead, it is an chance to showcase your greatest ideas, initiative and ingenuity. By no means exaggerate or falsify your best qualities, but will not be scared to set your modesty aside. If you are about to start up a quest for a new bank card, be sure you examine your credit history report very first. Make certain your credit score precisely mirrors your debts and responsibilities. Get in touch with the credit reporting firm to get rid of aged or wrong information. A little time expended upfront will world wide web you the greatest credit rating reduce and lowest rates of interest that you may qualify for.
  http://www.conwaytigertouchdownclub.com/index.php/member/16694
  http://www.mbga.com/member/50956
  http://www.mbga.com/member/50956
  http://www.marchadamaconha.com.br/user/blogs/view/name_fstekilv/id_1245538/title_inkomster/
  http://www.mbga.com/member/50956
  http://ufnm.org/just.myindia2020.com/content/seks-hundre
  http://jinmendai.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=928981
  http://forumjocadria.vacau.com/topic/65996?replies=1#post-82044
  http://www.faivb.net/forum/viewthread.php?tid=754502&extra=page%3D1&frombbs=1
  http://gy.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1847831
  http://655228.com/bbs/read.php?tid=711403
  http://bbs.medolegal.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1579202
  http://bbs.787g.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4069755
  http://www.roadstersydney.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=480582
  http://bbs.hzy-u.com/forum.php?mod=viewthread&tid=82917
  http://grumpy.cs.vt.edu/wiki/User:Stcdabyt#halsar_Drakes_lysande_som_kunglig_gr.C3.B6n_satin
  http://www.shmgp.com/bbs/boke.asp?nekftaev.showtopic.166123.html
  http://www.tenbytenlashes.com/component/blog/comments.html?pid=55405
  http://www.adsens-esport.com/index.php?file=Guestbook
  http://www.3828.cn/home.php?mod=space&uid=4450&do=blog&id=57570
  http://www.51science.com/forum.php?mod=viewthread&tid=154222
  http://210.51.3.32/space.php?uid=2689&do=blog&id=1220836
  http://edu0318.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1527986
  http://www.canchaciudadana.org/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=219741&Itemid=0
  http://www.kkou.net/viewthread.php?tid=332502&extra=page%3D1&frombbs=1
  http://www.zhongguoshejiao.com/blog/view/129234/corus-shareholders-to-vote-on-mar-7
  http://chateocristiano.com/cristianidad/index.php?p=blogs/viewstory/630530
  http://sactc194.cn/bbs/home.php?mod=space&uid=8337&do=blog&id=6373563
  http://www.huanbaowang.net/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=369729
  http://b2c.gx5201314.cn/home/space.php?uid=4743&do=blog&id=25340
  http://www.51zhun.com/forum.php?mod=viewthread&tid=299967
  http://bbs.cn-kjfw.com/forum.php?mod=viewthread&tid=111739
  http://bbs.chrbank.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1321683
  http://bjsxd.com:8081/bbs/viewthread.php?tid=153148&extra=page%3D1
  http://www.command.bc.ca/how-one-can-make-kid-behavior-modifications-former
  http://info.frontimall.com/showtopic-4803852.aspx
  http://series.wiki.br/index.php?title=User:Nemztaec#blend_a_little_bit_drinking_water_with_it
  http://ljnyw.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=2175612
  http://www.joocen.com/forum.php?mod=viewthread&tid=734315
  http://selong.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1163149
  http://xy.ahhstc.cn/space.php?uid=1726&do=blog&id=431062
  http://ascavetius.net/main/index.php?option=com_fireboard&Itemid=35&func=view&catid=2&id=152445#152445
  http://www.dongfeng8.com/home/space.php?uid=42091&do=blog&id=356748
  http://www.sxtvs.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=87244
  http://www.babydudu.com/plus/view.php?aid=133433

 27. fwefc în mai, 2013 la 10:24 pm

  Marea majoritate a nemtilor sunt ciobani adevarati,nu va mai ingrijorati din cauza lor
  !

  • Sandu în mai, 2013 la 8:38 pm

   Spuse cineva ce are doctoratul de Bolintinul din Vale!

 28. carpinteyrowsf în iunie, 2013 la 12:55 am

  Isn’t it the benefit that wherever we may go Lord is within the earshot? Although the spirit of Lord dwells in our midst, we are often deaf to it. That’s why we want an external [url=http://www.outletstoneislandjackets.com]outlet stone island[/url] inspiration that will educate all of us making all of us aware of our spiritual calling. All of us has our objective in our life. Do not think or else. Trustworthy Kenneth Copeland Ministries encourages everyone to invest period hearing the theories of the The almighty.

  We in certain reason for our lives have to look for the aid of God. Although you are a disbeliever yourself, it is true which in the future, you will say to your self that there is definitely something big for me personally, not really in the bodily world but with Lord. Lots of people as if you have been in an endless search of the accurate purpose here on the planet. And bvovradio, an online Religious radio funnel run by KCM, broadcasts Christian meetings including KCM supplies to those who’re asking for spiritual enlightenment.
  Kenneth Copeland Ministries: Finding The Voice Of God
  As being a Christian needs a big responsibility from every as well as everybody. However who asserted the duty should be carried on your own? The actual Religious neighborhood is there to help us conquer our own life’s problems. By reaching out to others and helping each other, all of us not just become good brothers and sisters to the fellowmen however stands as an inspiration for them as well. In the hope of discussing this excellent solidarity that Kenneth Copeland and his ministries tend to be reaching out even more, aiming for a more strong neighborhood which has 1 goal-to stroll with Lord.
  Kenneth Copeland Ministries like every other congregation has been via a lot of assessments. However, as in any other powerful ministries that has faithful supporters and with the fervent trust to God, they’ve survived everything. Unsurprisingly, amongst other ministries, KCM continues developing and becoming more powerful following three years. The entire proof that there is nothing impossible when you have faith. This is especially true within those instances that we are faced with hurdles and hard options however all of us stored the actual belief.

  Internet brought about the developing interest in teenagers and kids now increasingly individualistic and diffident in their own individual private world. The ministry because combat offers attempted to reach out to all of them much more, through their own interminable drive and advocacy which as Christians we should assist the ones that tend to be straying off away from their own Religious responsibilities.
  Kenneth Copeland Ministries allow you to find out more about what associated with Lord and put which means to you by making a person emotionally fulfilled. You will be aware much more about the gospel if you will listen the preaching from Kenneth Copeland Ministries.
  Faithful Kenneth Copeland Ministries realize that among just about all, Christian believers are [url=http://www.adidassx750.com]adidas sx 750[/url] not born. [url=http://www.nikeairforce1.cc]nike air force one[/url] They are created. From this set up understanding they have attempted to achieve just about all Christian believers who’re prepared to listen and be heard. The ministry via print and broadcast press searched for to and had been able to spread the Word of God to be study, noticed as well as seen. For instance, they’ve successfully propagated the teachings from the Lord in what presently has turn out to be one of the recognized uplifting publications, Kerygma. [url=http://www.adidassuperstar2.com]adidas superstar ii[/url] Along with stereo, bvovradio, can be noticed all across America both through radio tools an internet-based transmit. Internet most of all offers served being an impetus to the ardent drive from the ministry to get through to the younger populace.

 29. GYSY în noiembrie, 2013 la 8:05 pm

  Buna seara imi pare rau ca trebuie sa spun dar foarte multi romani sunt prosti de bubuie pamintul sub ei , dar mai si claxoneza in public si isi dovedesc prostia si fudulia . MARIAN esti de o prostie rar intilnita tu iti permiti sa comentezi dar ai fost acolo doar prin trecere iti spun ca ai multe de invatat de la nemti , doar romanii isi permit cu cine le merge fite de 2 lei si vizite neanuntate si tot felul de mitocanii romanesti nu degeaba suntem catalogati ca ultimi oameni . Invata macar atita lucru sa sti sa apreciezi un articol care te ajuta sa te integrezi si este foarte real . Vrei sa fi apreciat fi modest si fara fite ca doar in romania tine figura cu fitele de prost gust.

 30. GYSY în noiembrie, 2013 la 8:30 pm

  Oameni buni mai invatati cite ceva daca tot mergeti in strainatate ca din pacate foarte multi pleaca vaca si vin bou . Si mai lasati prostia si fudulia ca nimeni nu e obligat sa va raspunda la intrebarile voastre timpite nici macar in romania dar mai in Germania asa ca nu va mirati daca primiti picioare in partea dorsala ca pe buna dreptate le primiti . Invatati sa respectati daca vreti respect , iar acolo nu faceti voi regulile ci trebuie sa le respectati . Eu apreciez mult de tot acest articol desi supara pe inculti si prost crescuti care si in romania cauta sa se bage cu bocanci in viata ta privata si daca se poate sa stie absolut tot cea ce denota lipsa de cultura si discretie . Cu ce te ingrasi mai vecine daca sti cit cistig sau unde merg ? Mai bine fiecare ar fi bine sa ne privesca viata noastra nu a altuia ca sa stim cum sa il sapam . Cine e inteligent stie sa isi tina gura si sa gindesca mai mult la binele personal nu doar sa se mindresca cu prostia care o emana . Nici o tara nu este obligata sa accepte prostia si ipocrizia romanesca .

 31. EleonoraJDE în decembrie, 2013 la 8:48 am

  Acum, de foarte multe ori vorbim despre diete pentru anumit tip de sânge .
  Văd de multe ori comentarii pozitive despre ea . Am încercat mai multe metode de a pierde in greutate . Dar nu mi-ar dăuna sănătății . Am O grupa de sange .
  În acest forum, am gasit un pic de informații despre planul de dieta fel sânge .
  Te rog, spune -mi , poate cineva de fapt, a încercat să-și piardă excesul de greutate pe o dieta pentru grupa de sange ?
  Ce efecte ?
  Aș dori să asculte punctul de vedere al membrilor forumului cu privire la această problemă .

 32. daniel germania în decembrie, 2013 la 11:48 am

  Treaba cu venitul confindential..e o porcarie capitalista…e bine sa sti cat castiga cei din jur numai asa poti sa sti care e valoarea muncii tale! normal ca se feresc sa spuna venitul lor..ca romanul castiga mai putin si e logic ca asta l-ar supara..nu? politica cu salariul confidential e o tampenie.

  • Sara Monte în decembrie, 2013 la 6:07 pm

   Tu scrii: > Treaba cu venitul confindential..e o porcarie capitalista
   ______________________________________________________________________

   Si tu esti comunist? Vrei sa controlezi buzunarele oamenilor?

  • simona în noiembrie, 2014 la 3:21 pm

   Daca vrei sa stii cat valoreaza jobul tau, cerceteaza pe internet (situri, forumuri).
   Nu agasa oamenii intrebandu-i cat castiga fiindca aceasta intrebare este una foarte personala si jenanta!

   Vrei sa-ti faci inima rea afland ca altul castiga mai mult? Vrei sa te evite lumea considerandu-te indiscret si fara tact?

   Cunoaste-ti valoarea proprie si cere atat cat te multumeste. Daca te vei raporta mereu numai la altii, nu vei fi niciodata impacat cu sine. Personal, ma enerveaza la culme oamenii care te intreaba despre bani. La randul meu, nu intreb niciodata pe nimeni cati bani castiga. Doamne fereste…

  • lion în martie, 2015 la 10:18 pm

   Chestia cu salariul secret in Germania este numai pentru prosti, eu traiesc in Germania si lucrez pentru statul german si oricine poate afla cat se castiga in Germania de pe net nu trebuie sa sti decat grupa de salarizare , in rest scrie totul pe net fiecare grupa si subgrupa cat gastiga si asta si diferentiat pe landuri si profiluri de munca.

 33. Adrian, Süddeutschland în ianuarie, 2014 la 5:22 pm

  Exceptional dictionar de comportament in Germania.
  Teutonii sunt in general corecti, dar de ceva timp generalizeaza si ei cand vine vorba de Balcani, de “bulgari si romani”, de fapt germanii discuta despre cetatenii de etnie roma.
  Discutiile politice, despre religie si “Gehalt” sunt tabuu(nu are de-a face cu un capitalism rapace, ci cu Privatsphäre – sfera privata, care tine de bunul simt si respect reciproc). Desigur, cand avem buni prieteni printre germani, putem discuta cu ei despre orice.
  Cu politistii germani nu-se-discuta, nu-se-comenteaza!

 34. bancuri bune în martie, 2014 la 7:50 pm

  salut Sunt atât de încântateu am gasit site-ul dvs., chiar daca l-am gasit din eroare, în timp ce eu verificam pe Google pentru altceva, Oricum eu sunt aici, acum ?i-ar dori doar sa spun multe mul?umiri pentru un post remarcabil ?i o frumos de interesant blog (Îmi place, de asemenea, tema / proiect), nu am timp pentru a merge prin toate, dar am marcat-o si l-am inclus, de asemenea, fluxurile RSS, asa ca atunci cand am timp, voi fi înapoi pentru a citi mai mult, va rugam sa ?ineti pasul e o munca fantastica.

 35. simona în noiembrie, 2014 la 11:20 am

  Adevarat articol.

  Intrebarea “Cat castigi?” este deranjanta cand o auzi atat de la romanii din strainatate, cat si de la cei din tara. Intotdeauna mi s-a parut jenanta aceasta intrebare deoarece este foarte indiscreta, inclusiv intre membrii familiei. Aceasta arata nelinistea, nemultumirea, frustrarea, neimpacarea cu sine a celui care intreaba, dar, in primul rand, proasta crestere.

  Cel mai intelept este ca banii si posesiunile materiale sa ramana un subiect tabu, nu doar de teama fiscului, ci pentru simplul fapt ca nu vrei sa fii subiect de invidie si barfa pentru lume (ceea ce inevitabil se intampla atunci cand esti financiar deasupra altora).

  Exista si romani cu bun-simt, dar exista si foarte multi care au un comportament respingator.

  Pe de alta parte, oferind cadouri costisitoare, il obligi intr-adevar pe destinatar sa faca cheltuieli pe masura cu tine, ceea ce nu e dezirabil intr-o amicitie. Trebuie lasate la o parte complexele de inferioritate si trebuie oferite lucruri marunte, simbolice. In definitiv, respectiva relatie are ca scop socializarea, nu schimburile materiale.

  Cei care nu cunosc catusi de putin codul bunelor maniere vor fi exclusi din relatiile sociale.

 36. dinel în noiembrie, 2014 la 4:35 pm

  Vai ce dezagreabili sunt Romanii astia
  Lasati baieti ca o sa va iasa civilizatia Germana si Scandinava pe nas in urmatorii ani
  Numai prostii, lozinci si pupincurisme in comentariile de mai sus

  • Curma Vasile în noiembrie, 2014 la 11:06 am

   Ai dreptate daniel. Si eu traiesc in Germania si m-am asteptat sa fie “tigania”
   ospitaliera de la noi din cartier, din Romania. Sant f. dezamagit ca nu ma pot trage de
   sireturi cu toti de aici. Eu as vrea ca Germania sa devina Romania si sa-i invatam noi
   ce este corect si cum este bine sa se comporte si sa traiasca nemtii de aici.
   Caci si noi in Romania am tolera sa ne spuna strainii ce este bine si ce este bine si
   ce este rau pt. noi. Pacat ca nemtii nu se lasa educati de noi romanii. Eu te inteleg
   daniel Eu gândesc la fel ca tine.

   • dinel în decembrie, 2014 la 2:31 pm

    I-mi pare rau dar la mine in familie nu e “tiganie” iar ospitalitatea e o trasatura caracteristica a poporului Roman.Pana la urama a fi tigan e la fel de nobil ca si cand ai fi German dar cred ca dumneavoastra nu dorea-ti sa faceti o afirmare rasista ci doar sa subliniati ca e o chestiune de educatie.Daca cumva am inteles bine atunci va raspund..Nici in Romania nu te poti trage de sireturi cu toti ,darar Domnu sa devina Romania ca Germania pe plan economic si ca infrastructura dar ma tem ca nu se poate asa ceva decat daca se intampla ce ati spus mai sus(Germania sa devina Romania si sa-i invatam noi
    ce este corect si cum este bine sa se comporte si sa traiasca nemtii de aici):).bine inteles ca am glumit.

    • Curma Vasile în decembrie, 2014 la 1:19 am

     Desigur si eu am glumit (ironic). :-)

 37. Carlos în mai, 2015 la 8:18 am

  Neamul vostru al falos, hot, betiv si mincinos! RROMANIA( Tigania)

  • dinel în iulie, 2015 la 12:22 pm

   Hah HA HA HA ce tare esti

 38. Promedica24 în mai, 2015 la 10:04 am

  Buna ziua,

  Oferim posibilitatea incheierii unui contract legal pentru munca in Germanai in ingrijirea persoanelor varstnice la domiciliul acestora.
  Este necesar sa detineti cunostiinte bune de limba germana la nivel conversational, de asemenea, experienta anterioara in ingrijire persoana la domiciliu;

  Va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0369.435.890 sau 0771.466.107.

  Multumim.

 39. andrei în august, 2015 la 10:02 pm

  Am citit toate comentariile si cred ca adevarul este undeva la mijloc.
  Pot spune ca imi place ideea de origine germana cu vizitele rudelor (pe care o aplic si eu) la fel si cea cu cine consider eu ca merita sa ma trag sau nu de sireturi sau mai corect spus cu cine merita sa imi pierd timpul.

  Cred ca exista si un dram de realism in faptul ca un om are sau nu ceva de impartit cu un altul, chiar daca este vorba de un neamt sau de un roman. In general pasiunile sau lucrurile in comun leaga niste oameni. Nu vad de ce trebuie sa-mi pierd vremea cu cineva care are in minte doar sa bea pina ii sta ceasul si nu ar merita sa comunic cu cineva care e pasionat de ce sunt pasionat si eu. Sunt convins ca in Germania mi-as gasi destul de repede oameni pe aceeasi lungime de unda cu mine.

  Referitor la discutia despre venit, nici mie nu imi place sa fiu intrebat de niste coate goale cit cistig. Discutiile financiare le am cu oameni care sunt mai iscusiti (destepti) ca mine si pot invata ceva de la ei, cind vine vorba facut bani.

  Ce nu imi place este aroganta nemtilor cind vine vorba de faptul ca ei sunt nemti si altii ca noi suntem inferiori. Pina la urma sunt si alte natii mult mai performante (asiaticii). Nu vad de ce dam mereu de exemplu nemtii, poate din lipsa de cultura si de orizont.

  Din pacate ne blamam tara si cred ca ar trebui sa punem umarul sa facem ceva. Kenedy avea o vorba: “Nu te intreba ce poate face America pentru tine. Intreaba-te ce poti face tu pentru America.”

 40. Michaeldar în octombrie, 2015 la 11:28 am

  Deocamdata, cumpara din straini ca sa-si astampere foamea. Insa chiar si asa, romanul mananca doar 60 de kilograme de carne intr-un an, din care doar jumatate e porc. Si nu ca nu-i place, ci fiindca e prea scumpa pentru buzunarul lui.

 41. Виктор în noiembrie, 2015 la 6:24 am

  Neamtul se trezeste dimineata, tranteste 4 oua in tigaie si pleaca la munca. Francezul se trezeste dimineata, tranteste 3 oua in tigaie si pleaca la munca. Romanul se trezeste dimineata, tranteste 2 oua pe bicicleta si pleaca la munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

romaningermania.ro Web analytics